1 katrilyonu yaktık

Güncelleme Tarihi:

1 katrilyonu yaktık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 01:55

Avrupa Yatırım Bankası'nın 17 Ağustos depreminden sonra Türkiye'ye ayırdığı 600 milyon Euro yardımın 150 milyonunu kullanabildik. 450 milyonu proje olmadığından geri döndü.

Daha önce de AB verdiği kredilerden toplam 455 milyon Euro aynı nedenle geri alındı. Böylece toplam 905 milyon Euro, yani 1 katrilyon 43 trilyon lirayı göz göre göre kullanamadık.

Deprem sonrasında Avrupa Yatırım Bankası'ndan 600 milyon euro tutarında yapılan yardımın sadece 150 milyonunu kullanabildik. 450 milyon euro proje sunulamadığı için geri alınıyor. Aynı şekilde belediyeler için verilen 300 milyon euro krediden 95 milyonu geri alındı. Meda 1 kapsamında 375 milyon euro tutarındaki yardımdan ise 15 milyonu kullanılabildi. AB, ‘‘Türkiye'de bürokrasi sürmenaj olmuş’’ diyor.

Avrupa Birliği Yatırım Bankası'nın (ABY) Türkiye'ye sunduğu kredilerin büyük bir kısmının proje verilmediği için kullanılamadığı ve bu nedenle paranın AB bütçesine geri aktarıldığı ortaya çıktı.

Türkiye son olarak 17 Ağustos depreminden sonra Türkiye'ye ABY tarafından verilen 600 milyon Euro tutarındaki yardımın da sadece 150 milyonunu kullanabildi. Elde kalan 450 milyon Euro'nun ise proje sunulamadığı için AB tarafından geri alınacağı bildirildi.

Aynı şekilde AB yardımlarıyla ilgili proje sunamayan Türkiye'nin, 1996-2000 yılları arasına ait olan AB Meda 1 kapsamından 375 milyon Euro tutarındaki yardımın sadece 15 milyonunu kullanabildiği ve 360 milyon Euro'nun kadük olduğu açıklandı.

AB yetkilileri, yine Meda bağlamında, özellikle kentlerin alt yapılarına kullanılabilmesi için belediyelere tahsis edilen 300 milyon Euro tutarındaki kredinin de sadece 205 milyon Euro'luk diliminin kullanıldığını, 95 milyonunun ise kadük olduğunu duyurdular.

Böylece toplam 905 milyon Euro (760 milyon dolar-1 katrilyon 43 trilyon lira), proje vermediğimiz için tekrar AB kasasına dönmüş oldu.

Ayrıca aday ülkelerin kalkınmaları için kullanılması öngörülen ve ABY bünyesinde bekletilen 8.5 milyar Euro tutarındaki yardım için Türkiye'nin ‘ehil’ olduğuna yönelik kararın çıktığını belirten AB yetkilileri, ‘‘Ancak bu yardımlar için bir ülkenin kredi notunun 3b olabilmesi gerekiyor. Bu nedenle Türkiye'nin bu yardımdan yararlanması zor görünüyor’’ dediler.

Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik güçlüğe dikkat çeken AB yetkilileri, hálá Türkiye'de mali yardımların koordinasyonunu sağlayacak ‘Ulusal Ajans’ın kurulamamış olmasını ve bir anlamda bürokrasinin ‘sürmenaj’ olmasından kaynaklanan güçlükler nedeniyle AB yardımlarından yeteri kadar yararlanamadığını açıkladılar.

Diğer aday ülkelerin, AB adaylıklarının açıklanmasından hemen sonra ‘Mali Koordinasyon Ünitesi’ kurulduğunu, örnek olarak Polonya'da bu serviste 300 kişinin görev yaptığını belirten AB yetkilileri, tüm projelerin bu üniteden geçtiği ve AB'ye, AB normlarına uygun olarak sunulduğunu kaydettiler.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!