Göz tembelliği için erken tanı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Göz tembelliği için erken tanı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 11:45

Göz tembelliği için erken tanı uyarısı

Haberin Devamı

İZMİR'deki Özel Egepol Hastanesi'nin Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gönen Başer, görme tembelliği kavramının halk arasında sıklıkla duyulmasına rağmen, içeriğinin tam olarak anlaşılmadığını söyledi, erken tanı ve düzenli muayene konusunda uyarıda bulundu.
Görme tembelliğinin toplumda, genel anlamda kişinin gözlüğe alışma hali ve gözlüksüz görememe olarak bilindiğini belirten Başer, bu durumun aslında tümüyle farklı bir hastalık olduğunu söyledi. Bir bebeğin dünyaya geldiği zaman görme duyusunun henüz gelişmediğini ve görmenin beyin tarafından gözden ulaşan doğru görüntü ile öğrenildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Gönen Başer, "Görme gelişimi doğar doğmaz başlar. İlk üç yaşta gelişim çok hızlı olup, büyük oranda yedi yaşında tamamlanır. İşte bu 0 - 7 yaş döneminde gözden beyine doğru görüntü gitmesine neden olan bir hastalık veya akıtma kusuru, yani gözlük ihtiyacı varsa beyin görmeyi geliştiremez. Eğer böyle bir sorun tek bir gözde varsa, bulanık gözden gelen görüntü beyin tarafından elenir ve beyin tüm gücünü diğer göze harcar" diye konuştu.
7 YAŞA KADAR SORUN ÇÖZÜLMELİ
Görme tembelliğinin hastanın gelecekte birçok engelle karşılaşmasına neden olacağını vurgulayan Başer, "Eğer yedi yaşından önce bu sorun çözülmez ise o göz tembel kalır, yani görmesi sınırlıdır ve bu yaştan sonra artmaz. Bu da çocuğun gelecekte bazı meslekleri yapamamasına veya yaşam konforunun düşmesine neden olur. İnsanın iki gözünün olmasının ve bu gözlerin aynı düzlemde olmasının insana sağladığı en büyük avantaj derinlik hissi bir diğer deyişle 3 boyutlu görmedir. Görme tembelliği olan insanlarda 3 boyutlu görme duyusu bozulur" dedi.
"ÇOCUKLARINIZI DÜZENLİ MUAYENEYE GÖTÜRÜN"
Görme tembelliğinin nedenlerinin genel anlamda doğumsal ve erken çocukluk çağı nedenleri olarak ikiye ayrıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Gönen Başer şu bilgileri verdi:
"Görme tembelliği önlenebilir bir bozukluktur. Çocuğun doğduğu andan itibaren belli aralıklarla göz hekimine götürülmesi gerekir. Bu aralık genel olarak herhangi bir sorunu olmayan çocuklarda 6 ay olarak düşünülebilir. Şaşılık veya çocukta herhangi sorun gözlenmiyor ise ilk göz muayenesi en geç 3 - 4 yaşlarında yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çocuğun herhangi bir şikayeti olmasa da bu muayenenin yapılması önemlidir. Çocuk doğduğu günden beri o anki kusuru ile gördüğünden, daha iyi görmenin ne olduğunu bilemez. Bu basit kurallarla, görme tembelliği büyük oranda önlenebilir ve çocuk engelsiz olarak yaşamını sürdürür."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!