Gözler dış piyasalarda ve referandum sürecinde

Güncelleme Tarihi:

Gözler dış piyasalarda ve referandum sürecinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 09:56

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının etkisiyle yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de dış piyasalardaki gelişmeler ve yaklaşan referandum süreci izleniyor.

Haberin Devamı

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken yurtdışında saat 1055'te Almanya hizmetler PMI, saat 1100'de Euro bölgesi hizmetler PMI, saat 1515'te ABD ADP özel sektör istihdam ve saat 1700'de ABD ISM hizmetler endeksi açıklanacak.

ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, Güney Afrika Maliye Bakanı'nın görevden alınması ve iki kurumdan gelen not indirimi ardından gelişmekte olan ülke piyasalarında satış baskısının devam ettiğini belirterek, "Yurtiçinde ise yüksek enflasyonun ardından ortalama fonlama maliyetindeki yükselişe rağmen TL'de değer kaybı devam ediyor. TCMB TL üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyor ancak yeterli değil, enflasyonda gelinen seviyeler önümüzdeki dönemde bir faiz artırım beklentisini beraberinde getiriyor" dedi.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin de kurda baskı yarattığını söyleyen Altın, "Kurdaki yükseliş eğilimi bugün de devam edebilir. ABD tahvil faizlerinin yüzde 2.30 seviyesinin üzerinde kalması ve gelecek verilere bağlı olarak referanduma kadar ki süreçte dolar/TL 3.75-3.78 seviyelerine gidebilir. Piyasada henüz bir referandum fiyatlaması yok ancak çıkacak sonuca bağlı olarak kurda sert bir hareket görülmesi olası" dedi.

Haberin Devamı

Yatırımcıların bu hafta odaklanacakları konular Fed tutanakları, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile Perşembe ve Cuma günü yapacağı görüşmeler olacak.

Dolar bugünkü işlemlerde yen karşısında değer kazanmaya çalışsa da Kuzey Kore'nin ABD-Çin zirvesi öncesi denize balistik füze fırlatmasının ardından kazanımlarını geri verdi.

Kuzey Kore'nin yarın başlayacak ABD-Çin zirvesi öncesi fırlattığı füze, yen gibi güvenli liman varlıklara talebi artırdı.

Zirvenin yanı sıra, istediği sağlık yasa tasarısı için partisinden destek bulamayan ABD Başkanı Donald Trump'ın vaat ettiği politikaları hayata geçiremeyeceğine yönelik şüpheler de dolardaki olası kazanımları sınırlıyor.

TCMB dün de yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını sıfır olarak belirledi ve ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.47 seviyesinde oluştu.

Haberin Devamı

Dün saat 1658'de 3.6610/3.6627 seviyesinde olan dolar/TL, 3.6890'a kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 0854'te 3.6705/3.6720 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7940/3.7957, euro/TL ise 3.9176/3.9195 seviyesinde.

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot ortalama yüzde 10.93, valörde son işlemde yüzde 10.98 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde bileşik faiz ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.40 seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!