Gripten korunmanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Gripten korunmanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2003 00:00

Kış aylarında özellikle gripten korunmak için narenciyenin yanı sıra, daha fazla C vitamini içeren maydanoz, kivi ve kırmızı biberin de tüketilmesi öneriliyor.Selçuk Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında gripten korunmak için genellikle narenciye ürünlerinin tüketildiÄŸini kaydetti.   Bunun en büyük nedeninin bu mevsimde narenciye ürünlerinin çok  olmasından kaynaklandığını belirten Akbulut, birçok meyve ve sebzede portakal ve mandalinadan daha fazla C vitamini bulunduÄŸunu anlattı.   Bu sebzelerin tüketilmesi durumunda sadece gribe deÄŸil çok sayıda hastalığa karşı da korunmanın aktif olarak saÄŸlanacağını ifade eden Akbulut, ÅŸunları söyledi:   ''Kivi, portakalın yaklaşık iki katı C vitamini içerir. Potasyum açısından da zengin olan kivi, gribe karşı etkili olmasının yanı sıra sindirimi kolaylaÅŸtırır, kabızlığı önler. Vitamin zenginliÄŸi açısından nadir bitkiler arasında yer alan kuÅŸburnunun 100 gramında yaklaşık 2 kilo portakala eÅŸdeÄŸer C vitamini bulunur. Etkin bir kan temizleyicisi olarak bilinen kuÅŸburnu, mide kramplarına ve sindirim sistemi sorunlarına karşı çok faydalıdır.''       SEBZELER DE C VÄ°TAMÄ°NÄ° DEPOSU     SoÄŸuk havalarda C vitamini ihtiyacını karşılamak için tüketilmesi gereken sebzelerin başında domatesin geldiÄŸini vurgulayan Akbulut, kanserden koruyucu ve yaÅŸlanmayı yavaÅŸlatıcı özelliÄŸi ile bilinen domatesin C ve E vitamini açısından zengin olduÄŸunu bildirdi.   Akbulut, yüksek kan basıncını düşüren ve vücudun su tutmasını önleyen domatesin kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı tüketilmesini istedi.   Akbulut, bol miktarda C vitamini içeren enginarın ise gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra damar sertliÄŸi ve kalp hastalıklarını önlemesi özellikleri ile tüketilmesi gereken bir sebze olduÄŸunu kaydetti.   Portakaldan daha fazla C vitamini içeren kırmızı biberin de saÄŸlıklı yaÅŸam için tüketilmesi gereken sebzelerin başında geldiÄŸini vurgulayan Akbulut, vücudun hastalıklara karşı direncini artıran kırmızı biberin, kolera ve gut hastalıklarına iyi geldiÄŸini, kanser riskini azalttığını, vücuttaki aşırı yaÄŸ ve kolesterol birikimini önlediÄŸini ifade etti.   SoÄŸuk algınlığına karşı fazlaca tüketilmesi önerilen lahananın da C vitamini deposu olduÄŸunu anlatan Akbulut, kanserden koruyucu etkisiyle bilinen lahananın ayrıca vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını saÄŸladığını, kandaki ÅŸeker miktarını düşürdüğünü söyledi.   Akbulut, genelde salatalara süs olarak eklenen maydanozun da önemli oranda C vitamini içerdiÄŸini vurgulayarak, maydanozun sindirimi kolaylaÅŸtırdığını, böbrek taÅŸlarını düşürdüğünü, anne sütünü artırdığını kaydetti.   Bir tutam maydanozun yetiÅŸkin bir kiÅŸinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Akbulut, maydanozu düzenli tüketen kiÅŸilerin kış aylarını gribe ya da nezleye yakalanmadan atlatabileceÄŸini bildirdi.   Sindirimi kolaylaÅŸtıran ve yorgunluÄŸu giderici etkisi bulunan patatesin de aynı vitaminden yeteri kadar bulundurduÄŸunu dile getiren Akbulut, ucuz ve kolay bulunabilen bir ürün olan bu sebzenin kızartılmadan haÅŸlanarak tüketilmesi durumunda daha yararlı olacağını söyledi.   Akbulut, bu sebzeleri tüketirken vitamin kaybına yol açacak müdahalelerden uzak durulması gerektiÄŸini ifade ederek, ''Fazla suyla ve uzun süre piÅŸirme, vitamin kaybını artırır. Salata yaparken ufak parçalara bölme de C vitamini içeriÄŸini önemli oranda düşürür. Bu ayrıntılara dikkat edilerek yapılacak tüketim hastalıklara karşı etkin korumayı saÄŸlayacaktır'' dedi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!