Görme engelliler "Keyboard" ile haberleşecekler

Güncelleme Tarihi:

Görme engelliler Keyboard ile haberleşecekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2018 12:41

Görme engelliler "Keyboard" ile haberleşecekler

Haberin Devamı

İZMİR'in Karabağlar ilçesindeki Şehit  Remzi Ortaokulu öğrencilerinin TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında yaptığı sosyal sorumluluk projeleri okul bahçesinde düzenlenen törenle tanıtıldı. Projeler arasında, görme engellilerin, yazılı olarak gelen mesajları, sesli olarak duymalarını sağlayan 'Keyboard' ilgi çekti.

Karabağlar Şehit Remzi Ortaokulu, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı Projeleri ve Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında 'Basit Çözümler Bulduk, Engelsiz Dünya Kurduk' sloganıyla görme engellilere umut olabilecek projeler üretti.  Bunların içinde en dikkat çekeni ise görme engellilerin, yazılı olarak gelen mesajları, sesli olarak duyabilmelerini sağlayan 'Keyboard' oldu. Projeler okulda düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç, Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Haldun Kırkık, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Ender Karabulut, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Karabağlar Şehit  Remzi Ortaokulu Müdürü Buket Gülmez, törendeki konuşmasında, en iyi öğrenme şeklinin yaparak ve yaşayarak öğrenme olduğunu belirtip, "Bizler de öğrencilerimize bu fırsatları yaratarak, yeni, uygulanabilir ve gelecek yaratabilecek projeler üretebiliyoruz. Öğretmen ve öğrencilerimiz yaptıkları bu projelerlerle belki de engellilerimiz için, geleceği yönlendirebileceklerdir. 7. Sınıf öğrencimiz Volkan Zeki, 'Keyboard' adlı proje üreterek, görme engellilerin yazılı olarak gelen mesajları, sesli olarak duymalarını sağlamıştır. Bu çalışmalarla bedensel, işitsel ve görme engelli kardeşlerimizin hayatlarını bir nebze kolaylaştırmak materyaller yapmayı hedefliyoruz. Yazıyı, sese dönüştüren projeye biz Türkçe ad olarak 'Okurmatik' adını verdik" dedi.

Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç da "Medeniyeti ulusumuza, insanlarımıza, devletimize hedef  gösteren önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi, medeniyet nerede olursa olsun hedefimiz orada olacak. Bu kapsamda öğrencilerimiz bilimsel araştırmalara yönlendirilmeli, gelecek için şimdiden tecrübe edinmelidirler. Ayrıca toplumuzun yüzde 10'una yaklaşan engelliler ne yazıkki geçmişte ikinci planda bırakılmışlardı. Oysa günümğzde engelliler için yapılan çalışmalar, gelecek için umut vermektedir. Şerif Remzi Ortaokulumuzu da idareci, öğretmen ve öğrencilerini de yaptıkları çalışmalardan dolayı kutluyorum" diye konuştu.

Nurettin DOĞAN / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!