10 polis ne yaman çelişki

Güncelleme Tarihi:

10 polis ne yaman çelişki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2014 01:18

İşçi Partisi’nde arama yapan 10 polis memuruna açtığı dava beraatla sonuçlanınca şikâyet üzerine hakkında ‘kınama’ cezası verilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden Hürriyet’e konuştu. Savcı Özden, “Bugün telaffuz edilenleri ben 5 yıl önce söylediğim ve soruşturma açtığım için ceza aldım” dedi, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ARAMALAR EMSALDİ

“Benim duruşum belli. Hukukun dışına çıkmam. O zaman yaptığım olay Ergenekon kapsamında yapılan tüm aramalara emsal teşkil eden bir işlemdi. Aydınlık, Ulusal TV, İşçi Partisi aranmalarıyla ilgili kararı o zaman Özel Yetkili Savcı olan Zekeriya Öz, İstanbul’daki mahkemeden talep ediyor ve mahkemenin hâkimi Metin Özçelik karar veriyor. Mahkeme kararı İstanbul TEM Şube’ye oradan da Ankara TEM’e gönderiliyor. Kararı doğrudan Ankara TEM Şubesi uyguluyor. Ne savcılık makamı ne mahkeme işin içine giriyor.

RAPOR DA ALDIM

O zaman İşçi Partisi’nin şikâyeti üzerine soruşturma dosyası bana tebliğ edildi. Haksızlık hukuksuzluk deniyor ya, ben 5 yıl önce ‘Haksızlık ve hukuksuzluk var’ diyerek soruşturma başlattım. Yaptığım tahkikat sonucunda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı’nda görevli 3 profesörden aramalara ilişkin bilirkişi raporu aldım. Hukuksuzluğu tespit ettim. Soruşturma sonucunda Ankara TEM Şube Müdürü dahil 10 amir hakkında dava açtım. Bugün ‘Haksızlık, hukuksuzluk yapıyorlar’ dedikleri insanlar, işte bugün görevden alınanlar. İstanbul TEM Şube’nin tamamı hakkında da görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulundum. Savcı Zekeriya Öz ve arama kararını veren hâkim Metin Özçelik hakkında görevlerini kötüye kullandıklarından dolayı HSYK’ya suç ihbarında bulundum. ‘Bu kişiler, Ankara hakkında arama ve el koyma kararı veremezler, bu kararların Ankara mahkemelerinden alınması gerekir, haklarında işlem yapılsın’ dedim.

Haberin Devamı

‘KANUNA AYKIRIDIR’

Ankara TEM hakkında açılan davada yargılama yapıldı. Mahkeme, ‘Evet buradaki polislerin bütün eylemleri hukuka aykırıdır ancak kasıt yoktur’ dedi. ‘Kanuna aykırıdır’ dedi mi dedi. Beraat kararı Yargıtay’a gitti. Yargıtay savcısı da tebliğnamesinde, ‘Hayır hem hukuka aykırıdır hem de görevi kötüye kullanmadan cezalandırılmalılar’ dedi. Peki daire ne dedi? Yargıtay ilk kez gerekçeyi değiştirdi ve ‘Suç yoktur’ diyerek beraat kararını onadı. Şimdi sormak lazım. Arkadaş siz, ‘Bu adamlara haksızlık yapıldı, davaya kumpas’ diyorsunuz, ben de bu eylemlere ‘Haksızlık hukuksuz’ dediğim için soruşturma geçiriyorum ve ceza veriyorsunuz. Aynı gün benim bakanım, müsteşarım el kaldırıp bana ceza veriyor. Bu ne yaman çelişki derler insana. Ben ona üzülüyorum.

Haberin Devamı

AMACIN NE O ZAMAN

‘Arkadaş senin amacın bunların yaptığı haksızlık hukuksuzluğun hesabını sormak veya paralel dediğin gücü temizlemek değil, sana yöneltilen suçlamaların önünü kapatma mı’ diye sorarlar adama. Ben 5 yıl önce aynı işlemi yapmışım. Kurul kınama cezasına katılıyor, bence içeriğini bile bilmeden el kaldırıp oylama yapıyorlar. Canımız sağ olsun. Ne diyelim?”

KINAMAYI ONAYLADI

HSYK Genel Kurulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında ve yeni Müsteşar Kenan İpek’in de HSYK üyesi sıfatıyla ilk kez katıldığı 15 Ocak tarihli toplantısında disiplin dosyalarına itirazları da görüştü. En çarpıcı kararlardan biri Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden’in, ‘kınama’ cezasına yaptığı itiraz için verildi. Kurul, Abbas Özden’in itirazını reddetti ve kınama cezasını onadı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!