10 yıllık indirim eşitsizliğine iptal

Güncelleme Tarihi:

10 yıllık indirim eşitsizliğine iptal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 01:35

Anayasa Mahkemesi, eşitsizlik doğmaması için af kapsamına giren suçlardan 10 yıllık indirimin toplam hükümlülükten değil infaz süresi üzerinden yapılmasına karar verdi.

Böylece, başta katiller olmak üzere infaz durumu uyan hükümlülere de cezaevinden erken tahliye yolu açıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, bu düzenlemenin müebbet ağır hapis cezasına çarptırılanlarla şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılanlar açısından eşitsizlik yarattığını belirtti. Şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılanların toplam hükümlülük süresinden 10 yıllık indirim yapıldığını hatırlatan Kılıç, buna karşılık müebbet ağır hapis cezasına çarptırılanlardan ise 36 yıllık infaz süresi üzerinden 10 yıl indirim yapıldığını, bunun da eşitsizlik yarattığına dikkat çekti.

Örneğin şahsi hürriyeti bağlayıcı cezalarının toplam hükümlülük süresi 50 yıl olan bir kişi, cezasından 10 yıl indirildikten sonra kalan 40 yıllık cezayı çekerken, müebbet hapis cezasına çarptırılan bir kişi 36 yıl üzerinden 10 yıl indirimden yararlanarak 26 yıl sonra tahliye olanağına sahip oluyordu. Şimdi bu konudaki eşitsizlik kalktı.

YARARLANANA YİNE AF

Mahkeme, yasanın, ‘Daha önce şartla salıverilme veya aftan yararlananlardan yeniden suç işleyerek hüküm giyenlerin bu yasadan yararlanamayacağına ilişkin’ hükmünü de iptal etti. Böylece, daha önce şartla salıverilme, ya da aftan yararlananlar, yasadaki diğer koşulları taşımaları halinde bu yasadan da yararlanabilecek.

1 AYLIK SINIRA İPTAL

Mahkeme, tutuklama veya mahkûmiyet kararı olup, firarda olanların bir ay içinde başvurmaları halinde, yasadan yararlanacaklarına ilişkin düzenlemeyi de Anayasa'ya aykırı bularak, iptal etti. Mahkeme, ceza ertelemesini öngören ve suçun türüne göre 1 yılla 5 yıl arasında değişen sürelerde yeniden bir suç işlendiğinde ertelenen cezanın aynen çektirileceği hükmünü düzenleyen yasanın 1. maddesinin 4. bendini de oybirliğiyle iptal etti.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Kılıç,
kısa kararların ilgili yerlere ulaştırılacağını, bundan sonraki uygulamanın o mercilere ait olduğunu söyledi.

Mahkeme, yasanın 1. maddesinin 2. 4. ve 9. bentlerinin iptal edilen kurallarının doğuracağı hukuksal boşluğu, ‘‘Kamu düzenini tehdit ve kamu yararını ihlal edici nitelikte’’ bularak, bunlara ilişkin iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı. Bu durumda Meclis'in, bu maddelerin iptaline ilişkin, 6 ay içinde yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Bu düzenleme verilen sürede yapılmazsa bu maddelere ilişkin iptal hükmü yürürlüğe girecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!