Gözler dört gün boyunca sadece moda görecek

Güncelleme Tarihi:

Gözler dört gün boyunca sadece moda görecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 00:00

Rekor sayıda tasarımcının katılımıyla bu sezon yedincisi gerçekleşecek olan İstanbul Fashion Week ile tüm İstanbul; 10-13 Ekim arasında sadece moda konuşacak. 25’i solo olmak üzere 34 moda tasarımcısı ve beş markanın defile yapacağı IFW bu kez Antrepo 3’de.

Haberin Devamı

Peki IFW’ye katılım şartları neler? IFW’ye yön veren üç moda tasarımcısı kim? Defile izlemeye gelirken nasıl giyinmek, nelere dikkat etmek gerekir? Antrepo 3’ün avantajları... İşte size İstanbul Fashion Week hakkında her şey

İFW’NİN ÜÇ MİMARI

İFW artık amacına hizmet ediyor
KOMİTE BAŞKANI VOLKAN ATİK

Geçmişte bıraktığımız altı organizasyonda bin 500 yabancı basın mensubu ve yüzlerce önemli satın almacıyı ağırladık. Bu yıl da çok önemli gazeteciler ve içlerinde Suudi Arabistan Harvey Nichols, Dubai Saks, Fransa Lambert&Associates gibi mağazaların olduğu satın almacılar İstanbul’a gelecek. Artık İstanbul Fashion Week amacına hizmet etmeye başladı. Yurt dışındaki moda profesyonellerinin Türkiye’de modaya bakış açısı değişti.
 
Karma defileyle açıyoruz
MODA TASARIMCILARI DERNEĞİ BAŞKANI MEHTAP ELAİDİ

Haberin Devamı

Artık bebek değiliz, emeklemiyoruz. Olgunluk dönemine girdik. Organizasyon en güçlü ve kalabalık tasarımcı kadrosuyla gerçekleşiyor. Daha önceleri iki olan karma defile sayısı üçe çıkarıldı. Karma defileler için 27 tasarımcı başvurdu ve dokuzu seçildi. Genç tasarımcılar o kadar başarılılar ki moda haftasını karma defileyle açıyoruz. Onların başarısının Türkiye’deki tasarım kültürünün kat ettiği yolu gösterdiğinin farkındayız. Katılan tasarımcılar altları çok dolu ve emek harcanmış koleksiyonlar hazırladı.

Güçlü ortaklıklara imza atacağız
BİRLEŞMİŞ MARKALAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ SİNAN ÖNCEL

Türkiye olarak son yıllarda ‘moda, marka ve tasarım’ üçgeninde yeni bir dili, düne hiç mi hiç benzemeyen farklı bir lisanı konuşmaya başladık. Daha trendy olmaya iten bu pozitif baskının sonucunda Türk markaları uluslararası satın alma ve işbirlikleriyle büyüyor. Ortadoğu’nun en büyük bankası National Commercial Bank’ın yatırım kolu Eastgate, Silk & Cashmere’e, Kuveytli Global Investment House Yargıcı markasına, Hollanda merkezli Nemo Apperal BV ise Koton’a ortak oldu. Çok güçlü uluslararası ortaklıklara imza atacağız. Nasıl markalarımız uluslararası işbirlikleriyle büyüyorsa IFW’de aynı şekilde gelişiyor.

Haberin Devamı

İFW’YE YÖN VERENLER

Özgür Masur, Elif Cığızoğlu ve Zeynep Tosun... Üçü de genç, üçü de iddialı. Üçü de başladıkları ilk günden beri Türk modasına yeni bir soluk getiren koleksiyonlara imza atıyorlar. Bu yüzden İFW’ye yön veren tasarımcılardan sayılıyorlar. Geçen sene İFW’ye ara veren Özgür Masur ve Zeynep Tosun bu sene bir daha ara vermemek üzere geri döndü. Ve bağımsız defile yapmayı tercih eden Elif Cığızoğlu da İFW çatısı altına girdi. Ortak noktaları yeni formlar denemeleri. “Piyasanın içinde sürekli hep aynı isimler dönüp duruyordu, uzun süre yeni tasarımcı hiç çıkmadı, biz enteresan bakış açılarımızla sivrildik” diyorlar.
Üç tasarımcı da Antrepo’nun enerjisine çok güveniyor. Tek bir hayal kırıklığı yaşıyorlar, o da Türkiye’deki Beymen, Harvey Nichols, Brandroom gibi çok katlı ve büyük mağazaların Türk tasarımcılarına önem vermemesi: “Yıl 2012, bizden hala konsinye mal istiyorlar. Mümkün mü böyle bir şey? Artık ortak bir tavrımız var. Kesinlikle konsinye mal vermiyoruz. Türk tasarımına saygı duymaya karar verdiklerinde birlikte çalışırız” diyorlar.
İFW’ye yön veren bu iç ismin yeni koleksiyonlarında neler yaptıklarına gelince:
-Zeynep Tosun: Zıtlıkları bir arada kullanmayı çok seviyorum. Sportif ama şık gözüken bir koleksiyon hazırladım. Bütün sporlardan ilham aldım, piliseli tenis etekleri de var dağcıların kullandığı gocuklar da.
-Elif Cığızoğlu: Benim elim ister istemez hep couture’e kaçıyor. Hiçbir zaman vazgeçemeyeceğim şey ipek. Koleksiyonumda metal aksesuarla çizgiyi destekliyorum.
-Özgür Masur: Soul by Özgür Masur markasıyla katılacağım. Koleksiyonumun adı Denge. Fiyatlarımdan dolayı atölyeme gelmeye çekinen, alamayan insanlara hitap ettim. Dört sezondur kullandığım lale figürü bu sezon yine var. Defilede bir celebrity sürprizim mutlaka olur.

Haberin Devamı

ANTREPO’NUN AVANTAJLARI

Daha önceki mekanlardan iki kat daha büyük. 850 kişi oturarak ve büyük bir rahatlıkla defile izleyecek. Potansiyele rağmen, 400 kişilik davetiye bekleme listesi var. İnsanlar burada sosyalleşip, sıkça moda konuştukları için lounge alanlarına da önem verildi. Alkol olup olmayacağı belli değil.

NEDEN KAPI GİRİŞİNDE İZDİHAM YAŞANIR?

Her defile başlangıç saatinden 15-20 dakika önce kapılar açılır. Ne kadar erken gelseniz de içeri giremezsiniz. Kapının geç açılma sebebi içeride provanın devam ediyor olması.

DEFİLE İZLEMEYE GELİRKEN NASIL GİYİNMELİSİNİZ?

Gece gezmeye gider gibi değil; marka ve sokak modasını doğru oranda karıştırarak, orantılı şıklığı ve zevkli bir stili yansıtmanızı öneririm. İlginç kıyafetinizi fotoğraflamayı bekleyen blogger ve moda yazarlarıyla karşılaşabilirsiniz. Her an ünlü bir ismi görebilir, bir moda tasarımcısıyla tanışma imkanı bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

ÜNLÜ İSİMLER MESELESİ NE OLACAK?

İstanbul Fashion Week Komitesi dikkat çeksin, konuştursun, ertesi gün gazetelere yansısın diye bir ünlüyü davet etme taraftarı değil. Modadan rol çaldıklarını düşünüyorlar. Hal böyle olunca ünlüleri davet etmek tasarımcılara kaldı.

ÖNE ÇIKACAK DEFİLELER

-Bugüne kadar hep Paris Moda Haftası’nda defile yapan Dilek Hanif’in İstanbul Fashion Week’teki ilk defilesi heyecanla bekleniyor. Defilenin bol sürprizli olacağı konuşuluyor.
-Kadının tasarımda yaşadığı kısırdöngüyü kelebeğin hayat hikayesine benzeten Tuba Benian ‘Bir Günlük Yaşam’ adlı defilesinde kozanın kelebeğe dönüşümünün büyüleyici hikâyesini ve ölümü anlatacak. Defilede ekranların sevilen dizisi ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin Carolin’i Wilma Elles yer alacak.
-Jale Hürdoğan’ın koleksiyonunun ismi ‘Amuse Bouche’; ünlü şeflerin mönüye geçmeden önce misafirlerine sunduğu tek lokmalık ‘Ağızda Hoşluk’ anlamına geliyor. Bu isimle gastronomiye olan ilgisini ortaya koyan tasarımcı, ilk defilesinde modellerde köpük efektini vermeye çalıştığı payetli kumaşlarla, dantelleri çizdiği suluboya desenlerini birleştirerek bütünlük oluşturuyor.
-Nihan Peker’in koleksiyonu ‘Beyazlık Raporu’, içinde olduğu duruma bir de dışarıdan bakan bir ruh hali, bir arayış, bir varış hikayesi. Hiç bitmeyen, hiç çıkılmamış bir yol hikâyesi.
-Deriyle ustaca oynadığı için bu konuda bir sihirbaza dönüşen Simay Bülbül, ‘Zen’ adını verdiği yeni koleksiyonunda deriyi Türkiye’ye has başka el sanatlarıyla birleştiriyor.
-Ekranların sevilen karakteri Hakan Akkaya’nın ilk Fashion Week defilesi adına yakışır şekilde tam anlamıyla bir şov olacak.
-Tarzındaki istikrar yüzünden moda çevrelerinden büyük alkış alan Nihan Buruk’tan yine zarif bir koleksiyon gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!