Grip aşını erken yaptırmayın

Güncelleme Tarihi:

Grip aşını erken yaptırmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 12:14

Aşı firmaları grip aşılarını ağustos sonundan itibaren eczanelere verse de uzmanlar erken yaptırılmaması uyarısında bulunuyor. Son yıllarda grip sezonunun daha geç başlayıp, daha geç sona erdiğini belirten uzmanlar grip aşısı yaptırmak için en uygun zamanın ekim sonu, kasım başı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Mesude Erşan/mersan@hurriyet.com.tr 

Aşının yaklaşık 6 ay koruduğunu hatırlatan uzmanlar, erken yapılması halinde grip sezonu bitmeden etkisini kaybedebileceği uyarısı yapıyor.

KÜRESEL ISINMA SEZONU DEĞİŞTİRDİ 

İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur, küresel ısınmanın grip sezonunu da değiştirdiğini söyledi. Grip vakalarının daha geç görülmeye başladığını belirten Prof. Dr. Badur, “Bizimle beraber kuzey yarım küre, Doğu Avrupa ülkelerinde de benzer bir seyir var. Hatta ABD’de de aşı takvimini daha geçe alınması konuşuluyor” dedi.

Her yıl dünyada yüzmilyonlarca doz grip aşısı yapıldığını belirten Prof. Dr. Badur, “Yan etki sorunu hemen hemen hiç görülmüyor. Grip aşısının, grip olgularını ve hastaneye grip nedeniyle başvuruları, komplikasyonları, ayrıca yaşlılar ve risk grubu üyeleri arasında gribe bağlı ölümleri azalttığı kabul ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Grip aşını erken yaptırmayın

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’nın Haftalık Grip Sürveyans Raporu’na göre, geçtiğimiz sezon Türkiye’de grip vakaları kasım ortasında tespit edilmeye başlandı. Grip sıklığı giderek artarak, 2015 Mart’da en yüksek düzeye ulaştı. Grip vakaları mayıs ayına sonuna kadar tespit edildi.

AŞI 13 LİRA

İlaç firmaları GlaxoSmithKline ve Sanofi Pasteur’ün grip aşıları ağustos sonundan itibaren eczanelere ulaştı. Her iki firmanın aşısı da 13 liradan satılıyor. SGK 65 yaş üzerindeki herkesin, bakımevi-huzurevlerinde kalanların(belgelendirmeleri halinde) aşılarını karşılıyor. Kronik hastalığı vs. bulunanların da rapor almaları halinde yılda bir kez grip aşılarını ödüyor. 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ÖNERİYOR

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) özellikle risk grupları için grip aşısının kullanımının artırılması yönünde her yıl öneride bulunuyor. Prof. Dr. Badur, “Gripten korunmak isteyen herkes grip aşısından yararlanabilir” diyor. Dünya Salğık Örgütü’nün aşılanmasını önerdiği risk grubundakiler şunlar:

Haberin Devamı

* 65 yaş ve üzerindekiler, (ABD’de bu yaş sınırını 50 yaş ve üzerine çekti)

* Kronik hastalığı bulunanlar ve uzun süre bakımevinde kalanlar,

* 6 aylıktan büyük tüm kalp, akciğer hastalığı olanlar, astım, böbrek hastaları, diyabet gibi metabolik hastalığı olanlar, anemi ve diğer kan hastaları gibi uzun süreli sağlık sorunu yaşayanlar,

* Uzun süreli aspirin tedavisi alması gerekenler,

* Grip sezonunda gebeliklerinin 4’üncü ay ve sonrasında olanlar,

* Grip komplikasyonları açısından risk taşıyan kişilerle aynı evde yaşayanlar, bu kişilerin bakıcıları ve sağlık çalışanları.

BUNLAR DA YAPTIRABİLİR

Risk grupları dışında, acil servis çalışanları başta olmak üzere sağlık personeli, emniyet kuvvetleri, nisan-eylül döneminde güney yarım küreye seyahat edecekler olanlar (kuzey yarım kürede yaşayanlar için) ya da yılın herhangi bir döneminde tropikal bölgelere gidecek olanlar, özellikle sınav dönemlerinden hastalanmaması için korunması gereken öğrenciler, toplumda önemli görevleri üstlenmiş ve gribe bağlı olarak işlerinden alıkonmak istemeyenler (iş adamları, politikacılar, sanatçılar, sporcular vs.), Hacca gidenler ve grip olmak istemeyen herkes grip aşısı yaptırarak korunabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!