1 Mayıs'ta 22 bin polis görev alacak

Güncelleme Tarihi:

1 Mayısta 22 bin polis görev alacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 17:45

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'yle ilgili olarak polisin eğitiminden konuşma yapacak kişilere kadar her türlü hazırlığın yapıldığını ve tedbirlerin alındığını belirtti.

Güler, ”Taksim alanı bir miting alanı olarak değil, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanunun istisna olarak öngördüğü bir şenlik kutlaması, kanuna uygun bir gün olarak tahsisi yapıldı” dedi.

Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesi’nde saat 14.00'te başlayan İl Güvenlik Komisyonu Toplantısı 16.00'da sona erdi. Vali Muammer Güler, toplantının ardından Cumartesi günü Taksim Meydanı’nda kutlanacak olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'yle ilgili olarak, şunları söyledi:

“Birçok kesimlerce tartışılan, geçmişte yaşanan olumsuzluklarla devamlı gündeme getirilen, tabu halinde düşünülen birtakım unsurlar, artık yeni bir sayfa açılarak işçilerimizin emekçilerimizin de bugünü anlamına uygun bir şekilde kutlamaları anlamında kendilerine Taksim alanı bir miting alanı olarak değil, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanunun istisna olarak öngördüğü bir şenlik kutlaması, kanuna uygun bir gün olarak tahsisi yapıldı. Taksim alanının mitinglere açık olamadığını teyiden ifade ediyorum.

Kutlamalar huzur, güven içinde yapılmış olmalı. Biz onu önemsiyoruz. Sayıları önemsemiyoruz. Bizim için üst sınır da yok alt sınır da. Taksim alanımızın alacağı sayı da bellidir. Basın için de gerekli planlamalar yapıldı. Emniyetli şekilde görevlerini yapacaklar. Çevik kuvvet polisi normal olarak eğitimini alıyor. Takviye gelen kuvvetlerin de benzer eğitimi almaları konusunda bilim adamlarımızdan da faydalanılacak. Örgütlerin grupların bayraklarla alana girmesi. Bu şenliğe taşıyacakları flamalar, bayraklar, dövizler içeride atılacak sloganlarla ilgili bütün hususlar tertip komitesince belirlendi. Konuşma yapacakların süresi kimler olduğu da belirlendi. Tertip Komitesi'nin belirlediği hususlara uymayanlar, törene katılmayacaklar veya onların katılması beklenmiyor. Orada Emek ve Dayanışma Günü, şenlik, kutlanacak. Başka amaçlar için gelinmesi sözkonusu değil. Tertip heyeti tüm kontrol noktalarında polisimizle birlikte görev alacak. Onlardan da yardım alacağız. Her ihtimali gözönüne alarak bir değerlendirme yaptık. Tüm tedbirlerimiz şenliğin demokratik bir huzur ortamında geçmesine yöneliktir. Tabiki her olayın bir tedbiri vardır. Tedbirlerin yazılı olduğu yer kanundur. Polis de verilen yetkileri neyse kanun dairesinde kullanır. Biz böyle bir ortamın yaratılmayacağını bekliyoruz”

TAKVİYELERLE 22 BİN 361 POLİS GÖREV ALACAK

İl Güvenlik Komisyonu Toplantısı'ndan çıkarılan ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde aldığı emniyet tedbirler ise şöyle sıralandı.
- Şişli Cami önünde toplanacak olan grup. Halaskargazi Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi istikametinden Taksim Meydanı'na gelecek. Arama noktası ise TRT binası ile Divan Kavşağı arasındaki otobüs duraklarının bulunduğu yere kurulacak.

- Şişhane'de toplanacak olan grup, Refik Saydam Caddesi ve Tarlabaşı Caddesi istikametinden Taksim Meydanı'na gelecek. Arama noktası Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde kurulacak.
- Dolmabahçe'de toplanacak olan grup, İnönü Caddesi ve Gümüşsuyu istikamedinden Taksim Meydanı'na gelecek. Arama noktası Gümüşsuyu Parkı önü ile Kültür Sokağı çıkmazı arasında oluşturulacak.
- Atatürk Anatı ve çevresi ile etkinlik alanının güvenliği sendika konfederasyonlarının görevlendireceği görevliler tarafından alınacak.
- Konuşma platformunun ve alanın iç güvenliğinden sendika konfederasyonları sorumlu olacak ve görevlendirilecek görevliler tarafından ifa edilecek.
- Sıraselviler Caddesi, İstiklal Caddesi ve Kazancı Yokuşu İstikameti'nden Taksim Alanı'na gösteri amaçlı girişlere kesinlikle izin verilmeyecek.
- İl dışından ve çevre ilçelerden araçlarıyla gelecek olan katılımcılar araçlarını Mecidiyeköy, Şişhane Tarlabaşı Bulvarı üzeri ve İnönü Stadyumu çevresine park etmek suretiyle kortejlerini bu bölgelerde oluşturacaklar..
- Etkin emniyet tedbirleri çerçevesinde, müessif olayların tekrarlanmaması için Çevik Kuvvet personeline kişilerle ve gruplarla iletişim teknikleri, stres yönetimi, öfke yönetimi ve kontrolü, insan ve toplum psikolojisi konularını içeren seminerler veriliyor.
- İl dışından 3 bin 500 çevik kuvvet polisi gelecek. 17 bin 361 personel ve takviyelerle birlikte 22 bin 361 civarında personel etkinliklerde görev alacak.
- 1 Mayıs 2010 günü saat 08.00'den itibaren Mecidiyeköy Metro'dan başlayarak Halaskargazi Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi, Taksim Alanı'na girişe kadar olan güzergah araç trafiğine kapatılacak. Alternatif olarak E-5 karayolu ile Piyalepaşa Bulvarı, Fişekhane Dereci Caddesi- Kasımpaşa kulanılacak.
- Unkapanı Köprüsü'nden, Tarlabaşı Bulvarını takiben Taksim Alanı'’na kadar olan güzergah trafiğe kapatılacak. Alternatif olarak Atatürk Bulvarı'ndan Unkapanı Köprüsü'ne girmeden Ragıp Gümüşpala Caddesi'ni takiben Galata Köprüsü üzerinden Kemaraltı Caddesi Beşiktaş veya Bakırköy Sahil Yolu'ndan Atatürk Havaalanı, yine Atatürk Köprüsü'ne girmeden sağdan Kadir Has Caddesi'ne bağlanarak Eyüp kullanılacak.
- Dolmabahçe önü ve İnönü Stadyumu'nun bulunduğu yerden İnönü Caddesi'ni takiben Taksim Alanı'na kadar olan güzergah araç trafiğine kapatılacak. Alternatif olarak Beşiktaş-Karaköy-Eminönü-Sahil Yolu istikametleri kullanılacak.
- Osmanbey'den Taksim arası, metro başta olmak üzere Taksim Meydanı'na çıkan ve yukarıda belirtilen toplanma ve yürüyüş güzergahlarda tramvay, finüküler sistem, tarihi tramvay ve benzeri araçlar çalışmayacaktır.
- Etkinlikle ilgisi olmayan vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir seyahat sınırlaması olmayacak.
- Hastaneler, alışveriş merkezleri ve benzeri yerlerin çalışmaları ile ilgili olarak herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek.
- Köprü geçişleri ile deniz ulaşımında herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için gerekli önlemler alındı. Vatandaşların kullanımı için Beşiktaş-Eminönü-Sahil Bulvarı'nın trafiğe açık olması sağlanacak.
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün provokasyonlara mahal verilmeden ve istenilmeyen herhangi bir olay yaşanmadan kutlanabilmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile yüksek koordine içinde gerekli bütün tedbirler en üst seviyede aldırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!