1 sınav, 2 şampiyon

Güncelleme Tarihi:

1 sınav, 2 şampiyon
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üniversite birinci basamak sınavından 2 şampiyon çıktı. İzmir Fen Lisesi öğrencisi İsmail Burak Bal ile Adana Özel Gündoğdu Lisesi öğrencisi Onur Kaya, üç puan türünde de en yüksek puanı alarak birinciliği paylaştılar. ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, sınav sonuçlarını postalama işlemine 8 Mayıs'tan itibaren başlanacağını söyledi.

Üniversite yarışında birinci basamak sınavı (ÖSS), bu yıl iki şampiyon çıkardı. İzmir Fen Lisesi'nden İsmail Burak Bal ile Adana Özel Gündoğdu Lisesi öğrencisi Onur Kaya, üç puan türünde de en yüksek puanı alarak birinciliği paylaştılar.

ÖSS'ye giren 1 milyon 317 bin 978 adaydan, 952 bin 955'i, 105 baraj puanını geçebilirken, ÖYS'ye katılmada baraj olan 120 puanı ise ancak 604 bin 33 aday aştı. Bunlar, 21 Haziran'da yapılacak ÖYS'de yarışacaklar.

Bal ve Kaya, sayısalda 189.060, sözelde 170.332 ve eşit ağırlıkta da 179.696 puan alarak, üç puan türünde birinciliği yakalarlarken, Çapa Ahmet Kabaklı Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Hamza Kaya sayısalda 188.820 ve eşit ağırlıkta 179.036 puan alarak bu puan türlerinde üçüncü oldu.

Sözel puan türünde üçüncülüğü ise iki aday paylaştı. Kayseri Fevzi Çakmak Lisesi öğrencisi Onur Bakır ve İzmir Karşıyaka Lisesi'nden Namık Şengezer, 169.813 puan aldılar.

POSTALAMA 8 MAYIS'TA

Sınav sonuçlarının postalama işlemine 8 Mayıs'tan itibaren başlanacağını da duyuran ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS puanına göre tercihte bulunacakların, formlarını en geç 22 Haziran'a kadar postayla ÖSYM'ye ulaştırmaları gerektiğini söyledi. Toker, ‘‘ÖYS'ye girecekler ise formlarını, sınavda teslim edecekler’’ dedi.

Buna göre, 105 baraj puanını aşanlara, 1998 ÖSS Sonuç Belgesi, arka yüzünde Yurt-Kur Başvuru Formu bulunan 1998 ÖSYS Tercih Formu ile 1998 ÖSYS İkinci Basamak Klavuzu gönderilecek.

ÖSS'de 120 ve üzeri puan alanlardan ÖYS'ye girecek olanlar sınav ücretlerini, belge beklemeden Yapı Kredi, İş, Akbank veya Vakıflar Bankası'nın herhangi bir şubesine yatırabilecekler. Bu adaylara, banka tarafından verilecek dekontta, ÖSS puan bilgileri de yer alacak.

Sınav ücretini erken yatıranlara, 1998 ÖYS Sınav Giriş ve Kimlik Belgesi daha erken gönderilecek.

Yalova birinci, ŞIRNAK SONUNCU

Geçen yıla oranla ‘‘en yüksek’’ puanın düştüğü 1998 ÖSS sonuçlarına göre, en başarılı il ünvanını Yalova kazandı. Bunu sırasıyla İzmir, Aydın, Antalya, İçel, İstanbul ve Karabük izledi. ÖSS sonuçları, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanamadığı gerçeğini bir kez daha ortaya koyarken, en başarısız iller yine Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çıktı. Sınavın en başarısız ili Şırnak oldu. Şırnak'ta sınava giren adayların kazanma oranı yüzde 39.951, Hakkâri'den giren öğrencilerin kazanma oranı da yüzde 41.105 olarak hesaplandı. Başarısız diğer iller de Ardahan, Bitlis, Bingöl, Batman, Siirt ve Ağrı olarak sıralandı.

ÖSS'de kız öğrencilerin, erkeklere göre daha başarılı olduğu belirlendi. Sınava katılan adaylardan yüzde 39.2'si kız, yüzde 60.8'i erkek olarak saptanırken, kız adayların yüzde 75.2'si, erkek adayların ise yüzde 70.4'ü başarı gösterdi.

Adana'nın gururu

ÖSS Sınavı'nda İsmail Burak Bal ile aynı puanı alarak birinciliği paylaşan Adana Özel Gündoğdu Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Onur Kaya, ‘‘Başarının sırrı disiplinli çalışma, okul, aile ve dershane işbirliği’’ dedi. Bu sabah arkadaşlarıyla birlikte İnternet'ten sonucu öğrenmeye çalışırken, dershane yöneticilerinin telefonuyla müjdeyi alan Onur Kaya'nın evinde ve okulunda bayram havası esti. Birinci olmayı beklediğini belirten Kaya, ‘‘Sınavdan çıktıktan sonra soruları kontrol etmiştik. Yüksek puan alarak, birinci olmayı bekliyordum’’ dedi. Aynı başarıyı ÖYS'de de göstermeyi hedeflediğini belirten Kaya, ‘‘ODTÜ veya Bilkent Üniversitesi'nde endüstri mühendisliği okumak istiyorum. Daha cazip ve yapıma uygun bir meslek olarak düşünüyorum’’ dedi. Başarılı öğrenci, Fenerbahçe'nin şampiyon olamamasına üzüldüğünü, ancak sınav sonuçlarının üzüntüsünü kısmen hafiflettiğini söyledi. Okulunda çifte kurban kesilerek, alkışlarla karşılanan Onur Kaya'ya 500 milyon liralık çek hediye edip, çelenk takan Özel Gündoğdu Okulları Kurucusu Yunus Gündoğdu, ‘‘Öğrencimizle gurur duyuyoruz. Bundan daha büyük mutluluk olamaz’’ dedi. Birkaç ay öncesine kadar Çukobirlik'te çalıştığını söyleyen 2 çocuk babası Mehmet Kaya ise ‘‘Allah her anne-babaya böyle evlat nasip etsin. Tüm aileyi sevince boğdu. Mutlu bir an yaşıyoruz. Sınavdan çıktıktan sonra çok iyi geçtiğini söylüyordu’’ dedi. Ev hanımı Perihan Kaya da oğluyla gurur duyduğunu söyledi.

Yüksel EKER / ADANA, hha

‘Uykucu’nun zaferi

İzmir Fen Lisesi'ndeki arkadaşlarının ‘‘uykucu’’ diye tanımladığı ÖSS birincilerinden İsmail Burak Bal, İzmit'te işçi olarak çalışan babası İrfan Turgut Bal ile memur annesi Fatma Bal'a müjdeyi telefonla verirken, uzun yıllardır dereceye hasret kalan okulunda da büyük sevinç yaşattı. Sonucun ‘‘sürpriz’’ olduğunu belirten Bal, ‘‘Sınav sonrasında netlerimi kontrol etme gereği duymadım. O yüzden de bu sonucu beklemiyordum. Ama çok mutluyum, yorgunum. ÖYS'de hedefim derece değil, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanabilmek’’ diye konuştu. Başarıya kendi yöntemiyle ulaştığını belirtip, yöntemi için ‘‘Sadece benim için geçerli’’ diyen Bal, adaylara, ‘‘Heyecan düşmandır. Heyecanınızı kontrol’’ edin mesajı gönderdi. ÖSS şampiyonunu, ‘‘uyku ve müzik delisi, vurdumduymaz, rahatına düşkün’’ olarak tanımlayan arkadaşları, ‘‘Zaten bu sonucu da rahatlığı nedeniyle kazandı. Sınav sonrasında ne yaptığına bile bakmadı. Rahatına çok düşkündür. Heyecanlanmaz, sakindir. Herkesten önce yatar, geç kalkar, zor uyandırırız. Bize büyük sevinç yaşattı, İsmail'le gurur duyuyoruz’’ dediler. İzmit'te Anadolu Lisesi Orta bölümünde öğrenim görürken, girdiği sınavı kazanarak İzmir Fen Lisesi'nde öğrenim görmeye hak kazanan İsmail Burak Bal'ın başarısı, İzmit'te oturan ailesini sevince boğdu. Yenikent Mahallesi'nde oturan ve İstanbul Gübre Sanayii'nde işçi olarak çalışan 44 yaşındaki Turgut Bal ile Defterdarlık Takdir Komisyonu'nda memur olarak çalışan annesi Fatma Bal, çocuklarının başarısını hha muhabirinden öğrendi. Turgut Bal, ‘‘Oğlumdan ileride daha büyük başarılar bekliyorum. Zaten daha önce Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği Liselerarası Bilgi Yarışması'nda da başarı ödülleri almıştı’’ dedi.

Nesrin COŞKUN - Bahar KAYMAKÇI İZMİR -İZMİT, hha

71 kişinin sınavı iptal

ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS sonuçlarını dün basın toplantısıyla duyurdu. ÖSS ile ilgili sayısal bilgiler veren Dr. Fethi Toker, giriş belgesi olmayan 38, sınavda kural dışı davranışta bulunan 17, sınava kendi yerine başkasını sokan 2 ve salonda kopya çeken 14 olmak üzere toplam 71 kişinin sınavının iptal edildiğini bildirdi. Toker, bilgisayar taramaları sırasında kopya çektiği saptanan 113 kişinin ise sınavının iptal edilmediğini, ancak sözel ve sayısal puanlarının hesaplanmadığını duyurdu.

En yüksek ve en düşük puan

ÖSYM Başkanı Dr. Fethi Toker, 5 bin 279 adayın ÖSS puanının, sözel ve sayısal ham puanları 0.5'in altında olduğu için hesaplanmadığını söyledi. Toker, en yüksek puanların ÖSS Sözel 170.332, ÖSS Sayısal 189.060 ve ÖSS Eşit Ağırlıklı 179.696, en düşük puanların da sayısal da 77.956, sözelde 61.844 ve eşit ağırlıkta da 75.614 olarak belirlendiğini bildirdi. Toker, sınav değerlendirmesinin 86'şar soru üzerinden yapıldığını anımsatarak, test ortalamalarını sözel için 33.99, sayısal için ise 12.15 olarak verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!