Görünen ve görünmeyen maliyet

Ankara Sanayi Odası (ASO) geçtiğimiz hafta Ostim ve İvedik’te iş yapan sanayicileri Şanlıurfa’da buluşturdu.

Haberin Devamı

Son derece verimli geçen Meslek Komiteleri Ortak Toplantısına İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in iş kazalarıyla ilgili sözleri damga vurdu.
Özer’in dikkat çektiği noktalar hem çarpıcı hem de üzücüydü. İşin çarpıcı yanı Türkiye’de her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelmesi, üzücü tarafı ise bu kazalar sonucunda her gün 4 kişinin hayatını kaybetmesi...

Önlemler etkisiz kalıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları bu olumsuz olayları önlemek için yoğun çaba harcıyor. Ancak denetim eksikliği ve eğitimsizlik bu kazaların sayısını arttırırken, alınan önlemler de maalesef etkisiz kalıyor.
Özer’in açıklamalarına göre bu kazaların “görünür ve görünmez maliyetleri” var. İnsan hayatının değeri hiçbir şeyle ölçülemez ancak, görünür maliyet hesabına göre kazaların ülke ekonomisine 1 milyar 220 milyon liralık maliyeti oluyor.

Haberin Devamı

Maliyet hesabı kabarık

Görünmez maliyet hesabının faturası ise çok daha kabarık. Özer’in verdiği çarpıcı bilgilere göre bu kazaların görünmez maliyeti 7 milyar liraya dayanıyor. Özer, görünmez maliyet kalemlerini de “İş günü ve iş gücü kaybı, mahkeme masrafları, şirketlerin itibar kaybı ve fazla mesai harcaması” olarak sıralıyor.
Özer’in toplantı sırasında işadamlarına yaptığı şu uyarıyı da paylaşmak isterim:
“Sizler bu ülkenin lokomotifiniz. Başınızı ağrıtacak şeyler yaşanmasın. Bu kapsamda iş sağlığı profesyonellerini devreye soktuk.
Mevzuatta uygulanan kurallar pratikte uygulanmıyor. Mesela 15 yıl çalışan birine iş güvenliğini sağlamadığı için çık diyemeyiz. Bizi rahat bırakmalılar hukukla terbiye etmemeliler. Bugüne kadar mahkemeye düşmüş ve haklı çıkan olmamıştır.”

Artık duyarlılık şart

Bugüne kadar hiç şüphesiz iş kazalarıyla ilgili tedbir almadığı için “hukukla terbiye edilen” birçok işyeri olmuştur. Ancak işini düzgün yapanlar bir yana artık daha fazla hayatın son bulmaması için daha duyarlı davranmak gerektiğini öğrenmeliyiz.

Başkan konuşuyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in ekonomi yönetimine yaptığı eleştiriler de gezide üzerinde durulması gereken en önemli noktaydı.
Ancak Özdebir, en büyük sürprizi Ankara’ya dönüş uçağında yaptı. Pilotun uçuş bilgileriyle ilgili anansonun ardından mikrofonu eline alan Özdebir, “Başkanınız konuşuyor” diye başladığı teşekkür konuşmasını yolcuların alkışlarıyla tamamladı.

Yazarın Tüm Yazıları