10 üzerinden 10

Güncelleme Tarihi:

10 üzerinden 10
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Demokrasi sınavında özlenen tablo

Meclis'teki 5 partinin genel başkanları, dün özlenen bir tablo oluşturdu ve demokraside uzlaşmanın güzel bir örneğini sergilediler. Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili öneriye, 5 lider aynı anda ve canlı yayında imza koydu.

TBMM'de temsil edilen 5 partinin lideri, Türkiye'de yıllardır özlenen bir tabloyu gerçekleştirerek, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ‘demokrasi dersi’ verdiler. Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in, cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi için hazırlanan öneriye, 5 lider imza koydu. Sezer, cumhurbaşkanlığında en şanslı aday konumuna gelirken, 5 parti, cumhurbaşkanını ilk turda seçtirmeyi hedefliyor. Başbakan Bülent Ecevit, MHP Lideri Devlet Bahçeli, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın, Sezer için vardıkları uzlaşmaya, dün de FP ve DYP katıldı. FP Genel Başkanı Recai Kutan ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Ecevit'i ziyaret ederek, Sezer'e destek olacaklarını ilettiler.

Bunun üzerine 5 lider, ilk kez Meclis'te bir araya gelip, basın toplantısı yaptı. Liderler adına konuşan Ecevit, Sezer'i aday göstermek için hazırlanan başvuruyu, 5 lider birlikte imzalayacaklarını ve ardından milletvekillerinin imzasının alınacağını söyledi ve Ecevit, ‘‘Bu, demokrasi kültürünün unsuru olan uzlaşı yolunda ne kadar büyük mesafe aldığımızı gösteriyor. Birlikte bu imzaları vereceğiz, milletimize hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi. Ecevit diğer adaylarla ilgili soruya, ‘‘Bu başvuruyu milletvekillerimizin değerli katkılarılarıyla destekleyeceklerini umuyorum’’ yanıtını verdi.

5 partinin desteği ile Sezer, cumhurbaşkanlığı yarışında en şanslı aday konumuna geldi. Milletvekillerinin, ‘‘Meclis'ten biri olmalı’’ görüşünden hareketle diğer adaylara yönelseler de, sonuçta ipi göğüsleyen adayın Sezer olma ihtimali yükseldi. Liderler, Sezer'in ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesi için gayret gğsterecekler.

ECEVİT'TEN HAYIRLI OLSUN

Başbakan Ecevit, beş partinin ortak basın açıklamasının ardından dün saat 16.30 sularında Ahmet Necdet Sezer'i arayarak ‘‘Hayırlı olsun’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!