Güçlü bir bellek için ne yapmalı?

Güncelleme Tarihi:

Güçlü bir bellek için ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2014 06:52

Sağlam bir belleğe herkesin her yaşta ihtiyacı var. Bunu başarmanın yolu da sadece besinlerden, bitkisel desteklerden, vitaminlerden veya ilaçlardan geçmiyor, yapılacak başka pek çok şey var. İşte onlardan bazıları.

Haberin Devamı

Hafızası güçlü olanlara imreniriz. Hatta fazladan saygı duyarız. Mesela 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bunlardan biri, belki de en ünlüsüdür. Sayın Demirel’in bellek gücü neredeyse bir efsane haline gelmiştir. Güçlü ve sağlam bir hafıza için şunlara dikkat edin:

Aktif olun: Düzenli fiziksel egzersiz belleğinizi korur. Aerobik egzersizler beyinde oksijen verimliliğini arttırıyor.

Odaklanın: Pazar akşamı oynanacak futbol maçlarını düşünürken, karşınızdaki insanın ismini ezberlemeyi beklemeyin. Çok basit bir kuralı her gün en az üç kez hatırlayın. Odaklanın! Odaklanın! Odaklanın! Eğer bir şey gerçekten belleğinize girmezse, onu hatırlamanız imkânsızdır. Önemli bir bilgiyle karşılaştığınızda elinizdekileri bırakın ve sadece ona odaklanın.

İyi uyuyun: İyi bir akşam uykusu belleğiniz için mucizeler yaratabilir. Düzenli uyku beyninizi şarj eder, alarmda tutar ve dikkatinizi yoğunlaştırır. Uyku haplarından uzak durun. Eğer akşam evde bir konu üzerinde çalıştıysanız, mümkün olduğu kadar çabuk uyuyun. Çalıştıktan sonra bir şeyler içer ya da televizyon seyrederseniz, ertesi gün hatırlamakta zorluk çekebilirsiniz.

Haberin Devamı

Güçlü bir bellek için ne yapmalı

Vitamin desteği alın: Belleğiniz için dengeli, sağlıklı bir diyetten daha iyi hiçbir şey olamaz. Bol sebze ve meyve yemeyi unutmayın!

Not alın: Telefon rehberi, adres defteri, bilgisayar dosyaları, kalem ve post-it’ler kullanın. Bu araçların hepsi hatırlamanıza yardımcıdır.

Kahve ve alkolü azaltın: Kafein bir bellek katilidir. Fazla kafein, konsantrasyonunuzu azaltır, uyumanız zorlaşır. Sigara ve alkol için de aynı şey geçerli. Uzun süre alkol alan insanların beyin hücreleri ölür.

Liste yapın: Gününüzü iyi planlamanın ve unutmadan sürdürmenin en kolay yolu, yapılacak işler listesi oluşturmaktır.

Zamanınızı planlayın: Yapacağınız işleri tamamlamak istiyorsanız, zamanınızı iyi planlayın. İşyerinde ve evinizdeki takvimden yaşınızı ve işinizi planlama konusunda yararlanın. Planlamanın hatırlatıcı etkisini unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!