10 yıldır sadece geçen mart telefon izlemedik

Güncelleme Tarihi:

10 yıldır sadece geçen mart telefon izlemedik
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 02, 2005 02:01

Üst düzey polis istihbaratçısı, MİT'in telefon ve e-mail trafiğini izlemesiyle ilgili Hürriyet'e şok açıklamalarda bulundu.
  Bakanlar Kurulu ‘telekulak’a el koyuyor

 Seçmen kütüğü ÖSYM belgesi bile izleniyorÂ

 Bu özgürlük ihlalidir

Emniyet’te istihbarattan sorumlu üst düzey bir yetkili, MİT’in Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden aldığı izleme kararı konusunda, ‘Biz 10 yıldır 90’a yakın mahkeme kararıyla izleme uygulamasını sürdürüyorduk’ dedi. Aynı yetkili martta yeni TCK’nın beklenmesi için izlemenin gerçekleşmediğini söyledi, ‘Kuşadası’nda bomba patlayıp başkomiser ölünce Diyarbakır’daki mahkemeye gidildi’ diye konuştu.

DİYARBAKIR 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, yıllardır süren telefon izleme tartışmasını alevlendirdi. Emniyet’in istihbarattan sorumlu üst düzey bir yetkilisi, Hürriyet’e 10 yıldır 90’a yakın ayrı mahkeme kararıyla süren telefon izleme uygulamasının yeni Türk Ceza Kanunu ile sona erdiğini anlattı. Uzman polis, ‘Eğer Polis Görev ve Selahiyetler Kanunu’na teknolojik kaynaklı dinlemeye imkan sağlayan bir ek yapılmazsa, MİT ve Emniyet mahkemeye başvurup izleme kararı almakta zorlanacak. Bu yönde bir yasa tasarısı hazırlandı, Başbakanlığa gönderildi’ bilgisini verdi.

TCK’YI BEKLECEKLERDİ

MİT’in Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nden aldığı son izleme kararı, eski TCK’ya göre 10 yıldır süren uygulamanın son halkasını oluşturdu.

MİT ve Emniyet Türkiye’deki bütün cep telefonlarını ve sabit telefonları mahkeme kararlarıyla izlenme yetkisi alıyor ve şüpheli gördüğü telefonu izliyor. Karar her 3 ayda bir TCK, 2937 sayılı MİT Yasası’nın 4. maddesiyle, Polis Görev ve Selahiyet Yasası’nın ek 7. maddesine dayandırılıyor.

KUÅžADASI OLAYI

Son 10 yılda İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır dahil olmak üzere birçok mahkemeden karar alındı. Ancak alınan bu kararlar büyük tartışmalara yol açtığı için MİT ve Emniyet, mart ayında yeni TCK’yı beklemeye karar verdi ve mahkemeye başvurmadı. Ne var ki Kuşadası’nda meydana gelen bombalı saldırıda bir başkomiserin hayatını kaybetmesi üzerine yeni yasayı beklemeden yeniden Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidildi. İstihbarat kaynakları, ‘Yeni yasayı beklemek istemedik ama olmadı. Bir başkomiserimizi kaybettik’ diyorlar.

DÄ°YARBAKIR CANLI BOMBA

Diyarbakır’daki karara ilişkin bilgi veren uzman polis şunları anlattı:

‘Diyarbakır’da bir suikast ihbarı alındı, izleme kararı için mahkemeye gidildi. Ancak hedefin Diyarbakır’ı terk etmesi halinde elden kaçacağı kuşkusuyla Türkiye geneli için izin istendi. Her ilden karar almaya kalkarsak yakalamak mümkün değildi. Ayrıca cep telefonunun merkezi de yok.’

C-4’LER YAKALANDI

Aynı kaynaklara göre, bu kararın alınmasından sonra Antalya’da bir bomba etkisiz hale getirildi. İstanbul’da 10 kilo, İzmir’de 5 kilo ve Diyarbakır’da da 1.4 kilo C-4 yakalandı. Ayrıca Diyarbakır’da da Emniyet’e bombalı eylem yapmak isteyen bir kadın militan son dakikada düzenek çalışırken ele geçirildi.

Kim izliyor nasıl izliyor

170 özel eğitimli polis şüpheli görülen telefonları izlemek için görevlendirildi. Her istihbaratçıya ayrı şifre verildi.

İstihbarat görevlileri sadece belirli bilgisayarlardan izleme yapabiliyor.

Suçlu veya şüpheli şahıslar dışındaki izlemeyi önlemek için için her ay kayıtlar bir üst makamca kontrol ediliyor.

Kullandıkları makineler de sisteme göre ayarlı. İstihbaratçı sadece kendisine tahsis edilen makineyi kullanabiliyor.

Şifresini bile kullansa, evindeki bilgisayardan izleme yapamıyor.

Bir polis memuru en fazla 3 telefonu izleyebiliyor. Ses kaydı yapılmıyor sadece aranan telefonlar saptanıyor. Görevlinin saptanan şüpheli numaralar dışındaki bir numarayı izlediği saptanırsa derhal yasal işlem yapılıyor.

Diyarbakır’dan alınan kararın dışında İstanbul’da İngiliz Başkonsolosluğuna bombalı saldırının ardından ve Trabzon’da bir profesörün öldürülmesinden sonra da iki ayrı karar alındı.

Üst düzey bir yetkili, Uğur Mumcu suikastı ve Hizbullah operasyonlarında da telefon izleme yönteminin kullanıldığını vurguladı. Aynı yetkili, ‘önleyici istihbarat’ yasasının Batı ülkelerinde de olduğunu, yasa hazırlanırken ABD, Hollanda, Almanya ve Fransa yasalarının incelendiğini söyledi.

Diyarbakır 6. Ceza Mahkemesi 6 Mayıs 2005 tarihli kararı

DÄ°YARBAKIR
6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 6 Mayıs 2005 tarihinde aldığı, bir kısmı geriye dönük 8 Nisan 2005-30 Mayıs 2005 arasını kapsayan kararı özetle şöyle:

‘Talebin kabulü ile yurt dışı bağlantılı olarak illegal silahlı terör örgütlerinin yasadışı faaliyetlerine yönelik olarak faillerin belirnlenmesi, ele geçirilmesi ve suç delillerinin elde edilmesi ve eylem planlamalarının önceden öğrenilmek sureti ile engellenmesi başka yollarla mümkün olmadığından yurt dışı çıkışlar ve girişler dahil olmak üzere, Telsim, Turkcell, Avea, Türk Telekom AŞ uzak mesafe telefon hizmeti vermeye yetkili A, B, C tipi lisansı olan iletişim şirketleri tarafından işletilen ve telefon üzerinden yapılan iletişime ait tüm detay bilgilerin MİT Müsteşarlığı’nca detay kayıtlarının alınması ve incelenmesi hususunda Anayasa’nın 22. maddesi ile 4422 sayılı yasanın 2, 4, 11 ve 16. maddeleri uyarınca izin verilmesine karar verildi.’

Karar, detay bilgilerinde cell id, data hattı, imai, ams, mms, gprs üzerinden internete bağlanma gibi bilgilerin yer almasını öngörüyor.

Polis kanununun dinleme maddesi

‘Polis devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Anayasa düzenine ve genel güvenliğe dair önleyici tedbirler almak, Emniyet ve asayişi sağlamak üzere ülke seviyesinde istihbarat faaliyetinde bulunur. Bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir, ilgili mercilere veya kullanma alanına ulaştırır. Devletin diğer istihbarat kuruluşlarıyla işbirliği yapar.’

Yasaya yapılacak eke ilişkin yasa tasarısı hazırlandı ve Başbakanlığa gönderildi. Değişiklikle teknolojik kaynaklardan bilgi edinmeye yönelik ek düzenleme yapılacak. Böylece yeni TCK’daki kısıtlamalar aşılmış olacak.

‘İzleme’nin terim sözlüğü

Cell id: Telefon üzerinde kullanıcıya görünen semt adı. Aslında iletişim için hangi baz istasyonun kullanıldığını gösterir. Cell id ile konuşmayı yapanın o sırada hangi semtte bulunduğu tespit edilir.

Data hattı: Bilgisayarlara uzaktan bağlanıldığında iletişimi hızlandıran özel bilgi aktarma hattı.

IMEI: Cep telefonunun seri numarası. Telefonun üzerindeki sim kart değişse bile bu numara sabit kaldığından görüşmeyle ilgili detayları tekip etmek mümkün oluyor.

AMS (Akıllı mesaj servisi): Bilgisayar üzerinden internet sayesinde bir yada birden çok kişinin cep telefonuna aynı anda kısa mesaj gönderen sistem.

MMS (multimedya mesaj servisi): Kısa mesaj sadece yazılı mesaj gönderirken bu servisle sesli görüntülü mesaj göndermek mümkün olur.

GPRS (General Packet Radio System): İnternete cep telefonuyla hızlı bağlanmak için sistem.

VoIP: Telefon görüşmelerini mesafeden bağımsız olarak internet üzerinden sağlayan teknoloji. İletişim için telefon yerine internet hatları kullanıldığı için görüşme maaliyetleri düşer.

IP sunucu karşı sunucu bağlantıda kullanılan telefon bağlantısı: Internet protokol kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşan IP dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır. Dinamik IP sürekli değişirken statik IP internet sunucu bilgisayarlarda kullanılır. Cep telefonu ile IP’si bilinen bilgisayara uzaktan bağlantı kurulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!