10 bini aşkın köy yolu kapandı

Güncelleme Tarihi:

10 bini aşkın köy yolu kapandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 14:41

Ağır kış koşulları nedeniyle ülke genelinde 10 bini aşkın köy yolu ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

SİVAS'TA 470

Sivas genelinde 5 günden bu yana etkisini gösteren kar yağışı özellikle yüksek kesimlerde yer alan köylere giden yollarının ulaşıma kapanmasına neden oldu. Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi bulduğu yüksek kesimlerde merkez ve ilçelere bağlı toplam 470 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, köy yollarını yeniden ulaşıma açabilmek için yoğun çaba gösteriyor. Kent merkezinde kar temlizleme çalışmaları güçlükle sürdürülürken, şehirlerarası yollarda buzlanmalar nedeniyle karayolları ekipleri sürekli tuzlama çalışması yapıyor.

BALIKESİR'DE 714

Balıkesir'de 714 köy yolunun yanı sıra Balıkesir - Savaştepe, Balıkesir - Dursunbey, Bandırma - Susurluk karayollarının ulaşıma kapalı olduğu belirtildi. Balıkesir - İzmir, Balıkesir - Bursa karayolları başta olmak üzere ana arterlerde sorun yaşanmadığı dile getirildi. Balıkesir Valiliği Kriz Masası yetkilileri, 6 beldeyle 240 köye elektrik verilemediğini açıkladı. Balıkesir-Edremit karayolunda taşıtların trafiğe zincirsiz çıkmasına izin verilmiyor.

ÇANAKKALE 500

Çanakkale'de pazartesi sabahı etkili olmaya başlayan şiddetli fırtına ve  kar yağışı bugün sabaha karşı durdu. Kent merkezi kar altında kalırken Çanakkale’ye bağlı 569 köyden 500’e yakının yollarının kapalı olduğu, yolları ulaşıma açma çalışmalarına başlandığını belirtildi. Kent merkezinde kar kalınlığının 63 santimetreye ulaştığı, yer yer 1.5 metreyi bulduğu dile getirildi. Hava sıcaklığının gündüz eksi 5 derece olduğunu belirten Meteoroloji yetkilileri, gece hava sıcaklığının eksi 10 derece olacağını ve kuvvetli don olayı beklendiğini açıkladı.

KASTAMONU 414

Kastamonu'da etkisini artıran kar yağışı nedeniyle 414 köy yolu ulaşıma kapandı.Bir haftadan bu yana devam eden yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde kar kalınlığı 40 santimetreye, yüksek yerlerde ise 1.5 metreye kadar yükseldi. Kastamonu’yu Ankara’ya bağlayan Ilgaz Dağı’nda önlem alan polis buzlanmaya karşı sürücüleri uyarırken, zincirsiz araç geçişlerine izin vermedi. Kastamonu-İnebolu karayolu üzerinde bulunan Yaralıgöz Geçiti’nde aşırı kar ve sis nedeniyle görüş uzaklığı zaman zaman 10 metreye kadar düştü. Kastamonu’yu İstanbul’a bağlayan karayolunda da aşırı kar yağışı nedeniyle geçişler kontrollü sağlanıyor. Kar yağışı nedeniyle 414 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kapanan köy yollarını açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

KÜTAHYA 247 
    
Kütahya Kriz Merkezi'nden alınan bilgiyle göre, kent merkezinde kar kalınlığı 85 santimetreye ulaştı. Ulaşım sağlanamayan 247 köyün yolunu açma çalışmaları, kar yağışının sürmesi nedeniyle güçlükle sürdürülüyor. 
Kütahya-Dumlupınar karayolu, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Kütahya-Eskişehir ve Kütahya-Afyonkarahisar karayolunda araçların zincirsiz yola çıkmalarına izin verilmiyor. 

DÜZCE 166
    
Kar yağışı nedeniyle Düzce merkez ve ilçelerinde 166 köy yolu ulaşım kapalı bulunuyor. Ekipler, 7 greyder 2 kamyon ve 3 kar küreme makinesiyle yol açma çalışmalarını sürdürüyor. 
  
MALATYA 126
    
Malatya'da etkili kar yağışı nedeniyle yolu ulaşımı kapalı köy sayısının 126'ya düştüğü bildirildi. 21 ekip, 14 dozer, 17 greyder 6 kepçe ve 2 kamyonla yol açma çalışmalarını sürdürüyor.
    Kar yağışı olmaması halinde 3 güne kadar tüm köy yollarının ulaşıma açılabileceği belirtildi. 
  
KONYA'DA 224     

Konya Valiliği'nden yapılan açıklamada, kar yağışı nedeniyle 224 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu kaydedildi.
Açıklamada, 19 ilçede 25 greyder ve 4 kar makinesiyle 17 ekibin yolları ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Konya Antalya karayolunda devam eden kar yağışı da ulaşımda aksamalara neden oluyor. Seydişehir'den Akseki yönüne büyük araçların geçişine izin verilmiyor. 

AĞRI'DA 506

Van'da 356, Ağrı'da 506, Hakkari'de ise 120 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kar kalınlıkları ise Van şehir merkezinde 32, Hakkari'de 80, Ağrı'da ise 76 santimetre olarak ölçüldü. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bugün Van'da genel olarak havanın parçalı bulutlu olacağı, gün içinde aralıklarla kar yağışının beklendiği belirtildi. Bölgede olası çığ tehlikelerine karşı ekiplerin çok dikkatli çalışma yürüttüğü kaydedildi.
Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Hakkari-Çukurca ayrım 9. Bölge Hududu, Yüksekova-Şemdinli yolunun kar ve tipi nedeniyle kapalı olduğunu, diğer yolarda ise herhangi bir sorunun olmadığını kaydettiler.
Karla mücadele ekiplerinin şantiyelerde hazır bekletildiğini, Hakkari bölgesinde ise yol açma çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, yola çıkacak sürücüleri araçlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurması konusunda uyardılar. Van'da şehirlerarası otobüs seferleri yollardaki kar ve buzlanma nedeniyle 1 gün süreyle iptal edildi. 
    
ZONGULDAK-BARTIN 96    

Zonguldak ve Bartın'da 96 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Bartın'daki kapalı köy yollarının bulunduğu yerleşim birimlerine elektrik enerjisi verilemiyor, telefon görüşmeleri yapılamıyor. Trafik ekipleri, Zonguldak'ın Ereğli ve Devrek İlçesi yollarında TIR'ların geçişine izin vermiyorlar. Orta Karadeniz Bölgesi'nde pazartesi günü başlayan ve özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle Samsun'da 548, Ordu'da 183, Sinop'ta 201, Amasya'da ise 187 köy yolu ulaşıma kapandı. Yetkililer, bölgede kar yağışının devam ettiğini, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin aralıksız çalıştığını belirttiler. 

ÇANKIRI 296

Çankırı'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 296 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kar yağışının yol açma çalışmalarını zorlaştırdığını belirten yetkililer, “Ekipler 24 saat aralıksız çalışıyor. Kapalı olan 339 köy yolundan 43'ü ulaşıma açıldı. Ancak açılan yollar kar yağışının devam etmesi nedeniyle yeniden kapanıyor” dedi. 
  
DENİZLİ 24 KÖYDE TİPİ 

Denizli'de buzlanma, şehirlerarası karayollarında ve ilçelerde ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor. Karayolları Şube Müdürü Fatih Aydın, Denizli-Ankara, Denizli- Antalya ve Denizli-Muğla karayollarını ulaşıma açık tutmak için ekiplerin gece boyunca çalıştığını bildirdi. 
Köy Hizmetleri İl Müdürü Sedat Yüzügüldü ise şu anda Buldan İlçesi dışında bir sıkıntı olmadığını, bu bölgede tipi nedeniyle köy yollarında ulaşımın aksadığını, il genelinde 9 ekibin 24 saat göreve hazır bekletildiğini söyledi. 
   Buldan Kaymakamı Bilal Çelik, tipinin ilçeye bağlı 24 köyde etkili olduğunu, greyderlerin yoldaki karları temizlediğini, buzlanmayı önlemek için tuzlama yapıldığını kaydetti. 

BURSA 272
    
Bursa'da yoğun kar yağışı nedeniyle 272 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Köy yollarının açılması için iş makinelerinin eşliğinde 5'er kişiden oluşan 20 ekip, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Karacabey-Bandırma ve İnegöl-Domaniç karayollarında ulaşım sağlanamadığını bildirdiler.
Bursa-Ankara karayolu Mezitler mevkii ve Bursa-Yalova karayolu Süpürgelik mevkiinde ise buzlanma nedeniyle araçların zincirsiz geçmesine izin verilmiyor.

Haberin Devamı

TEKİRDAĞ 
    
Trakya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TREDAŞ) Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, Trakya'da 19 köy ve 2 beldeye nakil hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle elektrik verilemiyor. Çorlu-Çerkezköy-Saray ilçelerinde ulaşım kontrollü olarak güçlükle yapılırken, Şarköy -Malkara ve Şarköy-Gelibolu arasındaki karayolları ulaşıma kapalı bulunuyor. 
        
Tekirdağ'da hafta sonu oynanması gereken amatör futbol ligi karşılaşmaları da hava muhalefeti nedeniyle ertelendi.
Şarköy İlçesi'nde ise bir kişinin radyolink istasyonunda kurtarılmayı beklediği belirtildi. Kar kalınlığının 1 metreye ulaştığı Şarköy'de, 24 köye 3 günden bu yana elektrik ve su verilemediği kaydedildi. 
  
KIRKLARELİ'NDE SU SIKINTISI 
    
Kırklareli merkeze bağlık 8 köy, Vize İlçesi'nde 2 belde ile 16 köy, Demirköy İlçesi'ne bağlı 8 köy ve Kofçaz İlçesi'ne bağlı 1 köye elektrik tellerinin kopması nedeniyle elektrik enerjisi verilemiyor. Kırklareli'nde hava sıcaklığının -20 dereceye kadar düşmesine bağlı olarak, kente su sağlanan Kırklareli Barajı'ndan arıtma tesisine su taşıyan borular dondu. Bu nedenle kentin büyük bölümüne su verilemiyor. 
          
DOĞU KARADENİZ'DE 992  
      
Doğu Karadeniz'de soğuk hava ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Trabzon'da 215, Rize'de 160, Giresun'da 364, Gümüşhane'de 100, Artvin'de 81 ve Bayburt'ta 72 olmak üzere toplam 962 köy ile ulaşım sağlanamıyor.
Giresun'da 4, Rize'de 2 köye elektrik verilemiyor. Ayrıca Rize'de 7, Artvin'de 1 köy ile haberleşme sağlanamıyor. 

  
SAKARYA'DA KAR YAĞIŞI 
    
Sakarya Valiliği'nden alınan bilgiye göre, geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle, Merkez ilçede 10, Akyazı'da 16, Ferizli'de 6, Pamukova'da 10, Geyve'de 45, Hendek'te 19, Karapürçek'te 2, Karasu'da 9, Kaynarca 13, Kocaali'de 14, Sapanca'da 9, Söğütlü'de 15 ve  Taraklı'da da 10 köy yolu olmak üzere toplam 178 köy yolu ulaşıma kapandı. 

KOCAELİ'NDE KAPALI KÖY YOLLARININ AÇILMASINA ÇALIŞILIYOR 
  
Kocaeli'nde iki gündür aralıksız süren kar yağışı nedeniyle kapanan 244 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Köye Hizmet Daire Başkanı Hüseyin Karakullukçu, 2 gündür tipi şeklinde yağan karla mücadelede zorlandıklarını belirtti. Kapanan köy yolların ulaşıma açılabilmesi için DSİ ile Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden de destek aldıklarını ifade eden Karakullukçu, “23 ayrı ekip, 4 kar makinesi, 15 greyder, 4 loder, 7 kamyon ve 2 kazıcıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak rüzgar hızımızı kesiyor. Rüzgarın sürüklediği karlar nedeniyle açılan yollar kısa sürede tekrar kapanıyor. Rüzgar kesildiği taktirde kapalı olan yolların tamamını bir günde açarız” dedi. Karakullukçu, belediye ekiplerinin Kandıra-İzmit arasındaki Çal-Akçaova grup yolunda mahsur kalan 2 aile ile SEDAŞ'a bağlı 2 ekipte yer alan 15 kişiyi kurtardığını da bildirdi. 
    
ERZURUM'DA 537
 
Erzurum'da 537, Kars'ta 325, Muş'ta 301, Bingöl'de 190, Iğdır'da 98, Erzincan'da 149, Ardahan'da 50 ve Tunceli'de 204 olmak üzere bin 854 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için karla mücadele ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bazı bölgelerde etkili olan rüzgar, açılan yolların kısa sürede yeniden ulaşıma kapanmasına neden oluyor. 

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR'DE 200, BİLECİK'TE 175

Eskişehir ve Bilecik'te etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Eskişehir'de 200, Bilecik'te 175 köy ile ulaşım sağlanamıyor. Köye Hizmet Götürme Birimi köy yollarının açılması için aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Bilecik'te zaman zaman kapanan Gölpazarı-Yenipazar, Söğüt-Eskişehir, Söğüt-Bozüyük karayollarında yol açma çalışmaları sürüyor. 

BİTLİS 286 

Bitlis'e bağlı 286 köy yolunun ise ulaşıma kapalı olduğu, Bitlis Valiliği'nin onayıyla köylerdeki acil durumlara müdahale edilebildiği belirtildi. Bitlis-Tatvan karayolunda da ulaşımın tek şeritten sağlanıyor. Hizan-Bahçesaray ve Hizan-Kolludere karayolları da ulaşıma kapalı bulunuyor. Mutki Belediye Başkanı Birhan Güllübardak, Bitlis-Mutki karayolunun ulaşıma kapalı olduğunu, Meydan, Kavakbaşı ve Koyunlu beldeleriyle ulaşım sağlanamadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!