Gümrükte maliyeti indirdi

Güncelleme Tarihi:

Gümrükte maliyeti indirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 21:55

Dış ticareti olan şirketlerin önemli ‘maliyet’ kalemlerinden ‘gümrük harcamalarını’ yüzde 70 indirmeyi başaran Asset Grup, 13 yılda rakipleri arasında ilk 5’e girmeyi başardı. Yılda yaklaşık 3.5 milyar dolarlık dış ticarete hizmet veren firma, Çatalca’da lojistik depo yatırımına da başlıyor.

Haberin Devamı

OĞUZ, Uğur ve Onur Tekin kardeşler, ‘gümrük müşavirliği’ alanında hem alaylı hem mektepli olmaları sayesinde, hem de ‘müşteri için özgün yazılım geliştirecek kadar dijitalleşmeye odaklı’ bir anlayışı benimseyerek başarıyı yakaladı. 2003’te başlayan girişimcilik yolculuğu 13 yılda 13 milyon dolar cirolu, 200’e yakın çalışana sahip Asset Grup’u ortaya çıkardı. Sektöründeki 2 bine yakın rakip arasından ilk 5’e girmeyi başaran Asset Grup, Çatalca’daki 30 dönümlük arsasına lojistik depo yatırımına da başlıyor. Oğuz Tekin şöyle konuşuyor:

BABA MESLEĞİNE SAYGI

“Baba mesleğimizi yapıyoruz. Babamız Kemal Tekin Adana’da gümrük komisyoncusuydu ve kardeşim Uğur da onun yanında çalışarak bu konuda pratikten yetişti. Ancak aynı zamanda Mersin Üniversitesi Gümrük İşletmeciliği bölümünde okudu. Ben ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Metalurji Mühendisliği okudum. Okulu bitirip askerliği yapınca önce Tuborg’da sonra Doğuş’ta çalıştım. Kardeşim de bir süre farklı yerlerde çalıştı. Kendisi 23 yaşındayken Türkiye’nin ‘en genç gümrük müşaviri’ unvanını (2003 yılında) alarak baba mesleğinde iş kurmak istedi.

Haberin Devamı

DAİREMİ SATIP İŞ KURDUM

Oturduk stratejimizi belirledik. Çok rekabetçi olmamız gerekiyordu. Yeni evlenmiştim ve Maltepe’de bir evim, bir arabam, 3 bin dolar kadar da tasarrufum vardı. Uğur ‘iş kuralım’ deyince, evi sattım sermaye yaptık, Halkalı Toplu Konutlarına kiracı olarak geldim. Aslında gümrük müşavirliği işi genellikle bir yerde çalışan kişinin oradan işi alıp kendi işini kurmasıyla yürür. Biz ise sıfır müşteriyle başladık. O yüzden başta zorlandık. Ama işi çok iyi biliyorduk ve Uğur’un şirketler için geliştirdiği çok güzel bir yazılımı da vardı.

ANADOLU İLE BÜYÜDÜK

İlk müşterimiz Step Ayakkabı, büyük montanlı ilk müşterimiz ise Akman Tekstil oldu. Ancak işimizi büyüten asıl hamlemiz Anadolu’ya yönelmek oldu. Eskişehir, Kayseri, Konya, Gaziantep, Bursa, Denizli olmak üzere Anadolu’ya, odaklandık ve müşteri sayımız bu şekilde hızla artmaya başladı. Uğur’un sektöre özel yazılımı Optimus da müşterilerimizin büyük teveccühünü kazandı. Şu anda yıllık ortalama 3.5 milyar dolarlık dış ticaretin işlemini biz yapıyoruz. 2023 yılı bizim 20’nci yılımız olacak ve hedefimiz, o tarihte Türkiye’nin en büyük gümrük müşavirlik şirketi olmak. Şu anda hizmet verdiğimiz şirketler ağırlıklı olarak hazır giyim, otomotiv, ilaç-kimya sanayi alanlarında faaliyet gösteriyor.” 

Haberin Devamı

OPTIMUS İLE İŞİN RÖNTGENİNİ ÇEKİYOR

Asset Grup CEO’su Uğur Tekin, gümrük işlemlerinde maliyetlerin düşmesini sağlayan Optimus yazılımı hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Bu sektörde kendi yazılımı olan 7-8 firma var ki biz de onlardan biriyiz. Bizim yazılımımız (Optimus) müşteri için aylık raporlama-analiz yapıyor. Müşteri ile birlikte aldığı hizmetleri ve maliyeti yönetebiliyoruz. Şu anda gümrükte asgari sabit fiyatlar geçerli ve burada fiyat rekabeti kalmadı. Gümrük Vergisi ya da KDV kalemi düşmüyor ama ödenen lokal masraflar ki 140 kalemi buluyor. Biz, onları azaltabiliyoruz. Yüzde 70’e yakın avantaj sağlayabildiğimiz müşterilerimiz oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!