ABD'de bir garip Türk festivali

Güncelleme Tarihi:

ABDde bir garip Türk festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 11:51

üzerine yine gündeme geldi.Ancak ilginçtir, Türkiye şehitlerine ağlarken, Amerikalılarla teröre karşı istihbarat paylaşımının “yürüyüp yürümediği” en sert şekilde tartışılırken, ABD’deki Türkler’in gündemi farklı idi.

İŞTE FESTİVALDEN FOTOĞRAFLAR

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

ABD’deki Türk derneklerinin organize ettiği festival, her yılın Ekim ayının ilk haftasında yapılıyor.
Ancak ne yazık ki, bu seferki “Türk festivali”, tam da Türkiye’nin en acı günlerine denk geldi.
Yine de bu durum, Türkleri Washington’da halay çekmekten, hem birbirlerinin, hem de gelen Amerikalıların kahve fallarına bakıp, sokaklarda popüler Türk şarkılarını söylemekten alıkoymadı.

ABD’nin en geniş caddesi olan Pensylvania’da, Beyaz Saray’a sadece iki sokak, ABD Kongre binasına ise beş blok uzaklıktaki meydanda yapılan Türk festivalinde, kurulan standlarla Türkiye tanıtılmaya çalışıldı.
Gerek Amerikalıların, gerek Washington’daki diğer yabancıların, ama en çok Türklerin en ilgisini çeken standlar, açık ara ile, yiyecek satanlardı. Kayseri mantısı da vardı, tantuni de. Ancak en çok kuyruk, İnegöl köftesi ile döner satanların önünde yer aldı.
Bir başka revaçta stand ise, hemen her köşesinde, kurulmuş küçük masalarda, gelenlerin “kahve falına” bakılan stand oldu.

Türk festivalinde Azerbaycan da tabii ki unutulmadı. Azerbaycan standında yöresel kıyafetleriyle Washington’da yaşayan Azeri kızları görev yaptı, ülkelerinin el işlerini Amerikalılara tanıtıp, satış yaptı.
Meydanda kurulan sahnenin etrafında ise yüzlerce kişi vardı; Sahnede sanatçılar günün popüler şarkılarını söylerken, Türkler de Amerikalılara “halaydaki maharetlerini” göstermekten hiç kaçınmadılar.
Kültür Bakanlığı’nın, TOBB’un ve THY’nin açtığı standların önü çok kalabalık değildi. Asıl ilgi çeken ise, kurulan bir Otağı’nın içindeki Yeniçeriler’di.
Ancak otağıya yaklaşınca, bir şeyler garip gelmeye başladı;
Çünkü buradaki yeniçeriler bizim o alıştığımız, esmer, kara gözlü, bıyıklı, iri adamlar değildi. Hepsi de mavi gözlü ve sarışındılar.

Konuşmaya başlayınca bunun nedeni de hemen ortaya çıktı;
Türk Festivalinde kurulan otağı içinde yeniçerileri Amerikalılara tanıtanlar kesinlikle  Türk değil, Polonyalı idi.
Sohbet edip, fotoğrafını çektiğimiz “yeniçeri” Rick Orli, “burada yeniçeri kıyafetleri ile ne yapıyorsunuz?” sorumuza, “öncelikle eğleniyoruz” yanıtını verdi. Yeni kuşaklara tarihi anlatmak istediklerini, bunun en iyi yolunun da canlandırmadan geçtiğini anlatan Orli, “tarihi kitaplardan öğrenmelerini istediğinizde yeni kuşaklar bunu sıkıcı buluyor. Biz, tarihi kurum ve şahsiyetleri canlandırarak, ilgi çekmeyi, böylece bizi gören yeni kuşakları tarih okumaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Türk festivalinde “yeniçeri” olan grup, başka etkinliklerde, başka tarihi karakter ya da kurumları da canlandırıyor. Ohri’nin anlatımıyla, kimi zaman bir Kazak savaşçısı, kimi zaman Polonyalı asker oluyorlar.
Ve küçük bir istek; Tarihi canlandıran ve hepsi amatör-gönüllülerden oluşan grubun Yeniçeriler konusunda bir isteği var; Mehter takımı kurmak. Bunun için, ABD’de yaşayan, kendileri gibi tarihe meraklı gönüllüler arıyorlar…
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!