Gözlerini kaybeden gazilere yeni umut ışığı

Güncelleme Tarihi:

Gözlerini kaybeden gazilere yeni umut ışığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2017 16:16

Ankara’daki Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, görme yetisini kaybeden gazilerin yeniden görebilmelerini sağlayacak uygulamayı yakından takip ediyor. ABD’de uygulanan yöntem, başarılı sonuç alınması halinde üç yıl sonra Türkiye’deki gazilere de umut ışığı olacak.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) halen deneysel olarak uygulanan yeni yöntemle özellikle patlama sonucu görme yetisini kaybeden gaziler, beyinlerine takılacak özel bir çip sayesinde tekrar renkleri, objeleri ve hareketleri önemli ölçüde seçebilecek. Yeni yöntem, üç yıl içinde herhangi bir komplikasyon görülmemesi halinde uygulanmaya başlanacak.
Ankara’daki Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi devam eden görme yetisini kaybeden gazilerin, beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik özel programlarla görme rehabilitasyonu yapılarak hazırlıklar başlatıldı.

Gözlerini kaybeden gazilere yeni umut ışığı

Haberin Devamı

Hastanenin Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Ayşe Turan, bu alanda yurt dışında yürütülen çalışmaların içinde yer aldıklarını söyledi. Turan, “Deneysel olarak Amerika Birleşik Devletleri askeri teşkilatı DARPA Enstitüsü’nde kortikal implant uygulamaları, bazı gönüllü Amerikalı gazilere takıldı ancak bu uygulamaların herkese açılması için üç yıl bekleme süresi verildi. Bu üç yıl içinde beyinde iltihaplanma gibi bir komplikasyon olmaması, takılan aleti tepki olarak vücudun atmaması halinde uygulanabilir bir yöntem olarak tedavi seçenekleri arasında yer alacak. Bu teknolojinin uygulanabilmesiyle Türkiye’de de gazilerimizin söz konusu yöntemden yararlanabilmesi amacıyla beyin fonksiyonlarına yönelik sürekli uyarı modelli hazırlık yapılıyor” dedi. 

AYNI KARANLIKTA 7/24 YAŞIYORUZ

* Polis memuru Ali Osman Metin, Mardin Midyat’ta bombalı araçla yapılan saldırıda iki gözünü kaybettiğine dikkat çekerek “1,5 yıldır göremiyorum. Her adımı yaşamak istiyorum. Aynı karanlıkta 7/24 yaşıyoruz. Bunun değişmesini arzuluyorum” diye konuştu.
* Jandarma Komanda Hakan Gökmen, Tunceli Ovacık’ta görev yaparken bir operasyonda el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu yaralandığını ve gözlerini kaybettiğini anlatarak “Tedaviyi sabırsızlıkla bekliyorum. Denizi, çimenleri her şeyi görmek istiyorum” dedi.
* Jandarma Komando Yemliha İnci de Mardin’de görev yaparken, Derik ilçesinde teröristlerle girilen çatışmada yaralandığını belirterek “Şu an iki gözümle de göremiyorum. En çok eşimi görmeyi özledim ve şu an annesinin karnında olan çocuğumu görmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!