1 Mayıs'a olaysız kutlama

Güncelleme Tarihi:

1 Mayısa olaysız kutlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2002 11:34

1 Mayıs Türkiye genelinde olaysız kutlandı. İstanbul'da son yılların en kalabalık kutlaması yapılırken, Ankara'da sağanak altındaki mitinge Kutan da katıldı.

Haberin Devamı

İSTANBUL

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde Taksim Kazancı Yokuşu'nda 1 Mayıs 1977 tarihinde çıkan olaylarda ölenler anısına saygı duruşu yapıldı, kırmızı karanfiller bırakıldı.

Gümüşsuyu'ndaki Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde toplanan 1 Mayıs 2002 Düzenleme Kurulu Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Mali Sekreteri Agah Kafkas, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, TGS Başkanı Şükran Soner, Uluslararası  Gazeteciler Federasyonu üyesi İngiliz gazeteci Barry White, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Özdemir, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Gülsüm Cengiz'in aralarında bulunduğu grup, üzerinde ''1 Mayıs'' yazılı kırmızı karanfiller bulunan çelenkle, Taksim Kazancı Yokuşu'na yürüdüler.

Musa Çam, burada yaptığı konuşmada, 1 Mayıs 1977'de çıkan olayların üzerinden 25 yıl geçtiğini ifade ederek, ''Bizce olayların failleri belli, ancak bir türlü bu olaylar aydınlatılamadı. 1977'de, 1989'da ve 1996'da ölen işçi arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz'' dedi. Daha sonra 1 Mayıs'larda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Kazancı Yokuşu'na kırmızı karanfiller bırakıldı.

Ardından Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı önüne geçen grup, üzerinde ''1 Mayıs'' yazılı çelengi anıta bırakarak, burada da saygı duruşunda bulundu.

ÇAĞLAYAN'DA OLAYSIZ KUTLAMA

İstanbul'da yapılan gösteriler sakin geçti. Çağlayan Meydanı'nda toplanan son yılların en kalabalık grubu, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarınca düzenlenen ''1 Mayıs Mitingi''ni olaysız sonuçlandırdı.

Okmeydanı ve Perpa önünde toplanan yürüyüş korteji, saat 11.45'te alana geldi. Katılımcılar, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, ''Yaşasın 1Mayıs'', ''İşçilerin birliği sermayeyi yenecek'' şeklinde slogan attılar.

Miting alanında ''Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya kuracağız'' ve HADEP'in ''Yolumuz barış ve özgürlük, siyasetimiz demokratik değişim, hedefimiz demokratik cumhuriyet'' yazılı pankartları dikkat çekti. Ayrıca mitinge katılanlar, 1 Mayıs Marşı'nı, ellerindeki bayrak ve şapkaları sallayarak hep birlikte söylediler.

Mitingde Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK adına konuşmalar yapıldı.

TÜRK-İŞ

Türk-İş Genel Sekreteri Hüseyin Karakoç, ''Uluslar üstü sermaye tüm dünyada saldırıya geçmiştir.  Türkiye, halkımız ve işçi sınıfı hedeftir. Bu mücadeleyi işçi sınıfı ve ezilen halklar kazanacaktır'' dedi.

1 Mayıs'ın umut günü olduğun dile getiren Karakoç, ''Bugün burada baskı ve sömürüyü sileceğimize olan inancı pekiştirmek için geldik. Uluslar üstü sermaye saldırıya geçmiştir. Türkiye, halkımız ve işçi sınıfı hedeftir. Bu mücadeleyi işçi sınıfı ve ezilen halklar kazanacaktır'' diye konuştu. Karakoç, İş güvencesi yasalaşana, işsizlik ortadan kalkana kadar tüm Türkiye'yi miting alanına dönüştüreceklerini sözlerine ekledi.

DİSK GENEL BAŞKANI ÇELEBİ

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ta, Türkiye'nin dört bir yanında taleplerini haykırmak, seslerini ''sağır kulaklara'' duyurmak için toplandıklarını söyledi. 

Çelebi, Türkiye'de işsizlerin sayısının 2.5 milyonu aştığını, sigortalı ve sendikalı çalışmanın bir işçi için lüks olduğunu dile getirerek, ''İşçi, kamu çalışanı, emekli, küçük esnaf, zanaatkar ve çiftçinin gelecek umutları karartılıyor'' dedi. 

HAK-İŞ

Hak-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Agah Kafkas da, bugün Türkiye'de renk, dil, siyasi düşünce farkı olmadan tüm işçilerin ve ezilen halkın sömürüye dur demek ve savaşa karşı barış için biraraya geldiğini söyledi.

Kafkas, hükümeti de eleştirerek, ''Sesimizi sağır sultanlar duydu. Bir hükümet duymadı. Hükümet sesimizi duyuncaya kadar emeğin özgürleşmesi için haykırmaya devam edeceğiz'' dedi.

KESK GENEL BAŞKANI SAMİ EVREN

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, 2 milyon kamu emekçisi adına hitap ettiğini belirtti. Evren, dünyada büyük bir adaletsizlik olduğunu, 6 milyara yaklaşandünya nüfusunun 1.5 milyarının açlık sınırında yaşadığını, dünyadaki en zengin 358 kişinin servetinin 2.3 milyar insanın yıllık gelirinden daha fazla olduğunu vurguladı.

ANKARA

Tandoğan Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları olaysız sona erdi. Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu,  mitingte yaptığı konuşmada, savaşa, sömürüye, haksızlığa uğrayan tüm görüşten insanların dünyanın her yerinde bugün meydanlarda olduğunu söyledi. 

Uslu, IMF politikaları ile desteklenen küreselleşmenin tüm dünyayı tehdit ettiğini kaydederek, ''Yağma yok, başaramayacaklar. Bağımsızlığımızdan, ekmeğimizden, geleceğimizden ödün vermeyeceğiz'' diye konuştu. 

Hükümete, ''Şimdi bu ülkeye bir iyilik yapın, erken seçim kararı alın. Sandığı halkın önüne getirin'' diye seslenen Uslu, ''Demokrasiyiçalıştırın ki çözebilenler, yapabilenler gelsin. Çocuklar açlıktan ölürken, yılın ekonomi bakanı ödülünü almayı reddeden insanlar gelsin'' dedi. 

ANKARA'DAN NOTLAR

Konuşmalar sırasında, ''Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye'', ''KatilŞaron, Filistin'den Defol'', ''Zafer Direnen Emekçilerin Olacak'' sloganları atıldı. Filistinli bir kız çocuğunun tutuklu babası için okuduğu şiir de kasetten katılımcılara dinletildi. 

Bir grubun belirlenenlerin dışında sloganlar atması üzerine, tertip komitesi ve polis uyarıda bulundu. 

Bazı gruplar, konuşmalar sırasında da davul ve zurna eşliğinde halay çekmeye devam etti. 

Bu arada, mitinge katılanlar arasında yer alan bir grubun, terör örgütü DHKP/C lehine slogan attığı gözlendi. 

Üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir grup da ''Savaşa Karşı Küresel İntifada'' sloganı attı. 

Polis miting alanını helikopterle havadan kontrol etti. Meydanın çevresindeki yüksek binalara polis yerleştirildi. 

EŞCİNSELLER DE KATILDI

Ankara'daki kutlamalara eşcinseller ve travestiler de katıldı. ''Kaos GL Eşcinsellerin Sesi'' yazılı pankart arkasında biraraya gelen eşcinseller, 7 renkli bayrak ile pembe üçgenler taşıdı. Eşcinseller, vatandaşlara ''Zorunlu heteroseksüellik insanlık suçudur! Eşcinseller var'' başlıklı bildiriler dağıttılar.

''İnsanca Yaşam Platformu'' adı altında toplanan bir grup travestide ''3 milyon eşcinsel ülke yönetiminde onurlu yerini alıyor'' yazılı pankart açtılar. Travestilerin, Hak-İş üyesi işçiler tarafından alkışlandığı görüldü. 

ADANA

Adana'da, sendikalar, bazı siyasi partiler ile diğer demokratik kitle örgütleri tarafından düzenlenen ''1 Mayıs Mitingi'' yapıldı.

Mitinge katılanlar, sabah saat 11.00 sıralarında, Mimar Sinan AçıkHava Tiyatrosu yakınlarındaki alanda toplanmaya başladı. Güvenlik güçleri, mitinge katılacakların üzerlerini tek tek aradı.

Toplanan gruplar, öğle saatlerine doğru kortej halinde mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na ''Yaşasın İşçilerin Birliği'' sloganıatarak yürüyüşe geçti.

Uğur Mumcu Meydanı'ndaki mitingte Tertip Komitesi adına konuşan Tekgıda-İş Sendikası Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık, ''İşimizin, aşımızın ve geleceğimizin tehdit edildiği bir dönemde alanlardayız'' dedi. 

Bu arada, miting sırasında sıcaktan bayılan Filiz Bayat, yapılan ilk müdahalenin ardından 112 Acil Servis Ambulansı tarafından Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı mitinge katılanlar daha sonra dağıldı. 

ANTALYA'DA ÇİFTE BAYRAM

Antalya Büyüükşehir Belediyesi'nde çalışan işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve Toplu Sözleşme imzalanmasını birlikte kutladılar. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde 1 Mayıs İşçi Bayramı, belediye binasının arkasında bulunan alanda kutlandı. Davullu-zurnalı kutlamada, yaklaşık bin işçi, müzik eşliğinde halaylar çekti.

1 Mayıs İşçi Bayramı için düzenlenen törenin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul ve Belediye İş Sendikası Başkanı Ali İhsan Aksoy toplu iş sözleşmesini imzaladı.

İmza töreninin ardından Bekir Kumbul ve işçiler müzik eşliğinde oyun oynadı. Belediye çalışanlarına karanfil dağıtan başkan Kumbul, daha sonra işçiler için hazırlanan kavurmadan yedi. 

KAMU SEN: 1 MAYIS RESMİ TATİL OLSUN

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 1 Mayıs'ın, çalışanların bayramı şeklinde kabul edilmesini ve resmi tatil olmasını istedi. Akyıldız, 1 Mayıs'ta, provokasyon hareketlerine sahne olunmamasını temenni ederek, ''Türkiye Kamu-Sen olarak, 1 Mayıs'ın çalışanların bayramı olarak kabul edilmesini ve resmi tatil olmasını istiyor, bugünün olaylarla değil, şölenlerle geçmesini temenni ediyoruz'' dedi.

BUDAK'TAN KUTLAMA

İstanbul Bağımsız Milletvekili Rıdvan Budak, parlamento muhabirlerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı. Budak, TBMM'deki basın bürosunu ziyaret ederek tüm bürolara kırmızı karanfil dağıttı.

Türkiye'nin 1 Mayıs'ın bayram olarak kutlanmadığı birkaç ülkeden biri olduğunu belirten Budak, bunun için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.

OKUYAN: HAK ARAMA SEMBOLÜ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı YaşarOkuyan, ''1 Mayıs, ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır çalışanların hak arama sembolü haline gelmiştir'' dedi.

Bakan Okuyan, bir mesaj yayınlayarak çalışanların 1 Mayıs Günü'nü kutladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Okuyan mesajında, ''Tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Günü'nü en içten duygularımla kutluyorum. 1 Mayıs, ülkemizde ve dünyada uzun yıllardır çalışanların hak arama sembolü haline gelmiştir'' dedi.

ÇİLLER'DEN MESAJ

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Türkiye'de iş hayatının perişan olduğu bir dönemin yaşandığını belirterek, ''Her ekonomik başarının temel harcı alın teridir, işçilerin emeğidir'' dedi.

Çiller, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, Türkiye'nin üretimsiz milliyetçiliğin olmayacağını son gelişmelerle açık bir biçimde gördüğünü belirtti.

MESUT YILMAZ

ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ''1 Mayıs kutlamalarının sadece seremonik eylemlerle sınırlı kalmamasını, işçilerin ve üretim sektörünün sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının ortaya konması yolunda işlevsel etkinlik zemine haline gelmesini'' temenni etti.

Yılmaz, 1 Mayıs dolayısıyla yayımladığı mesajda, 1 Mayıs tarihinin hem bahardan yaza geçişin müjdesi hem de 100 yılı aşkın bir süredir işçi haklarının gündeme getirilip tartışıldığı bir gün olarak tarihteki yerini aldığını belirtti.

KUTAN

Tandoğan Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Türk-İş Grubu'nun toplandığı Celal Bayar Bulvarı ile Toros Sokağı'nın kesiştiği noktaya gelen ve yürüyüşe katılan SP Genel Başkanı Recai Kutan, ezilen ve hakkı yenilen kesime destek vermek amacıyla 1 Mayıs kutlamalarına katıldıklarını söyledi.

Kutan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 21. yüzyılda küreselleşme adı altında insanlara büyük bir zulüm yapıldığını savunarak, Türkiye'de de memurlar, emekliler ve çiftçilerden oluşan ve alınteri ile geçinen tüm kesimlerin büyük bir sıkıntı içinde olduğunu kaydetti.

Recai Kutan, Türkiye'de ezilen ve hakkı yenen kesime destek ve onların sesi olmak amacıyla bugün partili milletvekilleri ile birlikte 1 Mayıs kutlamalarına katıldıklarını ve destek verdiklerini ifade etti.

Kutan, 1 Mayıs kutlamalarına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, alanda yaşanan coşkuyu TBMM'ye taşıyacağını kaydetti.

İZGİ'DEN KUTLAMA MESAJI

TBMM Başkanı Ömer İzgi, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. TBMM Başkanı İzgi, çalışanların sendikal haklara kavuşmaları nedeniyle tüm dünyada kutlanmakta olan 1 mayıs İşçi Bayramı'nda, emekleri ve alın terleri ile ülke kalkınmasına katkıda bulunan çalışanları iyi dileklerle selamladığını belirtti.

TDP'DEN TEKLİF

Toplumcu Demokratik Parti Milletvekilleri, 1 Mayıs'ın ''Çalışanlar Bayramı'' olmasını öngören bir yasa teklifi hazırladı.

TDP Genel Başkanı Sema Pişkinsüt, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, yaşanan iki büyük krizin sonucunda yükün büyük ölçüde emekçilere yıkıldığını bildirerek, ''Bugün, her zamankinden daha çok emeğe duyduğumuz saygıyı göstermek zorundayız'' dedi. BM üyesi ülkelerin çok büyük çoğunluğunun, AB üyesi ülkelerin ise tümünün 1 Mayıs'ı bayram olarak kutladığını ifade eden Pişkinsüt, yasa tekliflerinin desteklenmesini istedi.

TDP Genel Başkanı Sema Pişkinsüt, basın toplantısını düzenlemeye gelirken parlamento muhabirlerinin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlamaküzere basın bürosunda bulunan İstanbul Bağımsız Milletvekili Rıdvan Budak'la karşılaştı. Budak, bir zamanlar aynı partide birlikte yeraldığı Pişkinsüt'e de kırmızı bir karanfil vererek bayramını kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!