Grip ilaçları neye yarar neye zarar?

Güncelleme Tarihi:

Grip ilaçları neye yarar neye zarar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2016 13:35

Grip tedavisi için kullanılan ilaçlar, hastalarda bazı yan etkiler yaratabilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr.Murat Şener, grip ilaçları hakkında merak edilenleri anlattı. 

Haberin Devamı

Grip hastalığında yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, tansiyon, şeker yükselmesi veya düşmesi, ritim bozukluğu, kalp yetersizliği gibi şikâyetler görülebilir. Bunun yanı sıra bir de grip tedavisi için kullanılan ilaçlar bazı yan etkiler yaratabilirler. Grip ilaçları hastalığın tedavisinden çok hastalığın ortaya çıkardığı şikâyetleri tedavi etmeye yönelik kullanılır. Yani ateş, halsizlik yorgunluk gibi şikâyetleri gidermek için grip ilaçlarını kullanırız. Ateş düşürücü ilaçların aynı zamanda ödem çözücü etkisi de vardır. Bu özelliği sayesinde boğazdaki ve burundaki rahatsızlığı azaltır.

 

Grip ilaçları neye yarar neye zarar

 

Haberin Devamı

GRİP İLAÇLARININ BİR YAN ETKİSİ VAR MI?

Her ilacın tedavi edici özeliği olduğu gibi yan etkisi de vardır. Eğer bu yan etkiler çok önemli değilse ve ilacın yararı çoksa ilacı kullanmak mantıklı gelebilir. Fakat bazen ilaçların yan etkileri göz ardı edilebilir. Bu durumlarda hastaya yarardan çok zarar verebilir. 

 

Grip ilaçları neye yarar neye zarar

 

HANGİ DURUMLARDA İLAÇ ALINMALIDIR? 

Grip olan hastaların en sık karşılaştıkları şikâyet yüksek ateştir. Bu durumda ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Ateş düşürücü ilaçlar mide rahatsızlığı yapabilir. Özellikle gastrit ve reflü şikâyetleri olan hastaların ateş düşürücü ilaçları kullanırken dikkatli olmaları ve gerekirse mide koruyucu ilaçlarla birlikte kullanmalarını öneririz. Daha önce mide kanaması geçirmiş olan hastaların ise kesinlikle ateş düşürücü ilaçları kullanırken mide koruyucu kullanmaları gerekmektedir. Aksi takdirde mide kanamaları tekrarlayabilir.  Ayrıca ateş düşürücü ilaçlar karaciğer ve böbreğe de zarar verebilir, bu yüzden böbrek veya karaciğer yetersizliği olan hastalar ateş düşürücü ilaçları kullanırken iki kere düşünmelidirler. Bu ilaçlar aynı zamanda vücutta su ve tuz tutulumuna sebep olarak tansiyonu yükseltebilir, aynı zamanda kalp yetersizliğini de kötüleştirebilir. Özellikle hamilelerde bu ilaçların kullanımı mümkün olduğunca kısıtlanmalı ve gerekli ise kesinlikle doktor kontrolünde verilmelidir. Tabi burada yüksek ateşin de hamilelikte istenilmeyen bir durum olduğu unutulmamalı ve kar zarar oranı dikkate alınarak karar verilmelidir.

 

Haberin Devamı

Grip ilaçları neye yarar neye zarar

 

Grip hastalarda ciddi oranda enerji kaybı, halsizlik ve yorgunluk yapar. Bu şikâyetleri azaltabilmek için grip ilaçlarının içerisine uyarıcı ilaçlar eklenmiştir. Bunlar genelde yüksek dozda kafein veya adrenalin türevi ilaçlardır. Bu ilaçlar sayesinde gribin oluşturduğu enerji kaybı hissi bir miktar da azalabilir. Fakat bunun yanında bu ilaçların da tansiyon yükselme ve ritim bozukluğu veya çarpıntı gibi yan etkileri ortaya çıkar ki bu yan etkiler oldukça tehlikeli hatta ölümcül olabilir. Çünkü bu yan etkileri zaten gribin kendisi de yapmaktadır.

Grip bir virüse bağlı olan enfeksiyondur, vücudumuz bu virüse karşı bir antikor geliştirdiğinde kendi kendimize iyileşiriz. Yakın zamanlarda yeni virüs ilaçları çıkmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu ilaçlar iyileşme süresini hızlandırır. Fakat bu ilaçların da yan etkileri vardır. Ritim bozukluğu veya karaciğer hasarı gibi yan etkileri vardır. Hamilelerin kullanması da sakıncalıdır.

 

Haberin Devamı

Grip ilaçları neye yarar neye zarar

 

Grip tedavisinde en önemli kural istirahat ve bol sıvı tüketimidir. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları grip ilaçlarını doktoruna sormadan kullanmamalı ve kullanırken iki kere düşünmelidirler. Aksi takdirde beyin veya mide kanaması veya ölümcül kalp ritim bozukluğu yaşayabilirler ki buna kesinlikle değmez.

Grip olan hastalar yine de çalışmak zorundalar ise ve çok önemli hayati işleri varsa ve tansiyon, kalp gibi ciddi rahatsızlıkları yoksa ancak o zaman bu ilaçları kullanmayı düşünmelidirler. Günlük yaşamda ne yazık ki bu ilaçların gereksiz ve tehlikeli bir biçimde kullanımı olmakta ve bunun zararını hastalar çekmektedir. Ayrıca bu ilaçların çoğu hastaların zannettiği gibi hastalığı iyileştirmiyor sadece gribin sebep olduğu halsizlik ateş gibi yan etkileri azaltıyorlar. Dolayısıyla kullanma gerekliliği olan durumlar gerçekten azdır.

 

Haberin Devamı

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

BAKMADAN GEÇME!