Göz nakli yapılabilir mi?

35 yaşında bir bayanım. Çocuk yaşlarımda geçirdiğim kaza sonucu bir gözümü kaybettim. Gittiğim doktorlar hiçbir çare olmadığını söylediler.

Çünkü göz sinirim zedelenmiş. Görmediği için gözümde kayma da meydana geldi. Egzersizler önerildi ama çare olmadığı gibi, kayma daha da çoğaldı. Kötü görüntü nedeniyle başkalarının yüzüne bakamıyorum.

Gözümüm tekrar görmesi ve kaymanın düzeltilmesi mümkün mü? Göz nakli ameliyatlarından söz ediliyor, bana bir yararı olur mu?

Ş.Kaya/İSTANBUL

EĞER
görme siniri hasarlandıysa bu göze yapılacak bir şey, bugün için yok. Bunun nedeni de sinirlerin kendini yenileme potansiyelinin olmaması. Bu olmadığı için hasarlanan sinir artık görev yapamaz. Göz işlevini yapsa bile gördüklerini beyne iletemediği için görme olmayacaktır.

Sinir dokusunun kendini yenileme yeteneği olmadığı için kazalarda omurilik hasarına uğrayanlar da ömür boyu felçli kalabiliyorlar.

Siz göz naklinden bahsediyorsunuz. Göz nakli ameliyatı, sizin düşündüğünüz gibi, göz küresinin tümüyle nakledilmesi demek değildir. Kaza veya hastalık sonucu gözün önündeki saydam tabaka hasarlanırsa, sadece bu tabaka nakledilmektedir. Göz küresinin tümüyle nakledilememesinin nedeni, biraz önce bahsettiğim sinir dokusunun kendini yenileyememesidir. Göz küresi nakledildiğinde, görme sinirinin kaynaşması gerekecek ki bu da henüz başarılamayan bir işlemdir. Dikkat ettinizse henüz dedim. Çünkü yapılan birçok çalışma, sinir dokusunun yenilenmesi ve ameliyatla eklendiğinde kaynaşması konusunda bazı şeyler yapılabileceği yolunda umut veriyor. Umarım yakın bir gelecekte bu konu da çözülür ve bu yüzden sorunlu olan birçok kişi sağlığına kavuşur.

Diğer sorununuz olan şaşılık için yapılacak bazı şeyler var. Egzersizler fayda sağlamadığına göre, ameliyat olmanız düşünülecektir. Gözü hareket ettiren kasları ayarlayarak gözün düz durması sağlanabilir.
Yazarın Tüm Yazıları