Gülçin yazıyor

Gülçin TELCİ
Haberin Devamı

Piyasalar iki başkan arıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali İhsan Karacan yarın son kez makamına oturacak... Karacan'ın gözü artık İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) başkanlığında. İMKB'de Tuncay Artun'un vefatıyla boşalan koltuğa henüz kimse oturmadı... Atama için SPK Başkanı'nın görev süresinin bitimi beklendi...

Önce SPK Başkanı seçilir, sonra da onun çalışmak istediği kişi Borsa'ya başkan olur. Bu şekilde iki kurum da denge içinde çalışır felsefesi güdüldü. Bu fikri akıllıca savunan da Ali İhsan Karacan oldu. Üstelik son zamanlarda gerçekleştirdiği bazı ayak oyunlarıyla kendine İMKB Başkanlığı şansını yarattı. Karacan'ın İMKB'ye geçmesini destekleyenler arasında eski patronları bulunuyor... Karacan hem Çukurova Grubu'nun Yapı Kredi Bankası'nda, hem de Doğuş Holding'de çalışmıştı...

DOĞUŞ'TAN İSTİFA

Garanti Bankası'nın Koç Grubu'na satışı gündeme geldiğinde Genel Müdür İbrahim Betil idi. Ancak, bu satış işlemi gerçekleşmedi. Şayet Koç bankayı alsaydı Betil de Koç Grubu'na transfer olacaktı. Bu durumda Ali İhsan Karacan da Garanti Bankası'na Genel Müdür olabilirdi. Oysa o sıralarda şimdiki Genel Müdür Akın Öngör, Genel Müdür yardımcısıydı ve şans ondan yana döndü. Karacan, ‘‘Ya ben ya o’’ dedi. Doğuş, ona diğer bankası Körfezbank'ın Genel Müdürlüğü'nü önerdi. Karacan, bu teklifi hemen reddetti. Karacan, daha sonra Doğuş Holding yönetim kurulu üyeliklerini de geri çevirdi ve Doğuş’tan ayrıldı.

ÇİLLER'LE TANIŞMA

Merhum Tuncay Artun'la dostlukları her ikisininde Yapı Kredi'de çalıştıkları yıllara rastlar... İki Mülkiyeli dostun bir ortak yanı da İstanbul Bankası'nda Hazine adına yeminli murakıp olarak çalışmalarıydı... Her ikisinin de Özer Çiller ile tanışıklığı o yıllara uzanıyor..

İyi bir hukukcu olana Karacan, Bankalar Yeminli Murakıplığını da yıllarca sürdürdü... Karacan, önce Artun'un başkanlığı döneminde, Borsa'nın danışmanlığını yaptı. Daha, sonra danışmanlığını yaptığı Artun'un üst makamı olan SPK'nın başına geçti... İki eski dost, kimi zaman görünürde, kimi zaman da gerçekten çatıştı.

KARACAN FİNALİ

Karacan, zaman zaman sert çıkışları ile Borsa'yı ‘‘zaptı rapt’’ altına almak için başarılı çalışmalarda bulundu... Görevinin son günlerinde üst üste verdiği kapatma kararları ile dikkati çekti. Bunların basına sızdırılma şekli, borsa çevreleri kadar gazetelerin iyi okurlarının da gözünden kaçmadı .

Alternatifbank hisseleri üzerindeki manipülasyonlar yüzünden 11 yatırımcıya işlem yasağı getirilmesiyle başlayan tartışmalarda her iki kurum da yara aldı. Borsa Başkanlığı için adı geçen Arıl Seren ve Abdullah Akyüz'ün, bu olayda, Karacan tarafından ‘‘ağır ihmalle’’ suçlanmaları, onları zora soktu, Karacan'ın da önünü açtı.

Karacan'ın, İMKB başkanlığı için son kozu SPK'ya istediği ismi getirmek. Bunu başarırsa o da kendini İMKB'ye aday yapacak ve Güneş Taner'in önüne koyulacak üç aday isimden biri olabilecek. Tabi, bu aşamada da arkasındaki güçlü guruplara güveniyor. Karacan'ın SPK Başkanı olmasını istediği isim ise Mehmet Çekinmez.

TÖRÜNER DEVREDE

Bu arada, Yaman Törüner de bu konuda boş durmuyor. O da Mesut Bey'in ismini kullanarak destek arıyor. Onun destek olduğu isimler ise ilginç. Merkez Bankası'ndan Osman Cavit Ertan'ın SPK Başkanlığı'na aday olmasını, Hüseyin Yalçınkaya'nın ise İMKB'nin başına geçmesini istiyor. Yalçınkaya'nın Turgay Ciner'in Park Holding şirketlerine yeni geçen Kamu Ortaklığı İdaresi eski başkanı Tezcan Yaramancı ile ortak olduğu Evgin Menkul Değerler adlı bir de aracı kurumu var. Son anda öğrendiğim bir istihbarata göre SPK'ya Selçuk Demiralp adaymış... Gerçekten iyi bir seçim...

Kombassan'la mücadele

YİĞİDİ öldür, ama hakkını ver derler. Ali İhsan Karacan'ın özellikle Kombassan Holding'e karşı verdiği mücadele çok yerinde ve doğruydu.

25 bin ortak bu şirkete yüzde 15-20 faiz beklentisi ile para yatırdı. Karacan, 96'da Kombassan'ı uyardı. ‘‘Halka açık şirket ilanı vererek para topluyorsun ama bu yasal değil. Her halka açık şirket SPK'ya kayıtlı olmak zorunda.’’

Kombassancılar hemen SPK'ya başvurarak kayıtlı oldular. Borsa'daki her şirket gibi siz de kanunlara uygun olarak sermaye artırımı yapabilirsiniz. Kanunlara göre, sermaye artırımı için SPK'dan izin almak zorundasınız. Eğer bunu yapmazsanız, fırsat eşitliği

ortadan kaybolur.

Karacan, Refahyol'un iktidarda olduğu bir dönemde, ‘‘Refahyol'un kasası’’ olarak bilinen bir şirkete karşı bu çıkışı yapma cesaretini gösterdi.

Karacan'ın görev süresi yarın bitiyor, ancak SPK ile Kombassan arasındaki hukuk mücadelesi ise hala sürüyor.

Refah iktidardan gitti. Ancak, Kombassan'ın Başkanı Haşim Bayram'a devletin ‘‘yüksek rakımlı tepelerinden’’ gelen destek devam ediyor. SPK'nın yeni başkanının da bu görevi yaparken, Karacan'dan örnek alması gereken çok şey var. SPK Başkanı'nda bulunması gereken en önemli nitelik, cahil cesareti değil, hukuk formasyonlu, bilinçli bir cesaret.

Yazarın Tüm Yazıları