GeriSeyahat Gümüşhane, Süleymaniye projesiyle canlanacak
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gümüşhane, Süleymaniye projesiyle canlanacak

Gümüşhane, Süleymaniye projesiyle canlanacak

Gümüşhane’nin doğası, bitki ve hayvan çeşitliliği açısından çok zengin. Yaylaları, mağaraları eşsiz güzellikte. Dağlarındaki çiçekleri binbir çeşit. Tarihi zenginliği dillere destan. Pestillerinin, peynirlerinin tadını bilmeyen yok. Buna karşın turizmden yeterince payını alamıyor. Bir grup işadamı tarihi Süleymaniye mahallesini canlandırıp, arkasındaki tepelere kayak merkezi kurmak için harekete geçti. Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı “Bu yıl atağa kalktık. 2009, Gümüşhane turizmi için milat olacak” diyor.

Gümüşhane, Doğu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi’nin arasında. Çin’e uzanan İpek Yolu güzergahında. Adını zengin gümüş madeni ocaklarından almış. Tarihi MÖ 3 bin’e kadar uzanıyor. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Kavimler mozaiğinin izlerini günümüze taşımış. Çok sayıda antik kenti, 450’ye yakın yaylasındaki doğal güzellikleri, mağaraları, doğal park alanlarıyla önemli bir turizm potansiyeline sahip. Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, bu potansiyelin hızla fark edileceğini söylüyor. 2007’de kenti 73 bin kişi ziyaret etmiş. Geçen yıl dört bin kişi artmış. Yalçın “Yurtdışından konuklar yüzde 400 arttı. Gelecekte çok daha fazla konuk gelecek” diyor.
Süleymaniye, kentin eski yerleşim alanı. Bugünkü merkezin iki kilometre uzağında. Semtte Türk, Rum ve Ermeniler birlikte yaşarmış. 1915’te Ermeniler gitmiş, 1924’te Rumlar. Kalanlar 1925’te Harşit Çayı’nın ovasına taşınıp yeni bir kent kurmuş. 84 iskanlı evir bulunduğu Süleymaniye’nin büyük bölümü harap halde.
Süleymaniye, şimdi Gümüşhane’nin turizmde can simidi. Sadece minareleri ayakta kalmış camileri, harabe yapıları, kiliseleriyle kaderine terk edilen bu kültür hazinesi canlandırılacak. Bir grup işadamı geçen ay mahallenin kuzeyindeki tepelerin kayak merkezine dönüştürülmesi için kolları sıvadı. Gümüşhaneli işadamı Atilla Kesler, mahallenin İsviçre kasabalarına benzeyeceğini söylüyor. “Kimseden beş kuruş istemiyoruz. Yeter ki önümüze bürokratik engel çıkarılmasın. Amacımız para kazanmak değil, Süleymaniye’yi kurtarmak” diyor.
Belediye Başkanı Mustafa Canlı da projenin bölgeye büyük katkı sağlayacağı kanısında: “Çok önemli bir proje. Kenti geçmişiyle barıştıracak ve geleceğe hazırlayacak. Çok sayıda yerli, yabancı turistin gelmesini sağlayacak.”

GÜMÜŞHANE ÇEVRESİNDE GÖRÜLECEK YERLER

KARACA MAĞARASI: Kent merkezinden 17 kilometre uzaklıkta. Torul ilçesine bağlı Cebeli Köyü’nde. Sarkıtlar, dikitler, sütunlar, traverten havuzları ve traverten basamakları muhteşem. Mağaranın şu sıralar bin 500 metrekarelik bölümü gezilebiliyor. Henüz açılmayan bölümler ise çok daha büyük.
TOMARA ŞELALESİ: Şiran İlçesi’ne 25 kilometre uzaklıktaki Seydibaba’da. Dağın eteğinden tam 40 yıldır çıkan sular 15 metre genişliğinde ve 20 metre yükseklikten dökülüyor. Köpük halinde çıkan suyu sayesinde vadide rafting yapılabiliyor. Çevresindeki zengin flora görülmeye değer.
ARTABEL GÖLLERİ:Kente 60 kilometre uzaklıkta. Torul İlçesi’nin Gülaçar Köyü’nde. Krater Gölleri, Yıldız Gölleri, Beş Göller, Karanlık Göller gibi adlarla anılıyor. SİT alanında. Orman yoluyla ilk şelaleye ulaşıp, sonra yürümek gerekiyor.
LİMNİ GÖLÜ: Zigana Köyü’nün Saronay Yaylası’nda. Çevresi zirvesi karlı dağlarla çevrili. Vadilerinde kardelen, yabani lale, süsenler yetişiyor.
ÖRÜMCEK ORMANLARI: Kürtün İlçesi sınırlarında. Karayoluyla kolayca ulaşılıyor. Boyları 60 metreyi aşan Avrupa’nın en yüksek göknarları, 57 metreye ulaşan Türkiye’nin en uzun ladinleri burada yetişiyor. Baharda yabani mantar cennetine dönüşüyor..
SATALA HARABELERİ: Kelkit’in 17 kilometre güneydoğusunda, Sadak Köyü’nde. Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli karargahıydı. Tiyatro, opera ve yapı kalıntıları Roma ve Erken Bizans dönemine ait.
SANTA HARABELERİ Şehir merkezine 80 kilometre mesafede, Dumanlı Köyü’nde. 15 asırlık yerleşimde tek katlı taş konutlar, taş cepheli kilisenin kalıntıları var.
İMERA MANASTIRI: İl merkezine 38 kilometre uzaklıktaki Olucak Köyü’nde. Çok sayıda tarihi eserin bulunduğu bir antik kentin içinde. Kubbeli, üstü tonozla örtülü manastırın kitabesinde 1350’de yapıldığı yazıyor. Bölge SİT alanında.

GÜMÜŞHANE’NİN YAYLALARI

Gümüşhane yayla turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip. Yaylalar, genelde ilin kuzey bölümlerinde ve Doğu Karadeniz Dağları üzerinde. Zigana Yaylası: Gümüşhane Trabzon otoyolundaki Zigana Tüneli’ni geçtikten sonra, 3,5 kilometrelik stabilize yolla ulaşılıyor. 2 bin 32 metre yükseklikte. Elektrik, içme suyu, 800 metrelik teleski, otel, lokanta, marketleri var. Kazıkbeli Yaylası: Kürtün İlçesi’ne 100 kilometre uzaklıkta, Söğüteli Köyünde. Market, lokanta, konaklama tesisi var. Çim kayağı, kamp, karavan turizmi için elverişli. Temmuzda başlayan yayla şenlikleri yaz boyunca sürüyor. Kadırga Yaylası: Kürtün İlçesi’ne 90 kilometre uzaklıkta, Süme Köyü’nde. Elektrik, telefon, konaklama tesisi, lokanta, market var. Şenlikler temmuzun üçüncü haftasında başlıyor. Taşköprü Yaylası: Yağmurdere Bucağı’na bağlı Dumanlı Köyü’nde. Bungalovlardan oluşan konaklama tesisi mevcut. Çevresinin güzellikleri, tarihi kalıntıları, zengin flora ve faunası foto safari ile botanik turizmi için oldukça uygun. Altıntaşlar (Kalis) Yaylası: Gümüşhane-Torul yolunun 15’nci kilometresinden güneye, Şiran yoluna dönülerek, Hasköy, Gülaçar köyü üzerinden ulaşılıyor. Derelerinde bol miktarda alabalık avlanabilir.
False