GSS-Bağ-kur prim borcu sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

GSS-Bağ-kur prim borcu sorgulama işlemleri nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 14:06

GSS ve Bağ-Kur prim sorgulama işlemlerinizi artık kolayca yapabilirsiniz. GSS Bağ-Kur prim borcu sorgulama işlemleri ile ilgili bilmek istediklerini haberimizden öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

GSS ve Bağ-Kur prim sorgulama işlemlerinizi artık kolayca yapabilirsiniz. GSS Bağ-Kur prim borcu sorgulama işlemleri ile ilgili bilmek istediklerini haberimizden öğrenebilirsiniz.

Çok da eski bir uygulama olmayan Genel sağlık sigortası, 2012 yılı itibari ile faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. Genel Sağlık Sigortası’nın amacı, gelir seviyesi ve statüsü ne olursa olsun, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, sağlık hizmetlerinden eşit ve adil bir şekilde yararlanabilmesidir. Sağlık Bakanlığı’nın özellikle, her hangi bir sağlık güvencesine sahip olmayan vatandaşlar ve onların ailelerinin, sağlık hizmetlerinden mahrum kalmamaları adına hazırlamış olduğu GSS, zorunlu bir uygulamadır. Buradaki amaç ise, hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, sağlık hizmetleri nedeni ile mağdur duruma düşmemesini sağlamaktadır.

Haberin Devamı

PRİM BORCU SORGULAMA

GSS-Bağ-kur prim borcu sorgulama işlemleri nasıl yapılır

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

Genel Sağlık Sigortası, bir takım özel durumu olan T.C vatandaşları dışında tüm vatandaşların yararlanabildiği bir sistemdir.

Buna göre, GSS kapsamında yer alan vatandaşlar şu şekilde belirlenmiştir;

1- Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,

2- Kamu idarelerinde çalışanlar,

3- Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar,

4- İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,

5- Hizmet akdine tabi olanların ya da kamu idarelerinde çalışanların ya da köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların dışında kalan ve sigortalı sayılmayanlar.

GSS sistemi kapsamında yer alan vatandaşların, bu sistem için kapsam altında bulunmaları, GSS hizmetlerinden faydalanmaları için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle, GSS kapsamında bulunan vatandaşların, her ay belli bir miktar prim ödemeleri gerekmektedir. Ödenen GSS primlerinin miktarı ise, vatandaşların gelir miktarlarına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. GSS primleri, asgari ücret ile aylık gelirin miktarları baz alınarak hesaplanmaktadır.

Haberin Devamı

Bu durumda GSS borç sorgulama işlemlerinin esas faaliyet alanı da, direkt olarak prim ödemeleri ile alakalı olmaktadır. Yani, GSS borç sorgulaması yapılmasının amacı, az önce bahsedilen GSS primlerini kontrol etmek ve eğer var ise, GSS prim borçlarının miktarını tespit etmek şeklindedir. Üstelik GSS borç sorgulamasını internet aracılığı ile e-devlet sistemi üzerinden yapabilmek de mümkündür. e-devlet sistemine giriş yaparak, burada e-devlet şifreniz ile, GSS borç sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz;

1- Burada internet aracılığı ile GSS borç sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için, ilk önce, http://www.sgk.gov.tr giriş yapınız.

2- Daha sonraki aşamada açılacak olan sayfanın üst tarafında yer alan başlıklardan, E-SGK yazan başlığa geliniz.

Haberin Devamı

3- Bir sonraki aşamada ise bu başlık altında yer alan diğer başlıklar arasından E-Hizmetler yazan başlığa tıklayınız.

4- Hemen ardından karşınıza çıkacak olan yeni sayfanın, hemen en üst kısmında E-Hizmetler uygulaması şeklinde yer alan yazının üstüne tıklayınız.

5- Daha sonra, bu adımları yerine getirdikten sonra otomatik olarak e-devlet kapısı sistemine yönlendirmiş olacaktır.

6- Bundan sonra açılacak olan sayfada ilk önce, sorgu türü yazan bölümde diğer ödemeler, sorgu tipi yazan bölümde ise GSS PRİM başlığı karşınıza çıkacaktır.

7- Bu alanda girdikten sonra son olarakT.C. kimlik numaranızı kullanarak ve yine bu sayfada yer alan güvenlik kodu karakterlerini ilgili alana doldurarak, GSS prim borç sorgulaması işlemlerinizi sonlandırıp, borç durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

GSS-Bağ-kur prim borcu sorgulama işlemleri nasıl yapılır

4B YA DA BAĞKUR BORÇ SORGULAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, SSK (4A), Bağkur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) sigorta birimlerinden biri olarak faaliyet gösteren Bağkur (4B) birimi, diğer iki sigorta biriminden biraz daha farklı şekilde hizmet sunmaktadır. Yani, Bağkur (4B) sigorta birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, kendi primlerini kendileri ödemek durumundadır. Bundan dolayı, Bağkur’a bağlı olarak çalışan vatandaşların, sürekli olarak Bağkur borç durumlarını kontrol etmeleri, sonrasında mağdur olmamaları adına önemli olacaktır.

Ama neyse ki, Bağkur borç sorgulama işlemleri de internet aracılığı ile yapılabilmektedir. Sadece, e-devlet sistemine giriş yaparak ve burada e-devlet şifrenizi kullanarak, Bağkur borç sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz;

Haberin Devamı

İnternet üzerinden Bağkur (4B) borç sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için ilk öncehttp://www.sgk.gov.tr giriş yapınız.

1- Daha sonra ise açılacak olan yeni sayfada E-SGK yazan başlığa geliniz. Hemen sonrasında, bu başlık altında açılan diğer başlıklar arasından, E-Hizmetler yazan başlığa tıklayınız.

2- Bir sonraki aşamada ise, karşınıza çıkacak yeni sayfanın hemen en üst kısmında, E-HİZMETLER UYGULAMASI şeklinde bulunan ibareye tıklayınız.

3- Bu işlemide yaptıktan sonra artık otomatik olarak e-devlet kapısı sistemine yönlendirmiş olacaksınız.

4- Daha sonraki aşamada, açılan bu ekranda e-devlet kapısı aracılığı ile sunulan hizmetler başlığı altında bulunan bölümler arasından, 4B Hizmetleri yazan başlığa geliniz.

5- Ardından 4B Hizmetleri yazan bu bölümün altında bulunan4B Borç Durumu yazan başlığa tıklayınız.

6- Bunda sonra açılacak olan sayfada bulunan,e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza ve T.C kimlik kartı ile banka seçenekleri arasından, e-devlet şifresi yazan seçeneği tıklayarak devam ediniz.

7- Daha sonra son aşama olarak,e-devlet şifrenizi ve T.C kimlik numaranızı kullanarak, Bağkur borç sorgulama işlemlerinizi yerine getirebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!