Gözle görmedikçe ben hırsıza hırsız demem

BALIKESİR’de iki ‘yapı’ var; daha doğrusu her yerde...

Haberin Devamı

Başbakan’ın üzerine çevrilen ‘tapeler’i gündemde tutmak isteyen muhalefet ve buna karşı hiçbir tepkisi olmayan iktidar mensupları ya da seçmenleri.
Her iki kesim de aslında ‘yorgun’...
Kaldığımız otelin AKP’li olan sahibine, “Balıkesir’de AKP alır mı?” deyince biz de ‘tapeleri’ sorduk; cevabı açıktı:
“Gözle görülmeyince hırsız demem.”
AKP heyeti Bigadiç’te dediler; gittik. 17 bin nüfuslu ilçe epeyce ‘zengin’ sayılır. Bor dağları güçlü iş makinelerinin hafriyatı ile kelleşmiş. Bor, geçmişte tonu 60 dolara satılırken şimdilerde 700-900’e ihraç ediliyor. Binlerce büyük ve küçükbaş hayvan üretimi ile İstanbul’u ‘besliyor’ Bigadiç... 17 bin nüfuslu ilçenin ekonomik durumunun hayli iyi olduğu halkın giyim kuşamından belli oluyor. AKP’nin seçim bürosunun açılışı vardı önceki gün; Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu ile büyükşehir olan Balıkesir’in belediye başkan adayı AKP’nin mali ve idare işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur... Karasi adayı Yücel Yılmaz ile Altı Eylül adayı Zekai Kafaoğlu da vardı; onların ‘moral hocası’ renkli kişiliğiyle AKP Milletvekili Cemal Öztaylan, “İşte bu da benim gibi eski DYP kökenli Necdet Uysal, Burhaniye’yi CHP’nin elinden almaya aday” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ÇOK SEVİYOR

Edip Uğur, Başbakan’ın “Dürüstlüğü üzerine hiçbir şey konuşmayacağım, her şeyden evvel Allah pırıl pırıl, dörtdörtlük, bunun yanında işadamlığı noktasında gayet pratik, gayet titiz bu yönü de var” dediği Ahmet Edip Uğur, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı... Ülker grubu ile yağ ticaretinde ortaklığı var. Erdoğan güvendiği bu isimden ayrılamıyor. Kendisini siyasete Özal sokmuş; ANAP’ta bir dönem milletvekilliği yaptıktan, AKP’nin kurucu il başkanı olduktan sonra üç dönem vekilliğin ardından Erdoğan kendisine, “Edip Bey haydi Balıkesir’e” demiş; “Partideki muhasiplik görevine de devam...”
Uğur “Halbuki ben torunlarımla vakit geçirmek istiyordum” diyor.
AKP’nin ilk döneminde genel merkezin harcamalarının yüksek olması karşısında ‘kasanın’ başına geçmiş; Hazine yardımından yıllık tam 90 milyon TL tasarruf ettirmiş... O yüzden Veysel Eroğlu kendisini seçim turunda “Edip Abi biraz cimridir ama işini de çok iyi yapar” diye tanıttı.
Başbakan, Balıkesir’e özel bir önem verdiğinden son bir haftadır bakanlar Mehmet Müezzinoğlu, Fikri Işık, Mevlüt Çavuşoğlu, Mehmet Şimşek ve Süleyman Soylu hafta başından beri Uğur’u yalnız bırakmıyorlar.

Haberin Devamı


Nasıl bir büyükşehir olunuyor

BALIKESİR, sayıları 16’dan 29’a yükselen ‘büyükşehir’ler arasında yer alıyor. 30 Mart’tan sonra nelerin değişeceğini özetlersek:
Valilere bağlı olan İl Özel idareleri kaldırılıyor. (Yaklaşık nüfusun yüzde 25’ini kapsayan ve 750 bin altındaki illerde eski yapı sürecek.) Devlet yatırımlarının yönlendirilmesi yine valiler tarafından sürdürülecek. Büyükşehir olan illerde, su-kanalizasyon, itfaiye, mezarlıklar ve ulaşım hizmetleri tek elde toplanacak. Meydanlar, parklar ve sahiller ‘büyükşehir’e geçecek. Genişliği 12 m2 olan yolların bakım ve tadilatı ‘büyükşehir’e geçecek. (Balıkesir’de 5 bin km köy yolu bulunuyor.) Gerektiğinde spor ve kültür müdürlükleri ile otopark şirketleri kurulabilecek. 34 beldesi kapatılmış olan Balıkesir; 20 ilçeli, 892 mahalleli 1.2 milyon nüfuslu... Yaz nüfusu 2.5-3 milyona kadar çıkıyor.
İstanbul ve Kocaeli, büyükşehir adayları için örnek bir ‘okul’ olmuş.
Bazı ahırların köye uzaklıkları ile ilgili kurallar getirilmesi üretici için sorun olacak; örneğin köy kuyusundan çekilse dahi sayaç takılacak... Bütün bunlara çözüm getireceklerini söyleyen AKP adayı Uğur şöyle konuşuyor:
“Balıkesir’in yıllık vergi gelirlerinin 600 milyon TL olması bekleniyor; diğer gelirlerle bunun 1 katrilyonu aşacağını sanıyorum. Eski gelirlerin çok üzerinde bir kaynak... Büyükşehrin personel sayısı 3-4 bin arasında olacağı hesaplanıyor.
Büyükşehrimizin artık bir imar bütünlüğü de olacak, çünkü 100 binlik planları biz yapacağız.”
O kadar çok proje hazırlamışlar ki... Bunlarla bir kent kurulabilir.
“Ayvalık’tan Edremit-Altınoluk ve Küçükköy’e hafif raylı sistem veya monoray yapımını düşünebiliriz. Bigadiç ve Gönen gibi 6-7 merkezde, Afyon gibi kaplıca turizmini öne çıkarabiliriz. Marmara’da beş adamız var; oluşturacağımız BADO deniz işletmeleri ile feribot işleteceğiz.”
“Kazanırsam master planları ile bunları ortaya koyacağımdan kimsenin şüphesi olmasın” diye de ekliyor.

Haberin Devamı

AKP’NİN RAKİBİ MHP

Uğur’un ismi ile öne çıkan AKP’nin ciddi rakibinin MHP olduğu konuşuluyor. Geçen dönem AKP’nin elinden Balıkesir’i alan MHP, yeniden İsmail Ok’u aday göstermiş... “Halı saha, tenis kortu, yaya geçidi ve bugün işlerliği kalmayan bir AVM’den başka bir yatırım yok. İki caddesi dışında gidilecek bir sosyal ve etkinlik alanı da yok” diye konuşuluyor.
Ahmet Edip Uğur (AKP), DYP kökenli Sami Sözat (CHP) ve Belediye Başkanı İsmail Ok’un (MHP) 30 Mart’taki durumlarını şimdiden yorumlamak zor. Her parti kendince çalışıyor ancak bunların içinde iktidar gücü nedeniyle en önde görünen isim Uğur... MHP ve CHP’nin adayları için farklı değerlendirmeler yapılıyor. MHP’li Ok’un bir yanda ‘yumuşak’ tavırları öne çıktığı söylenirken, bir yandan da gazetelere karşı saldırgan hali başını epeyce zora sokacağa benziyor. 10 kişi ile bir gazetecinin ofisini basmışlar; bir gazeteciyi makamında dövmüş; bir mafya grubu da kendisini ofisinde dövmüş... 17 Mart’taki bir davası kendisine ağır fatura çıkarabilir deniyor. CHP adayı, uzun yıllar Ziraat Odası Başkanlığı yapan Sami Sözat. Bir dönem DYP milletvekilliği yaptığı için tarım kesiminden ‘başkanlık’ bekliyor. Zor da olsa, üç başkanın da değişecek dengeler yüzünden ‘başkanlık’ şansları var.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

-‘ERGENEKON’ tertibiyle 3 yıldır Silivri Cezaevi’nde tutulan ve önceki gün tahliye olan İşçi Partisi yöneticisi Mehmet Bedri Gültekin’in bugün 18.00’de Ankara Sıhhıye Üvercinka Kitap’ta kitaplarını imzalayacağını (Toros Sokak No: 9/A Sıhhiye)...
-ULUSAL Eğitim Derneği’nin düzenlediği 15 Mart Cumartesi 14.00’te yapılacak ‘Hukuk güvence mi silah mı’ konulu konferansta Yargıçlar Sendikası Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun konuşmacı olacağını...
(Necatibey Cad.13/13 Ankara)

İki tane B.E. var

İKİ tane B.E var. Birinin varlığı hep malumunuz, mahdumu olduğu zat ve şürekası her yerde.
Bir diğeri çocuk, güzel gözlü hem de. Belki çayı soğumasın diye koşarak gittiği ekmek almadan dönemeyen B.E.
Çayın sıcaklığından beter yüreği yanan, gözü yaşlı bekleyen annesi babası. Birisi trilyonluk yolsuzluk dosyalarında adı geçen fakat babasının kol kanat gerdiği adeta gözü gibi koruduğu B.E. Diğeri, yoksul mahallesindeki yoksul sofrasına katık edeceği sıcak ekmeğin peşinde koşan, yıllardır koşturduğu oyunlar oynadığı, uçurtmalar uçurduğu sokakta destan yazan kolluğumuzun başından vurduğu B.E. Diğeri, memleketin savcısı ifadesini alması için davet gönderdiğinde ortalık toz duman olan, ‘darbe’, ‘komplo’, ‘uluslararası güçlerin oyunu’ laflarınn havada uçuştuğu mahdum B.E.
Öteki, babasının “Oğlumu vuran polisi bulun!” diye feryat ettiğinde karşısında bütün gücüyle, gazıyla, copuyla polisi bulan, yakınları gözaltına alınan, coplanan güzel gülüşlü çocuk B.E. Birinin annesi her fırsatta olur olmadık yerde gözyaşı döküp sözde vicdanlara seslenen B.E. Bir diğeri ise artık ağlamaktan gözyaşları kurumuş, yeni evleri olan Okmeydanı Hastanesi’nde çektiği acılardan adeta çöken anne.
Şimdi varın ötesini siz düşünün.
Hangisine canımız yanar.
Hangisi masum.
Bir yanda yolsuzluk dosyalarında, gemiciklerde adı geçen B.E.
Diğeri gülüşü ile, gözleri ile bize umut veren B.E.
Mahir Güney COŞKUN

Haberin Devamı

Eroğlu sanki bir fırtına

VEYSEL Eroğlu, kaç yılın siyasetçisi, 1994’den beri Erdoğan’ın yanında… İTÜ’deki hocalığından sonra siyasette kazandığı ‘tecrübesi’ni konuşturuyor adeta… Karşısındaki ‘güven’ duyuyor Eroğlu’ndan…Başbakan’ın anlattıkları çok basit bir dille özetliyor: “Büyük bir kalkınma hamlesini yürütüyoruz. Ben Türkiye’de 1.736 baraj,sulama kanalı, gölet yaptım. Balıkesir’de 100 gölet yapacağız… Bin günde bir gölet inşa ediyoruz Bütün borçlarımızı ödediğimiz gibi IMF’ye 5 milyar dolar borç verdik. 450-500 bin km. bölünmüş yollar yaptık… Bunları sadece bizim iktidarımız yapar. Balıksir’e bizden başkasası çivi çakamaz. Biz hoş bir seda bırakmak istiyoruz.. daha büyük projelerimiz var; bekleyin. Bakın köylü kardeşim, fıstık çamı ağaçı dikimi çalışmalarını başlattık. Gene geleceğim o zaman da çamların tahsis belgelerini vereceğim. Destanlar yazmaya devam edeceğiz… Başbakanımız en büyük yatırımları Balıkesir’e verdi. Bu coşkusunuzu Başbakanıma anlatacağım. Zaten Başbakanımız sizi çok seviyor.”
Eroğlu’na soru sormak olanaklı değildir; o kadar hızlı konuşur ki, söylediklerine ikna olmak zorundasınız. Çünkü biraz sonra aynı konuşmaları yapmak üzere Manisa’ya, bir gün sonra da bir başka yere koşuşturmak zorundadır.

Yazarın Tüm Yazıları