Gülçin yazıyor

Gülçin TELCİ
Haberin Devamı

Volkan Vural'ın başarısı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın Almanya gezisinin en mutlu aktörlerinden biri, Bonn Büyükelçisi Volkan Vural'dı. Bunda gezinin sıcak bir havada geçmesinin yanısıra, Vural'ın pazartesi akşamı büyükelçilik rezidansında verdiği başarılı yemeğin de rolü mutlaka vardı.

Volkan Vural, yemekte hükümet, bürokrasi, parlamento ve iş aleminin önde gelen isimlerini, daha doğrusu Bonn'un ‘‘Cre'me de la cre'me’’ini biraraya getirdi.

Kabineden üç bakan, parlamentodan Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat ve Hür Demokrat partilerin grup başkanları, dışişleri ve ab komisyonu başkanları ve sözcüleri, Kohl'ün Başdanışmanı Joachim Bitterlich ilk bakışta göze çarpanlardı.

İş aleminden ise Alman Sanayiciler Birliği Başkanı Hans Henkel ile ABB, Mannesmann, MAN, BASF, Siemens, Airbus, Daimler Benz, KAS gibi Almanya'nın sanayi devlerinin yönetim kurulu başkanları ya da genel müdürlüri davetliydiler.

En ilginç konuk ise uzun yıllar Almanya'nın Dışişleri Bakanlığını yaparak, bir döneme damgasını vurmuş olan Hans Dietrich Genscher'di. Genscher'in gelişi özellikle önemliydi. Çünkü Yılmaz'ın Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Genscher ile yıldızları hiç barışmamıştı. Aralarındaki görüşmeler hep sert bir havada geçmişti.

Ancak Genscher, Yılmaz'a ‘‘Sizi Başbakan olarak görmekten çok memnun oldum’’ diyerek, memnuniyetini iletti. Geçmiş hatırlatılınca da, ‘‘samimi görüşmeler sert geçer’’ diyerek, sorunu samimiyetle izah etti.

Mesut Yılmaz ise konuklar ayrıldıktan sonra Büyükelçi Vural'a ‘‘Türk şarabı yoktu. Ayrıca menüde baklava da yoktu’’ diye takılmadan edemedi.

Rezidansta tavla olmadığı da anlaşılınca, Yılmaz sertleşti: ‘‘Kardeşim, burası Türk rezadınsı mı, Dominik Cumhuriyeti rezidansı mı?’’

Mesut Yılmaz uzmanlarına göre, bu takılmalar olsa olsa geceden duyduğu memnuniyetin bir ifadesiydi ve bu sözleri tersinden okumak gerekliydi.

Bilgi Has'ın zor günleri

Tarabya Sümer Korusu'nun önünde ortayaşlı güzel bir kadın gözyaşları içinde icra memurlarını durdurmaya çalışıyor... Yanında gözlüklü bıyıklı sert mizaclı biri ise, icra memurlarını bu işi yapmalarının olanaksız olduğunu ikna için uğraşıyor. Konu komşu hayretler içerisinde gelişmeleri gizlice izliyor... Malikanenin önüne gelen iki TIR kamyonuna içeride bulunan eşyalar haciz memurları tarafından acele ile yerleştiriliyor...

Halk Bankası, HBB Pazarlama'nın sahibi Bilgi Has'ın ödenmeyen kredileri karşılığında böyle bir işlem yapmak zorunda kalmış... Olay sadece Halk Bankası ile sınırlı değil. Bir müddet evvel Bilgi Has'a ait HBB ve İmsa şirketlerinin Cavit Çağlar'ın bankası İnterbank tarafından iflası istendi... İş dünyasında yıllardır ‘‘Kraliçe’’ diye anılan Bilgi Has için o günler artık arkada kaldı... Medyadaki başarısız yatırımları, yılların kraliçesini bu duruma soktu.

5 Mart 1975 tarihinde eşi Kemal Has'ın Levent'teki Metal Kapak fabrikası önünde ortağı Ahmet Celepçi tarafından öldürülmesi üzerine Bilgi Has, İstanbul Bankası, Coca Cola , Has Meyva Suları, Metal Kapak, Pe-Re-Ja gibi ünlü markalara damgasını vuran Has Holding'in imparatoriçesi oldu...

Kocasının ölümü ile sarsılan Has, kendini işe verdi... En büyük hatasını Amerika'daki genel merkezle Coca Cola şişelemesi konusunda anlaşmaması oldu... İstanbul Bankası patronu olduğu yıllarda, Özer Çiller Genel Müdürü idi... Bilgi Has, Bilgi Birikim A.Ş. adı altında kurduğu HBB televizyonuyla iş dünyasında medya kraliçesi olarak yıldızını parlattı...

Ancak, HBB'nin devamlı zarar etmesi Has'ın mali durumunu da sarsttı. Kocasının kardeşi Kadir Has ile arası hiç bir zaman iyi olmadı... Has, Bilgi Hanım'ı aile mezarlığında kocasının isminin yazılmasına müsade etmediği için çok büyük kavgalar verdi... Adana'daki mezarlıkta bütün Has ailesi isimleri yazılmış olmasına rağmen, Bilgi Hanım'ın izni alınamadığı için Kemal Has ismi yazılı değil...

Yazarın Tüm Yazıları