Gülsin Onay’ı niçin severim

İYİ piyanist Gülsin Onay’a, 23 Ocak 2007 tarihinde, Varşova’daki Türk Büyükelçiliği’nde Polonya Cumhurbaşkanı L. Kaczynski tarafından "Polonya Üstün Hizmet Nişanı" verilecek .

Önde gelen Chopin yorumcularından kabul edilen Gülsin Onay’a bu nişanın veriliş gerekçesi şöyle:

"Polonya ulusal kültürünün ve Fryderyk Chopin’in müziğinin şöhret kazanmasına yapılmış çok büyük bir katkı olarak görülen çalışmaları için."

Önümüzdeki yakın tarihlerde, piyanist 11 Ocak’ta İstanbul’da Ahmet Adnan Saygun’un ’1 Numaralı Piyano Konçertosu’nu Byron Fidetsiz yönetimindeki Atina Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirecek.

Aynı eseri, Üsküp’te Makedonya Filarmoni Orkestrası eşliğinde de çalacak.

Gülsin Onay, Ulvi Cemal Erkin’in 100. doğum yılı nedeniyle, bestecinin ’1 Numaralı Piyano Konçertosu’nu da 17 ve 18 Ocak tarihlerindeki konserlerde seslendirecek. Sanatçıya Alain Paris yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

Gülsin Onay, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında da 9 Haziran tarihinde Aya İrini’de Saygun’un, piyanistin büyük icracılık olanaklarını göz önüne alarak bestelediği ve kendisine ithaf ettiği 2 Numaralı Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Piyaniste Rengim Gökmen yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

TÜRK İCRACILARI TÜRK BESTECİLERİNİ ÇALMALI

Yukarıdaki konser programını okuyanlar, belki ilk okuyuşta bir liste yayımlamanın anlamını, amacını soracaklardır.

Bir piyanistin konser programına bu kadar yer verilir mi diyenler de olacak.

Ben her zaman Türk icracılarının Türk bestecilerini çalmasını savunurum. Bestecilerimizin başka icracılara, başka ülkelerin dinleyicilerine onlar aracılığıyla ulaşacağından kuşkum yok.

Şimdi başlıkta yer alan "Gülsin Onay’ı niçin severim" sorusunun yanıtını vereyim:

Türk bestecilerini çaldığı için.

Gerek Ulvi Cemal Erkin’in gerek Ahmet Adnan Saygun’un meslek yaşamındaki yerini sanatçı unutmamış, onlara vefa göstermiş. CD’lerle de bu icralara kalıcılık kazandırması başka açıdan da övgümü kazanıyor.

* * *

TÜRK bestecilerinin çalınacağı konserler, gerçekten çok önemlidir. Modern cumhuriyetin bu ilk çok sesli bestecilerini dinlemenin de zevkli bir görev olduğu kanısındayım.

Yazarken, Gülsin Onay’ın çaldığı Chopin CD’sini (Triolila) dinledim.
Yazarın Tüm Yazıları