1 milyon yaşındaki istiridye fosili kurdeleyle açtılar

Güncelleme Tarihi:

1 milyon yaşındaki istiridye fosili kurdeleyle açtılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 13:08

Çanakkale'deki Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yer Bilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi’ne, armatör Mustafa Can tarafından 1 milyon yaşındaki ’Tridacna maxima Röding’ fosili bağışlandı. Kırmızı kurdele bağlanan fosil, törenle ziyarete açıldı

Haberin Devamı

Transbosphor Denizcilik Şirketi sahibi Mustafa Can, bir müzayededen satın aldığı 1 milyon yaşındaki istiridye olarak bilinen iki kapaklılardan (Bivalvia) ’Tridacna maxima Röding’ fosilini, ÇOMÜ Yer Bilimleri Doğa Tarihi Müzesi’ne bağışladı. Foil, diğer fosillerin bulunduğu bölüme kondu. Fosilin ziyarete açılışı için tören yapıldı.

Bağış yapan armatör ve kaptan Mustafa Can’ın katılamadığı törende, kendisini şirketin Genel Müdürü Serdar Beyhan temsil etti. Açılış öncesi Yer Bilimleri ve Doğa Tarihi Müzesi ile ilgili bilgiler veren Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi ve müze sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Ayten Çalık, bu önemli örneği müzeye bağışlayan kaptan Mustafa Can’a üniversite adına teşekkür etti.

Haberin Devamı

1 milyon yaşındaki istiridye fosili kurdeleyle açtılar

Ardından müzedeki fosil örneklerinin tanımlanması ve sergilenmesiyle ilgilenen Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Paleontolog Yrd.Doç.Dr. Sevinç Kapan, fosille ilgili bilgi verdi. Yrd.Doç.Dr. Kapan, şöyle dedi:"Örneğimizin adı; ’Tridacna maxima Röding.’ Yaklaşık 1 milyon yıl yaşında. Şu anda günümüzde Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’nda yaşayan bir tür. İki kapaklı, kapakları açılıp kapanarak yaşamını sürdüren, o esnada sudan aldığı besinlerle kendini besleyen ve gelişimini sağlayan bir tür. Günümüzde küçük boyutlarda bulunuyor. O dönemki koşullar suyun sıcaklığı kimyası ve besin miktarı onların yaşaması, büyümesi ve kabuk oluşturması için çok mükemmel koşullar olduğundan bu büyüklüğe erişebilmiş türdür. Ancak ne yazık ki günümüzde kalsiyum karbonat ve temiz suların tüm yerkürede azalmaya başlaması nedeniyle kendilerini küçülterek yaşamaya çalışıyorlar."ÇOMÜ Rektörü Prof.Dr. Yücel Acer ise, bağışlanan fosil için "Gerçekten muhteşem bir şey" dedi. Rektör Prof.Dr. Acer, " Mustafa bey, bu türü bağışlamak olmakla büyük bir özveri göstermiş oldu. Sanıyorum bilime ve topluma katkı sağlamaktan büyük keyif alan, toplumun faydası için çalışan bir kişilik olduğunu bu bağışından anlayabiliyoruz. Bu müzeyi de daha nezih bir ortama taşımak için çalışıyoruz. Bir yıl içinde bunu başarmış olacağız" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, ardından açılışa Mustafa Can’ı temsilen katılan Genel Müdür Serdar Beyhan’a bir teşekkür plaketi verdi. Son olarak da 1 milyon yaşında, 1 metreye, 65 santimetre boyutundaki fosilin üzerine bağlanan kurdele çözülerek ziyarete açılışı gerçekleştirildi. 

Haberin Devamı

Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE

1 milyon yaşındaki istiridye fosili kurdeleyle açtılar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!