Gözleri başkanlıkta, akılları etek altında

Newt Gingrich'in 2012 seçimlerinde ABD başkanlık yarışına gireceği anonsundan sonra Fransa Cumhurbaşkanlığına seçileceği garanti görülen IMF başkanı Srauss-Kahn'ın zorla sekse kalkıştığı için New York'ta tevkifine ağzım açık kaldı.

Haberin Devamı

Bu zihniyetteki insanlar devlet başına geçerlerse ne işlere bulaşacaklarını kestirmek kolay olmaz. Gingrich eski dönemde adı gündemden düşmeyen politikacı. Konuşmalarında temel silahı aile değerlerini vurgulamak. Toplumlara hitap ederken eğitimci yönünü, ahlak tutkusunu sık sık dile getirmesiyle tanınıyor.
Clinton ile stajyer Monica'nın seks skandalı patlak verdiğinde Newt ateşli nutuklar atarak aile değerlerini çiğneyen Bill Clinton'ın başkanlıktan azledilmesini istedi. Georgia'lı Meclis başkanı seçimlerdeki kadın rakibini, seçildiği takdirde Washington'a yerleşip ailesini böleceği eleştirisinde bulundu. Esas amacı aile değerleri bayraktarlığıyla ahlaklı politikacı kişiliğini seçmen belleğine yerleştirmek idi. Peki bunda ne kötülük var? Kırsal kesimden gelen, yöneticilik tecrübesinden yoksun fıstık tüccarı Jimmy Carter başkan oluyorsa Newt niye olmasın?

Haberin Devamı

Oysa kazın ayağı öyle değil. Gingrich'e kıyasla Clinton, azizeliği ilan edilen Mother Theresa kadar temiz kalır. Gingrich'in birinci eşi Jackie rahim kanseri ameliyatı geçirdikten sonra ilk ziyaretçisi Newt idi. Ama kanserli karısına 'geçmiş olsun'a değil, boşanma kağıtlarını elden teslim etmeye gelmişti. 25 yaşındaki Jackie lisede geometri hocası, sonradan evlendiği 16 yaşındaki Gingrich ise öğrencisiydi. Seçim gezilerinde Jackie, topluluklara eşini 'İdeal Koca' diye tanıtıyordu. Çocuk yaşında hocasını baştan çıkaran Newt eşi ve kampanya personeli önünde çapkınlıklarını devam ediyordu. Sadık eş Jackie, boşanma davası sürerken Newt'ın evlerinin su, elektrik masraflarını ödemesi için mahkemeden karar çıkartmaya mecbur kaldı.

Aileyi sözde her şeyin üstünde tutan Gingrich tek kadınla yetinmedi. Jackie'yi boşayıp Marianne ile 2'inci evliliğini yaptı, ardından kongre stajyeri Bisek ile 6 yıl süren bir ilişkiye girdi. Stajyerin ısrarıyla Marianne'i boşayıp Bisek'le evlendi. Seçmenlere ''Vatanıma derin tutkum yüzünden bir yanlışlık yaptım.'' diye mesaj göndermesi üzerine Kongre üyeleri ''Clinton'ın Monica yüzünden azledilmesini isteyen Gingrich utanmadan kendi ilişkisini haklı göstermeye çalışıyor, iki yüzlülüğün dik alası bu.''diyerek eleştirdiler. Gingrich hem meclis başkanlığı hem de milletvekilliğini kaybetti.

Haberin Devamı

Yeni Dünya'da üst düzey politikacılar arasında metres tutma, evlilik dışı ilişkilere girme, aile değerlerinin çiğnenmesi yeni moda değil. Son yarım yüzyılda Eisenhower, Johnson, Kennedy, Bill Clinton gibi başkanların evlilik dışı seks hayatı dedikodulara sık sık malzeme oldu. Başkan yardımcısı adayı olarak iki kez seçimlere girip kaybeden Senatör John Edwards'ın eşi Elizabeth kanserle mücadele ederken Edwards personel kadrosunda kameraman metresi Rielle Hunter'dan çocuğu olduğunu itiraf etti. Elizabeth vasiyetinde kocasına kuruş bırakmadı.1987'de başkanlığa yarışan Senatör Gary Hart'ın model sevgilisi Donna Rice kucağında oturduğunu gösteren resmi yüzünden adaylığını geri çekmeye mecbur kaldı.

Haberin Devamı

Amerikalı politikacılar seks ilişkilerine gözü kapalı giriyor. İki yıldır devam eden bir soruşturmada Nevada Senatörü John Ensign'in başdanışmanı ve en iyi arkadaşı Douglas Hampton'ın karısı Cynthia ile yıllardır cinsel ilişkide bulunduğu ortaya çıktı. Douglas, Senator'ün ofisinde çalışan eşine boşanma davası açtı. Araştırmacılar Ensign ofisinde yasadışı lobicilik suçları işlendiğini belirtiler. Senatör seçim bağışlarından 96 bin doları işlerini kaybeden karı-koca Hamptonlara verince yeni bir suç işlemiş oldu. Senato Ahlak Komitesi 72 şahit dinledi, 500 bin sayfayı aşkın suçlamayı okudu. John Ensign'in kanunsuz faaliyetleri nedeniyle ağır ceza mahkemesine verilmesi bekleniyor. Ensign davayı kaybederse son 150 yılda Senato'dan atılan ilk senatör olacak.

Yazarın Tüm Yazıları