Gözleriniz kurumasın

Güncelleme Tarihi:

Gözleriniz kurumasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 00:00

Gözyaşı iki yolla üretilir. Bunlardan biri, gözyaşının yavaş ve sabit bir hızda üretimidir. Böylece gözdeki normal kayganlık sağlanır. Diğeri ise, gözün uyarılması veya herhangi bir duygusal duruma cevaben fazla miktarlarda gözyaşı salınmasıdır. Ancak, bazı kimselerde gözün rahat etmesini sağlayacak ölçüde gözyaşı salgısı olmaz. Bu duruma "kuru göz" adı verilir.

- Kuru gözün belirtileri nelerdir?

Gözlerde batma ve yanma, kaşıntı, yapışkan salgı, sigara dumanı veya rüzgarda gözlerde rahatsızlık, aşırı sulanma, kontakt lens kullanımında zorluk kuru gözün başlıca habercileri. Kuru bir gözde meydana gelen aşırı sulanma da anormal bir durumdur. Gözde kayganlığı sağlayacak gözyaşı yoksa, göz rahatsız olur ve uyarılır. Böylece aşırı gözyaşı salgısı meydana gelir ve gözün drenaj sistemi bunu kaldıramadığı için gözden dışa akar.

- Gözlerde kuruluk neden olur?

Yaşlanan kişide gözyaşı üretimi azalır. Her yaşta meydana gelebilen kuru göz, kadınlarda daha sık görülür. Bu, özellikle menopoz sonrası için geçerli. Artritte de kuru göz, bunun yanı sıra ağız kuruluğu olabilir. Kuru göz, ağız kuruluğu ve artrit birlikte "sjogren sendromu"nu oluşturur. Pekçok ilaç da kuru göze sebep olabilir. Bunlardan bazıları idrar artırıcı ilaçlar, kalp ilaçları, tansiyon ilaçları, glokom ilaçları, alerji ilaçları, uyku hapları, sinir ilaçları ve ağrı kesicilerdir. Bu ilaçlar sıklıkla kullanıldığı için kuru göz durumu ya idare edilir, ya da suni gözyaşlarıyla tedavi edilir. Bu nedenle kullanılan tüm ilaçlar doktora bildirilmeli.

- Kuru göz nasıl teşhis edilir?

Basit bir göz muayenesi ile kuru göz tanısı konabilir. Bazen gözyaşını ölçen testler gerekebilir. Gözyaşı testinde alt kapağın iç kısmına filtre kağıt parçaları konur ve değişik şartlarda gözyaşı üretimi ölçülür. Diğer bir testte göze boyalar damlatılarak, belli boyanma şekillerinin araştırılmasıyla yapılır.

- Nasıl tedavi edilir?

Kuru gözün tedavisi dört ayrı yöntemle yapılabilir. Bunlardan biri gözyaşı eklenmesidir. Suni gözyaşları normal gözyaşına benzer. Bunlar gözü kayganlaştırır ve nemlendirir. Suni gözyaşlarındaki koruyuculara duyarlılık varsa, koruyucusuz suni gözyaşları kullanılabilir. Diğer bir yöntem, bandaj kontakt lens kullanımıdır. Göz yüzeyinde hastayı ileri derecede rahatsız eden bozukluklar meydana geldiğinde tercih edilir. Fakat bu durumda yine gözyaşı damlalarının kullanımına devam edilir. Bir başka yöntem de gözyaşının korunmasıdır. Gözün kendi salgısının korunması, gözleri nemli tutmanın bir başka yoludur. Gözyaşı küçük bir kanal aracılığı ile gözden burna geçer. Bu kanalların ağzı geçici veya kalıcı olarak tıkanabilir. Böylece gözyaşı korunur hem de suni gözyaşının etki süresi uzatılmış olur.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!