100 milyon dolarlık miras kavgası

Güncelleme Tarihi:

100 milyon dolarlık miras kavgası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk tekstil sanayicilerinden Mehmet Ata Mermerci'nin ölümü, son yılların en büyük miras kavgasını başlattı. Tekstil devi Mermerci'nin mirasçısı eşi Ayşe Ender Mermerci ile kızları Berrak Derin, Sedef Yosun ve Tansa Mermerci, servetin kaynağı Akfil Sanayii ve Ticaret A.Ş. ile iki amcayı mahkemeye verdiler. Mermerci Ailesi, Akfil'in yönetiminde bulunan Sadullah Sefa ve Ahmet Süha Mermerci kardeşleri, yasal kâr payını dağıtmamakla ve ölen Mermerci'ye ait kasayı boşaltmakla suçladılar. Başvuruda, ölen Mermerci'nin Akfil yönetimindeki iki kardeşi, davacı Mermerci Ailesi'ni 100 milyon dolarlık (27.6 trilyon TL) servetten mahrum etmeye çalışmakla da suçlandılar.

İstanbul 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılan bir başvuru, Türkiye'nin ilk tekstil kuruluşlarından Akfil'in sahibi Mehmet Ata Mermerci'nin 1993 yılında ölümünden sonra başlayan miras kavgasının büyüdüğünü ortaya çıkardı. Başvuruyu, ölen Mermerci'nin eşi Ayşe Ender Mermerci, kızları Berrak Derin, Tansa ve Sedef Yosun Mermerci adına Avukat Aydoğan Semizer yaptı. Davalı Akfil Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk büyük tekstil kuruluşlarından biri olduğu, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ata Mermerci'nin 1993'te yakalandığı hastalık nedeniyle öldüğü belirtildi. Büyük hissedar ve şirket başkanı Mermerci'nin ölümünden sonra mirasının davacı eşi ve kızlarına kaldığını kaydedilen başvuruda, yönetimi Sadullah Sefa ve Ahmet Süha Mermerci kardeşlerin üstlendiği bildirildi.

STANDARDIMIZI DÜŞÜRDÜLER

Akfil'i yöneten kardeşlerden Sadullah Sefa'nın daha önce şirketin yurtdışı işleriyle meşgul olduğu, Ahmet Süha'nın ise özel zevkleri peşinde koşup şirketle ilgilenmediği öne sürüldü. Davacı Mermerci Ailesi, aile reislerinin ölümüyle birlikte Akfil'in yönetimine katılmadıklarını, yönetimde kalan iki amcanın ise ilk etapta şirket merkezindeki kasayı kendilerinden habersiz boşalttığını iddia ettiler.

Avukat Semizer, aile büyüklerinin ölümüne kadar yüksek hayat standartında yaşayan müvekkillerinin, şirket yönetimini üstlenen iki kardeşin tasarrufları yüzünden bu standardı yitirdiklerini savundu. Davalı şirket yöneticisi iki kardeşin Mermerci Ailesi'nin kullanımındaki otomobil ve bazı eşyaları ‘şirket malı’ diyerek istedikleri öne sürüldü.

Avukat Semizer, müvekkillerinin tek geçim kaynağının hissedarı oldukları Akfil'in her yıl dağıtması gereken kâr payları olduğunu fakat bunun yasaya ve hukuka aykırı olarak, kısmen gerçekleştirildiğini savundu. Davalı şirket yöneticilerinin 1994-95-96-97 yıllarında dağıtmaları gereken kâr payı oranının küçük bir kısmını hissedarlara ödedikten sonra geri kalanı ‘Şirket yeni yatırımlar yapacak, fabrika taşınacak, yönetime yardım, menkul kıymetlerde değerlendiriliyor’ gerekçeleriyle, rıza dışı alıkoydukları iddia edildi. Mermerci Ailesi, şirketin bu iddialarla kâr paylarını kısmen ödemeyi içeren genel kurul kararlarının 5'inci Asliye Ticaret ve 9'uncu Asliye Ticaret Mahkemeleri'ne başvurarak iptal ettirdiklerini bildirdiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!