10 yıl sonra Barış

Güncelleme Tarihi:

10 yıl sonra Barış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

80'li yılların önemli grubu Eurythmics, son on yıldır müziğe ara vermişti. Hayranları grubun solisti ve son dönemin en iyi rock şarkıcılarından Annie Lenox'un solo albümleriyle yetiniyorlardı. Ama Eurythmics geri dönüyor. 'Barış/Peace' adını verdikleri yeni bir albüm ve bir dünya turnesiyle. Turnenin gelirini Af Örgütü ve Greenpeace'e bırakıyorlar. Turne boyunca da insan hakları ve çevre için kampanya yapacaklar.

1999'un Nisan ayında Eurythmics'in on yıllık bir aradan sonra bir araya gelerek yeni bir albüm hazırladığı ve turneye çıkacağı açıklanmıştı. Albümün adı çok büyük bir olasılıkla ‘‘Peace/Barış’’ olacak. Piyasaya ya Ekim başında ya da sonunda çıkacak. Ancak albümden ‘‘I Saved The World Today’’ adlı parça single olarak Eylül ayında piyasada olacak.

Yeni albümün ‘‘Be Yourself Tonight’’ ile ‘‘We Two are One’’ın bir karışımı olduğu sıcak ve duygusal olduğu söyleniyor.

Dave Stewart ve Annie Lennox yani Eurthmics, www.peacetour.net. adını verdikleri yeni dünya turnelerine Af Örgütü ve Greenpeace için çıkacaklar.

Greenpeace'in bayrak gemisi Rainbow Warrior II'de düzenledikleri basın toplantısında yeni dünya turundan elde edecekleri tüm geliri bu iki örgüte bırakacaklarını açıkladılar. Eylülden Aralık 1999'a kadar sürecek konsen turnesi, Avrupa, Avustralya ve ABD'yi kapsıyor.

Eurythmics bu kararı yeni bir bin yılın başlangıcında çevre ve insan hakları için bir şeyler yapmak için verdi. Turne sırasında konser izleyicileri ve albüm alıcılarının bu iki örgüte üye ve destek olmaları için çağrı yapacaklar. Ayrıca herkesi, www.peacetour.net. adlı web sitesi üzerinden de Af Örgütü ve Greenpeace'e en az 7 milyon Tl katkı yapmaya çağıracaklar.

İKİ ÖRGÜT

Geçen yıl Af Örgütü, 140 ülkede ve bölgede insan hakları ihlallerine karşı kampanyalar ve raporlar düzenledi. Brezilya'da 10 yaşındaki Carlos Cezar Fernandez'in ölüm mangaları tarafından öldürülmesi sonucu örgütün başlattığı kampanya sonrasında bu mangaların yerel askeri polis tarafından bu cinayeti işlemek üzere yönlendirildiği ortaya çıktı. Çin'de ise bir çiftçinin bir polis memururana saldırdığı gerekçesiyle beş yıl boyunca zincirlenerek 2 metrekarelik bir hücrede tutulduğunu ortaya çıkardı.

DÜNYA ÖNEMLİDİR

Greenpeace ise doğal yaşamın ve yerkürenin tehdit edildiği ortamlarda kampanyalar ve barışçıl gösteriler yapan bir uluslararası çevre kuruluşu. Basın toplantısının yapıldığı bayrak gemisi Kuzey Denizi'nden yeni dönmüştü. Burada Norveç balina avcılarının Minke balinalarının ticari olarak avlanmasını yasaklayan uluslararası bir anlaşmayı ihlal etmelerini engellemek üzere bulunuyordu. Basın toplantısından sonra Kuzeydoğu Atlantik'te İskoçya'nın batı sahillerine doğru yola çıktı. Amacı balinaların çoğalma alanı olan bir bölgede yeni petrol arama yatırımlarını engellemek ve kamuoyu baskısıyla petrol yerine dalga gücü gibi yenilenebilir bir enerjinin kullanılmasını sağlamak.

Af Örgütü kısa bir süre önce Çocuk oyuncaklarında zehirli kimyasallar kullanılmasını protesto eettikleri için Japonya'da tutuklanan üç Greenpeace aktivisti için de kampanya başlatmıştı.

Greenpeace yöneticisi Peter Melchett, basın toplantısında, ‘‘ilk Rainbow Warrior nükleer denemelere karşı kampanya yaparken Fransa tarafından batırılmıştı ve bir arkadaşımızın da ölümüyle sonuçlanmıştı. Warrior II çevre için ve bu çevrede yaşayan herkes için barış mesajını dünyanın dört bir köşesine taşıyor. Ne kadar fazla taraftarımız olursa bu mesaj ve kazanma şansımız da o kadar güçlü olur.’’ dedi. Basın toplantısına katılan ve Af Örgütü'nün hakkında kampanya yaptığı Şanar Yurdatapan ise Af Örgütü üyelerinin düşünce mahkumları için yaptığı kampanyaların ve gönderdikleri mektupların dünyanın her yerinre etkili olduğunu anlattı.

18 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

Eurythmics dünya turnesine 18 Eylül'de Almanya'nın Köln şehrinde başlayacak. Ve Eylül ayı içinde sırasıyla Stokholm, Kopenhag ve Milano'da konser verecek. Ekim'de ise, Münih, Zürih, Paris, Sidney ve Melburn'da olacaklar. Kasım ayında, Los Angeles, New York, Birmingham, Manchester ve Glasgow sırada. Aralık ayında ise turne Dublin ve Londra konserleriyle sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!