'Göze pansuman yapacaklar şekersiz çay kullanmalı'

Güncelleme Tarihi:

Göze pansuman yapacaklar şekersiz çay kullanmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2015 13:11

Kirpik kenarındaki yağlanma ve kepeklenme durumlarında sıkça başvurulan göze çay pansumanının şekersiz çay ile yapılması gerektiği, şekerli çayla yapılan pansumanların enfeksiyonlara ve buna bağlı görme kaybına yol açabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlker Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çay pansumanının kirpik kenarındaki yağlanma ve kepeklenme durumlarında vatandaşlar arasında sıklıkla kullanılan bir uygulama olduğunu anlattı.

"YENİ DEMLENMİŞ ÇAY KULLANIN VE SICAK OLMASIN"

Göz pansumanında çayın yeni demlenmiş ve ılık olmasını tavsiye eden Toker, "Pansuman yaparken uyguladığımız pamuğun ve gazlı bezin temiz olması gerekiyor. Bu şekilde uygulanmasını öneriyoruz. Farklı şekilde farklı gıdaların üzerine dökülerek uygulanması gözün enfeksiyon almasına sebebiyet verebilir, bu yüzden biz bunları önermiyoruz" dedi.

Toker, pansuman yapılacak çayın şekersiz olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Göz pansumanı şekersiz çayla yapılmalı. Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz. Göz iltihabı, kapak dokularında iltihaplanma ortaya çıkar. Çeşitli enfeksiyonlar ve bunlara bağlı olarak görme kaybı ortaya çıkabilir. Bu nedenle şekerli çayı kesinlikle önermiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KİRPİK DİPLERİNDEKİ YAĞI ÇÖZÜYOR"

Pansumanın faydaları hakkında bilgi veren Toker, "Çayın içerisindeki bir kısım maddeler, kirpik diplerindeki yağı çözerek o bölgedeki bezlerin açılmasına ve içlerindeki salgının boşalmasına yardımcı oluyor. Böylelikle de oradaki enflamasyon (yangı-iltihap) da azalmış ve hastanın gözünde yanma, batma gibi şikayetlerin azalması sağlanmış oluyor. Gözyaşı stabilizesi bozulduğu durumlarda fayda edebiliyor" ifadelerini kullandı.

Çay pansumanının her göz hastalığında kullanılmaması gerektiğini belirten Toker, mikrobik durumlarda pansumanın etkisiz kalacağını kaydetti.

"İMKANINIZ VARSA İLAÇ KULLANIN"

Prof. Dr. Mustafa İlker Toker, teknolojinin ilerlemesiyle çay pansumanının yerini alacak birtakım ilaçlar çıktığını da dile getirerek, imkanı olanlara bu ilaçlardan kullanmalarını önerdi. Toker, ayrıca, bitki çaylarıyla göze pansuman yapılmasını tavsiye etmediklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!