'Gülyağında fiyat düşüklüğü beklentisi var'

Güncelleme Tarihi:

Gülyağında fiyat düşüklüğü beklentisi var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 13:35

'Gülyağında fiyat düşüklüğü beklentisi var'

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - GÜL Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, "Yurt dışı müşterilerinde gülyağı fiyat düşüşü beklentisi var. Bulgaristan'da fiyatların düştüğü söylentisi çıkarılmış durumda" dedi.
Gülbirlik'in, mali genel kurulunda uzun aradan sonra ilk kez olumlu tablo gün yüzüne çıktı. 2016 sezonundan karlı çıkan Gülbirlik, üreticiye kilo başına 7 TL gibi rekor fiyat vererek, gülçiçeği alımı ile gülyağı ihracat dengesini tutturdu ve sezonu 350 bin TL karlı kapattı. Yurt dışında gülyağının kilosunun 12 bin Euro'ya kadar yükselmesinin bu durumda etkisi olduğu belirtildi.
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gülyağı kilosunun 12 bin Euro seviyesine yükselmesinin bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi. Çelik, "Siz iyi fiyata alabilmeniz için iyi fiyata satabilmeniz lazım. Yurt dışı müşterilerinde gülyağı fiyat düşüşü beklentisi var. Bulgaristan'da fiyatların düştüğü söylentisi çıkarılmış durumda. 2017'de çıkacak ürün için gülyağında fiyat düşüklüğü beklentisi var. Bu otomatik olarak gülçiçeği fiyatına yansır. Ne kadar yansır, aynı mı kalır bilmiyorum. Biraz da döviz kuruyla paralellik arz ediyor" dedi.
Yurt dışında böyle bir beklenti olduğunu ve temmuzda durumun daha da olgunlaşacağını aktaran Çelik, "Ama bizim sektörden aldığımız bilgiler doğrultusunda gülyağı fiyatlarının düşürülmesi bekleniyor. 'Fiyatları düşürün' diyorlar. 'Bulgaristan'da fiyat düştü, biz de düşürmek zorundayız' diyorlar. Önceliğimiz gülçiçeği fiyatlarını en iyi şekilde tutmak. Buna ne kadar direnç gösteririz bilemiyorum. Önümüzde bayağı bir süreç var. Döviz kurları ne olur bilmiyoruz. Gülçiçeği rekoltesi de bir etken. Hassas bir sektörü konuşuyor, kendimizi bu duruma göre tetikte tutuyoruz. Dengeler bozulsun istemiyoruz. Dikkatli olmak gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!