10 milyara bir ışık

Güncelleme Tarihi:

10 milyara bir ışık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Artı Mezat'ın 23 Mayıs Pazar günü Hotel Ceylan InterContinental'de saat 14.00'de yapacağı ilk müzayede gerek dönem gerekse tür olarak çok zengin. Çok sayıda tablonun yer aldığı müzayedede, Selçuk, Osmanlı, Çanakkale, Beykoz, Venedik ve Bleu Blanc objeler sunuluyor. Müzayedenin en değerli parçalarından biri 10 milyardan açılışı yapılacak Tombak Fener.

Yıllardır antika alanında çalışan Şerif Özkılıç ve Tantekin Antika'nın birlikte organize ettikleri ilk müzayede, yarın Ceylan Inter Continental'de yapılıyor.

Artı Mezat'ın bu ilk müzayedesinin özelliği hem resim hem de obje ağırlıklı olması. Ayrıca sunulacak parçalar arasında, çok sayıda olmasa da çeşitli mücevher ve mobilyalar da var.

Müzayedenin en değerli parçası bir Sami Yetik tablosu. Çift imzalı bu tablo, gerek ebat gerekse çalışma olarak Türk resminin en önemli eserlerinden kabul ediliyor. ‘‘Şakayıklar’’ adlı bu natürmort 1941 tarihini taşıyor.

Dünyanın en büyük suluboya ressamlarından Carlo Bossoli'nin ‘‘Kız Kulesi’’ tablosu da yine müzayedenin önemli parçalarından. Bossoli'nin İstanbul temalı 30 suluboya tablosundan biri, Londra'da 130 bin pound'a satılmıştı.

AZ RASTLANIR TOMBAK

Osmanlı, Selçuklu, Fransız, Venedik eserlerin sunulacağı müzayedede objeler arasında en gözde olan ise Tombak Fener. 10 milyar açılışı olan fenerin özelliği, bu ebatta bir tombaka çok az rastlanıyor olması.

Az, öz ve seçme malı hedefleyen Artı Mezat, senede en fazla üç müzayede yapacak.

Salacak İskelesi

Fausto Zonaro (1854-1929), İmzalı, tuval üstüne yağlıboya

40 x 60 cm 16.000.000.000 TL

Tombak Fener

1305 Hicri tarihli, ketebeli

Yükseklik: 82 cm

10.000.000.000 TL

Şakayıklar

Sami Yetik

çift imzalı, 1941 tarihli, Tuval üzerine yağlıboya

101 x 80

Teklif

Çemberli Kadın

Jean-Leon Gerome Heykel (1824-1904)

İmzalı, bronz. Yükseklik: 24.5 cm

Ressam Bonchard'ın karısına ithaf edilmiş

3.000.000.000 TL

Tuğralı Gümüş Leğen-İbrik

Sultan Abdülmecid Tuğralı

(1839-1861)

Sabunluk kısmı sonradan yapılmış

Ağırlık: 4250 gr

17.000.000.000 TL

Taksitle dünya turu

Dünyayı turlayan, beş yıldızlı tatil köyü niteliğindeki transatlantikler, artık Türk turistlerine de hizmet edecek. Holland-America Line'ın yüzer tatil köylerinde, 12 ay taksitle tatil yapmak artık mümkün. Türk turistler, ayda yaklaşık 40 milyon lira taksitle, bir hafta tam pansiyon Alaska veya Karayipler'de tatil yapabilecek.

Dünyanın en büyük yolcu gemisi filosuna sahip Holland-America şirketinin genel satış temsilciğini alan İrem Tur, Akdeniz, Avrupa, Karayipler, Alaska, Meksika, Hawai ve 98 günlük dünya turlarını Haziran ayından itibaren satmaya başlıyor. Turların bir bölümünün başlangıç noktası İstanbul, diğer turların başladığı limanlara ise turistler uçakla götürülüp getirilecek. İrem Tur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Görgün, 7 gecelik Alaska veya Karayipler turlarının sezona göre 700 ile 1200 dolar (yaklaşık 480 milyon lira) olacağını, buna yaklaşık 500'er dolar da uçakla gidiş-dönüş ücreti ekleneceğini söylüyor. 98 günlük dünya turunun fiyatı ise 17 bin dolar (yaklaşık 6 milyar 800 milyon lira) ile 108 bin dolar (yaklaşık 40 milyar lira) arasında. Beş öğün yemeği de kapsayan tur fiyatları, Türk lirasına çevrilip, 12 ay taksitle ödenebilecek. THY'nin Haziran'da başlayacak Miami seferleri de, gemi turları için bağlantı sağlayacak.

Türk turistlerine hizmet edecek dev transatlantiklerden ilki İstanbul Limanı'na geldi. Hollanda bayraklı, 1266 yolcu kapasiteli 'MS Maasdam' turistik yolcu gemisi İstanbul'a 700'e yakın turist getirdi. Bu turistler uçakla ülkelerine döndü. 900 yeni turist ise uçakla geldikleri İstanbul'dan gemi ile Akdeniz turuna başladı. Dokuz yolcu katı bulunan 50 bin gross ton'luk geminin boyu 720 feet. Otomatik pilota sahip gemide, 485 dışa bakan, 148 adet de içeriye bakan kamara bulunuyor. Gemide ayrıca 2 açık, 2 de kapalı yüzme havuzu, spor salonu, sağlık merkezi, kumarhane, kütüphane, tiyatro ve sinema solunu, alışveriş merkezi, barlar, gece kulüpleri ve lokantalar yer alıyor. Odaların tümünde havalandırma ve uydu bağlantılı televizyon var. Gemide çalışan 600 personelden, hizmet kadrosundakilerin tümünü Endonezya ve Filipinliler oluşturuyor.

Bülent DEMİR

Mucizenin şiiri

Aşkları, bilimi yalancı çıkardığında tanımıştık onları. Filmlere konu olacak yaşam öyküleriyle. Biri sosyolog, diğeri İngilizce öğretmeniydi. Tam evlenecekleri sırada Tolga'nın bindiği otobüsün üst rafında patlayan bomba hayatlarında kısadevre yapmıştı. PKK'nın ateşi Tolga'nın oturduğu koltuğa düşmüş, beyninin yarısını alıp götürmüştü. Doktorların ‘‘Yaşamayabilir; yaşasa da görmeyebilir, duymayabilir, ömür boyu konuşamayabilir,’’ tezini çürütmüştü Tolga.

Birlikteliklerinin ilk meyvesi düştü dalından. ‘‘Mucize Adam’’ Tolga Suyolcuoğlu yeni bir mucizeye imza attı. Düşünce gücüne, sadece sol eliyle kullanabildiği daktilonun tuşlarını aracı yaptı, hayatını şiire döktü. Hiç kolay olmadı tabii... On koca yıl sürdü çünkü. Disiplinli çalışma, sonunda ‘‘Kıymetli Evrak’’la çıktı ortaya.

‘‘Herkes o zaman hiçbir şey konuşamaz diyordu; konuşuyorum. Felç kalır diyordu, felci yendim. Sağ gözüm kötüydü, şimdi iyi. Çünkü bomba yalnız başımda değil, gönlümde de patladı. İkisi beni çok güçlü kıldı. Tanrı'nın izniyle Tanrı'nın saygısını kazandım. Tanrı'nın saygısını kazandığım için kaderin de saygısını kazandım ve kaderle arkadaş olduk.’’

Kaderin arkadaşı Tolga ‘‘düşüncenin gücüyle’’ yendiği ölüm ile ‘kıymetli evrak’ saydığı yaşamı işlemiş ilk şiir kitabında.

Üç bölüme ayırmış kitabını. Bilincin üç halini anlatıyor. Bombadan önceki, bomba ve bombadan sonraki halini. İlk bölüme ‘‘Tezgah’’ adını vermiş. Sonra ‘‘Düğüm’’ler atılıyor tezgaha. Ardından son bölüm ‘‘İplik’’lerle geliyor. Ayrıntılar önemsenmeye başlanıyor artık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!