Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin

Güncelleme Tarihi:

Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2012 18:33

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel, yazın yapılan, yeterli sebze ve meyve tüketiminin sağlıklı diyetin “mutlak koşullarından” olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok sağlık otoritesinin, sebze ve meyve tüketiminin çeşitli kanser türleri ve kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere kronik hastalıklara karşı koruyucu olduğunu kabul ettiğini belirten Demirel, “Sebze ve meyvelerin sağlığı koruyucu özelliklerinden yararlanabilmek için, günde en az 5 porsiyon tüketilmeleri gerekiyor. Bu da günde en az 400 gram sebze ve meyveye karşılık gelir” dedi.

Farklı renklerde tüketin

Demirel, sebze ve meyvelerin tek tek yararları bilinse de bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, tek bir tür sebze veya meyveyi sürekli yemek yerine, farklı renkte sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin önem taşıdığını vurguladı. Demirel, “Hiçbir besin tek başına mucize yaratmaz, hepsi birlikte sağlığı korur, geliştirir. Bu nedenle, diyette sebze ve meyvelere mutlaka günde en az beş porsiyon olacak şekilde yer verilmeli. Bu miktar da farklı renkte sebze ve meyvelerden seçilerek, çeşitlilik sağlanmalı” dedi.

Haberin Devamı

Diyet için ideal besin
 
Yaz aylarında sebze ve meyve çeşitliliğinin de arttığını vurgulayan Demirel, bu dönemin meyve-sebzelerinin su içeriklerinin yüksek, enerjilerinin düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu nedenle, enerji kısıtlamasının yapıldığı zayıflama diyetleri için ideal besinlerdir. Meyvelerde doğal olarak bulunan fruktoz (meyve şekeri) enerji verdiği için, meyveler sınırsız tüketilebilecek besinler değildir. Günlük tüketim miktarlarına dikkat edilerek mutlaka diyette yer almalıdırlar. Çünkü bu mevsimde yetişen sebze ve meyveler, sadece zayıflamak amacıyla değil, genel sağlığı korumak amacıyla tüketilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!