Gülen’in Londra çıkartması

LORDLAR Kamarası, ayrıca dünyanın en ünlü ekonomi üniversitesi, London School of Economics ve University of London.

Haberin Devamı

İkisi üniversite, diğeri İngiltere Parlamentosu’nun öteki kanadı. Bu üç yerde 25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde bir toplantı düzenleniyor. Toplantının adı şu:

İslam Dünyasındaki Değişime Gülen Hareketinin Katkısı.

Toplantı ya da konferans, bunu düzenleyenler arasında bir kaç başka İngiliz üniversitesi ile Londra Orta Doğu Enstitüsü de var.

Konferansın ilanı Amerika’da yayınlanan bir dergide yer alıyor. Konferansın konularına genel olarak değinilen ilanda, laikliğin Fethullah Gülen tarafından yeniden yorumlanması ve Gülen hareketinin Avrupa ile İslamı kaynaştırmaya katkısı ön plana çıkıyor.

AVRUPA’YA KATKI

İlan, Fethullah Gülen Cemaatini, Türkiye kaynaklı, uluslararası inanç ve eğitim hareketi olarak tanımlıyor.

İlana göre, Fethullah Gülen, Batı ile İslam dünyası arasında yaratıcı ilişkiler kurmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, demokratik ve çok kültürlülük kapsamında, karşılıklı diyaloglarla, modern laik anlayışı yorumluyor.

Üç gün sürecek toplantılarda, Fethullah Gülen’in dinsel yazıları ele alınarak, onun İslam’ı yeniden yorumlayan görüşlerine yer verilmesi öngörülüyor.

Bütün bunların özeti şu. Fethullah Gülen İslam’ı yeniden yorumlarken,

1 - Avrupa ile İslam’ı yakınlaştırmaya,

2 - İslam üzerinden Avrupa’da insancıl toplumlar oluşmasına katkı sağlamaya çalışıyor.

İlanda ayrıca, toplantıya katılacak pek çok yabancı profesörün adı var.

PARAYI BASTIRINCA

İlan ve toplantı üzerine söylenecek pek çok şey var.

Önce, bu üniversiteler, nasıl oluyor da, böyle bir konferansı düzenliyor? O bilim adamları nasıl oluyor da, oraya katılıyor? Toplantı yerlerinden biri, nasıl oluyor da, İngiliz Parlamentosu’nun bir kanadı oluyor?

Bu, ilişkiler zinciri akıl almaz. Ama, ondan önce, böyle bir toplantı için, o üniversite vakıflarına herhalde hatırı sayılır miktarda bağış yapılmış olmalı. Seçilen yerler, Avrupa siyasetinde ve bilim dünyasında en prestijli kurumlar. Fethullah Gülen, böyle bir organizasyonla, güç gösterisi yapıyor. Batı’da parayı bastırınca, bu gösteriye her zaman fırsat tanınıyor. Onlara göre, sonuçta bir konferans, ne zararı var ki!

Ya o paranın kaynağı? Fethullah Gülen ve ekibi o paraları nereden buluyor? Nereden akıyor o para?

İçerde AKP iktidarının desteği, dışarıda para, konu da, Avrupalıların pek sevdiği kültürler arası, dinler arası diyalog gibi, son yıllarda Batı’nın merakla peşinden koştuğu bir konu olunca, işler kolaylaşıyor.

Fethullah Gülen’in Londra baskını, aynı zamanda AKP iktidarına. "Ben güçlüyüm, benimle iyi geçin" mesajı.

Eh, şimdi günahları boyunlarına, AKP iktidarı da, Fethullah Gülen’i hoş tutmak için, elinden geleni esirgemiyor.

Şimşek ve Merve aynı kayıkta

TÜRKİYE ile İngiltere arasında bir anlaşma gündeme gelse, iki ülkenin çıkarları farklı noktalarda ortaya çıksa, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek oyunu hangi taraf için kullanacak?

Çünkü, o hem Türk, hem İngiliz vatandaşı. Türk vatandaşı ve bakan olarak, Türkiye’yi kollamakla yükümlü. Ama, aynı zamanda İngiltere Kraliçesine sadakat yeminiyle bağlı. Kaldı ki, konunun mutlaka İngiltere ile bağlantılı olması da, gerekmiyor.

İki dönem önce, RP’den milletvekili seçilen Merve Kavakçı’nın Amerikan vatandaşı olduğu ortaya çıkıyor. Kavakçı Meclis’te yemin bile edemiyor.

Kendini bir anda kapı önünde buluyor. Anayasa’nın kuralı çok açık, milletvekili seçilebilmek için, Türk vatandaşı olmak gerek.

Şimşek Türk vatandaşı, ama aynı zamanda İngiliz vatandaşı. Merve örneğindeki gibi, bırakın bakan olmayı, milletvekili olması bile mümkün değil.

Şimşek ne yapacak? Çok basit, milletvekilliği dahil, resmi görevlerinden derhal istifa edecek.

Şimşek’e yardım etmek gerek. Yardım için, yargının ve TBMM yönetiminin harekete geçmesi yetiyor.

Yazarın Tüm Yazıları