Gripten koruyor

Güncelleme Tarihi:

Gripten koruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2009 10:18

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Koç, ekinezya bitkisinin bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayanlar için önemli bir doğal destek olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Koç, anavatanı Kuzey Amerika olan ve ilaç sanayisinde kullanılan ekinezya bitkisinin çok sayıda yararı olduğunu söyledi.

Ekinezyanın, bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu dirençli hale getirdiğini belirten Prof. Dr. Koç, şöyle devam etti:
“Bu bitkinin enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyan güçlü doğal bir kaynak olduğu tespit edildi. Ayrıca, ekinezya halk arasında domuz gribi olarak bilinen Pandemik A (H1N1) virüsü ile mevsimsel grip ve soğuk algınlığına karşı da etkili.
Alman Sağlık Bakanlığınca, soğuk algınlığı, solunum ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı ekinezya alınması öneriliyor. Grip, domuz gribi ve soğuk algınlığını önleyici etkisi nedeniyle hastalık öncesinde koruyucu olarak kullanılabileceği gibi, hastalık belirtilerinin ortaya çıkması durumunda da kullanılabilir.”

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalarda ekinezyanın soğuk algınlığı ve nezleye yakalanma ihtimalini yüzde 58 oranında düşürdüğü, öksürük ve baş ağrısı gibi durumları hafiflettiğinin belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Koç, “C vitamini ile alındığında gribe yakalanma oranını oldukça azaltıyor. Ayrıca zehirli böcek sokmalarında, kızamık, kabakulak ve çiçek hastalıklarında, diş-boğaz ağrılarında gibi çok sayıda hastalık için de etkin olarak ilaç sanayisinde faydalanılıyor” dedi.

KULLANIM ŞEKİLLERİ

Prof. Dr. Hüseyin Koç, ekinezyanın piyasaya sunulan tabletleri veya herbasından hazırlanan çayının, günde 2-3 defa aç karnına 2-3 hafta süresince içilebileceğini, ardından en az 10 gün ara verdikten sonra tekrar tüketilebileceğini söyledi.

Ekinezyanın bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla etkileşime girebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Koç, bu bitkinin ilaçlarla birlikte alınmaması gerektiğini belirtti.
Bitkinin hamile olanlara da önerilmediğini kaydeden Prof. Dr. Koç, “Ekinezyayı otoimmün hastaları, tiroit bezi hastaları, şeker hastaları, ankisiyete, eklem iltihapları, kalojen doku hastalığı (Lupus) bulunanların kullanmaması gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!