100 milyon dolar vurgunu

Güncelleme Tarihi:

100 milyon dolar vurgunu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Körfez Savaşı sırasında ekonomisi büyük darbe yiyen Türkiye'ye Birleşik Arap Emirlikleri'nin gönderdiği 100 milyon dolarlık hibe petrolün kaybolduğu ortaya çıktı.

Ankara, hükümet ve asker çevrelerini şoka sokan garip bir skandalla çalkalanıyor... Birleşik Arap Emirlikleri'nin Körfez Savaşı sırasında Türkiye'ye yardım olarak verdiği 100 milyon dolar kayboldu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), paranın 1990-91 yılları arasında verildiğini bildirirken, Türk Hükümeti, söz konusu miktarın Türk Hazinesi'ne giriş yaptığına ilişkin hiçbir kayda rastlamadı. Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, olayı doğrulayıp, ‘‘Kayıp paranın akıbetini soruşturuyoruz’’ derken, konu Başbakan Mesut Yılmaz'ın da dikkatine sunuldu.

HESAPLAR TUTMAYINCA...

Buharlaşan 100 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin taahhüt ettiği 500 milyon dolarlık yardımın aktarılmasında ortaya çıktı. BAE, taahhüt ettiği ödemelerini yaparken, para akışı birden kesildi.

Türk tarafının hesabına göre, 1990-94 yılları arasında BAE'den toplam 250 milyon dolarlık yardım geldi. Ankara buna dayanarak kalan 250 milyon doların da ödenmesini istedi. BAE ise toplam 350 milyon dolar ödediğini bildirdi. Ankara, bu rakamın Türk Hazinesi'ndeki resmi kayıtlarla örtüşmediği yanıtını verdi. Bunun üzerine Türkiye ile BAE arasında rakamlar konusunda ciddi bir anlaşmazlık çıktı. BAE her seferinde Türk tarafının kayıtlarında gözükmeyen 100 milyon doların 1990-91 yılları arasında hibe petrol olarak verildiğini, bu miktarın da hesaba katılması gerektiğini bildirdi. Ancak o tarihte ilişkin bütün kayıtlar incelendiğinde bu hibenin girişi bulunamadı. Ardından, BAE ortaya çıkan soru işaretleri üzerine kalan taksitleri ödemeyi de durdurdu.

PETROL ‘‘BUHARLAŞTI’’

Bu durum, Ankara'daki resmi çevrelerde BAE'nin hibe olarak verdiği petrolün resmi olmayan kanallardan Türkiye'ye giriş yaptığı ve ‘‘buharlaştığı’’ şeklinde anlaşıldı.

Ankara'daki hazine ve askeri çevrelerde büyük bir muamma olarak kalan ‘‘100 milyon dolar nereye gitti?’’ sorusu, ANAP-DSP-DTP koalisyonunun kurulmasından sonra yeniden Ankara'nın gündeme geldi. Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, kendisine iletilen dosyayı inceledikten sonra 100 milyon doların ‘‘biryerlere gittiği’’ sonucuna vardı.

Sezgin'in konuyu Başbakan Mesut Yılmaz'a da açtığı ve Yılmaz'ın ‘‘Ne gerekiyorsa yapın’’ talimatını verdiği öğrenildi. Sezgin, Hürriyet'in sorusunu yanıtlarken, ‘‘Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığı hibelerle ilgili rakamların tutmadığı doğru. Onlar bizim aldığımız miktardan 100 milyon dolar fazlasını verdiklerini ifade ediyorlar. Ancak biz de bu paranın girişini bulamıyoruz. Konuyu çok yönlü olarak tahkik ediyoruz’’ demekle yetindi.

F 16'YA DA DARBE

Sonuçta kaybolan 100 milyon dolar ve ödemesi durdurulan 150 milyon dolarla birlikte Türkiye'nin alamadığı miktar 250 milyon dolara ulaştı. Bu paranın gelmemesi, F-16 projesinin ikinci aşamasındaki ‘‘telefat uçakları üretimi’’nin durmasına neden oldu.Dünyadaki tüm hava kuvvetlerinde, envanterdeki uçakların en az yüzde 10'nun kaza veya başka nedenlerden dolayı kullanılmaz hale geleceği hesaplanır. Türk Hava Kuvvetleri de 32 adet F-16'nın kaza veya kırıma uğrayacağını hesaplayarak, telefat çerçevesindeki uçakların üretimini BAE'den gelecek katkılarla finanse etmeyi planlamıştı. Ancak para akışı kesilince, telefat uçakları üretimi şimdilik askıya alındı.

Havaya uçan yardımın öyküsü

Ankara'daki resmi çevrelerde uzun bir süre büyük bir sır olarak saklanan kayıp 100 milyon dolar üzerindeki esrar perdesi ortaya aralandığında, ortaya şu çarpıcı gerçekler çıkıyor:

Skandalın başlangıcı 1990 yılına kadar uzanıyor. Türkiye, Irak'ın 1990 yılında Kuveyt'i işgal etmesiyle patlak veren Körfez krizinde kilit ülke konumuna girince, ABD, Türkiye'nin işbirliğini sağlayabilmek ve uğradığı zararı telafi etmek amacıyla cazip bir formül geliştirdi.

ABD, Türkiye'nin gösterdiği özverinin karşılıksız kalmaması için Körfez ülkelerini Türkiye'ye yardımda bulunmaları konusunda ikna etti ve ortaya 4 milyar dolarlık ‘‘Körfez Fonu’’ çıktı.

Yapılan plana göre, Kuveyt, Suudi Arabistan ve ABD 1'er milyar dolar katkıda bulunacak, kalan 1 milyar dolarlık bölüm BAE ve Katar arasında paylaşılacaktı. Söz konusu 4 milyar dolar, 160 uçaklık ikinci F-16 projesinin finansmanında kullanılacaktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!