Gübre toplama yerini kaldırır mısınız

ANKARA Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Fatih Köprüsü yanında, Kavacık Subayevleri Ergün Sokak’taki binalara beş metre. Ayrıca anayola (Fahrettin Altay Caddesi’ne) beş metre mesafede gübre toplama yeri bulunuyor.

Haberin Devamı

Defalarca fakülte yöneticilerinden bu gübre toplama yerinin kaldırılmasını veya yerleşim alanlarının uzağına taşınmasını rica ettik. Ayrıca konuyu Keçiören Zabıta Müdürlüğü’ne de ilettik. Ama ne yazık ki bir çözüm
getirilmedi.
Şehrin merkezinde yerleşim alanın ortasında gübre biriktirme
yeri olur mu? Bunun çevreye verdiği zararı kimse görmez mi? Özellikle yaz
aylarında kötü koku, çirkin bir görüntü ayrıca sinekleri çoğaltan bu yer neden kaldırılmaz? Eğitim yuvası olan topluma örnek olması gereken bir kurumun bu olumsuzluğa neden direnmektedir?
E. S.

Büyükşehir’in bu ‘sakatlıkları’na da ödül verilmeli

‘Tehlikeli başkent’

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, “Ankaranın ülkemizin en hukuksuz ve en tehlikeli kentine dönüştüğünü” söylüyor.
Bir seminer notu hacmindeki (150 satır) açıklamasına neden olan olay,
Eskişehir Yolu Mesa Kavşağı’nda yüksek basınçlı doğalgaz borusuna bir iş makinesinin zarar vermesiyle oluşan tehlike ve yaşanan korku, endişe ve panik üzerine... Akıllara takılan temel soru da “Basınçlı doğalgaz boru hattı üzerinde iş makinasının neden çalışma yaptığı”...
Uyar şöyle diyor:
“Olay sonrası yetkililer bu soruya yanıt veremedi. Oysa sorunun yanıtı Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı onlarca hukuksuz karardan birinde gizli. Büyükşehir’in hukuksuzlukları, kentte riski artırmaktadır.”
Uyar’a göre, Büyükşehir’in bazı olumsuzlukları şöyle özetlenebilir:
- Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuz kararlarıyla, dünyanın ‘içinden basınçlı doğalgaz boru hattı geçen’ ilk alışveriş merkezi bu alanda yapılmış durumdadır. Yargıda bölgenin imar planlarının yürütmesi durdurulduğu halde, inşaat faaliyetlerinin sürmesi kabul edilemez bir aymazlıktır.
- Bölgede doğalgaz boru hattı üzerindeki aslen yapılaşma olmadan yeşil alan olarak korunması gereken alanlar, ‘ticari-rekreasyon’ adıyla, ülkemizde mevzuatta yer almayan ‘hukuksuz’ ve bir tanımlamayla yapılaşmaya açılmış, bu amaçla düzenlenen 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği 13 Mayıs 2011’de Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanmıştır. Bu tehlikeli karar Odamız tarafından yargıya taşınmış, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin almış olduğu 24 Şubat 2012 tarihli karar ile planların yürütmesi durdurulmuştur.

Haberin Devamı

DOĞALGAZ BORU HATLI BİNALAR

Haberin Devamı

- Büyükşehir tarafından alınan çok sayıda karar, yargı tarafından iptal edilmiş olduğu halde, belediye yönetimi ve belediye meclis üyeleri aynı kararları ısrarla almakta ve suç işlemeye devam etmektedir. İçinden basınçlı doğalgaz boru hattı geçen binaların yapılmasına izin veren bu anlayış, kentteki yaşamsal riskleri de artırmaktadır.
- Yaşanan olay ilk olmadığı gibi, bu anlayış sürdükçe ne yazık ki son da olmayacaktır. Artık Ankara’nın sokağında, caddesinde, kaldırımında yürümek dahi tehlikelidir.
- Rant dışında algıya kapalı beyinler, kent içindeki çalışma alanlarını da tehlikeli hale getirmiştir.”
Daha bir çok örnek, yer darlığı nedeniyle veremiyoruz. Ama Oda’nın son sözü şöyle: “Ankara, yalnızca ‘rant duyarlı’ bir anlayışla yönetildiği sürece, kent içinde riskler azalmayacak artacak, yaşam daha da zorlaşacaktır.” 

Yazarın Tüm Yazıları