Görme Engellilere "İnternet Kütüphanesi" açıldı

Güncelleme Tarihi:

Görme Engellilere İnternet Kütüphanesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2006 00:00

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi (GETEM) tarafından kurulan, Türkiye’nin ilk ve tek "Görme Engelliler İnternet Kütüphanesi" hizmete açıldı.

Türkiye’de sayıları 400 bini aşkın görme engellinin yanı sıra engeli nedeniyle basılı kaynaklardan yeterli derecede yararlanamayan felçli, dyslexic kişilere de hizmet verilmesi amaçlanıyor. Ağırlıklı olarak Türkçe ve İngilizce yayınların yer alacağı ve şu anda 1.500’ün üzerinde yayının kayıtlı olduğu kütüphanede, hikaye, roman ve şiir kitaplarının yanı sıra Türkiye’de üniversitelerde okutulan derslere ait kitap, makale, ders notu, bazı ders ve konferansların kayıtları ile bilimsel kitap ve makaleleri bulmak mümkün olacak. Günlük gazete, haftalık ve aylık dergilerde yayınlanan yazıların da yer alacağı kütüphane görme özürlülere hizmet veren yurtdışındaki kütüphanelerle on-line olarak bağlantı içinde olacak.

Boğaziçi Üniversitesi GETEM’in hizmete açtığı "İnternet Kütüphanesi" sayesinde GETEM’e üye olarak GETEM ağına dahil olan ve belli bir bilgisayar donanımına sahip belediye, okul ve bu bölgede yaşayan engelliler, GETEM bünyesinde bulunan her türlü bilgi, yayın ve kaynağa internet üzerinden gerçek zamanlı olarak ulaşabilme imkanı bulacaklar.

"İnternet Kütüphanesi"nin açılışı nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu’nda düzenlenen açılışı. görme engelli Milletvekili Lokman Ayva yaptı. Kütüphanenin telefonu ve web adresi: 0 212 359 67 00, http://www.getem.boun.edu.tr

Kütüphaneye erişim için kullanıcı tarafında üzerinde konuşma programlarının yüklü olduğu bilgisayarlar ile metni kabartma yazıya çeviren cihazların bulunması gerekmektedir. Kimi üniversite ve belediyelerde ve az sayıdaki dernek-vakıf-kişide bu imkanlar halihazırda bulunmakta. GETEM, bu imkandan yararlanmak isteyen birimlere hard ve software kullanımı konusunda eğitim sağlayacak ve bunların temininde aracılık yapacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!