Göreve iade sırasında koltuk uçtu

Güncelleme Tarihi:

Göreve iade sırasında koltuk uçtu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 00:28

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü Ali Gayretli, görevden alınınca yargıya başvurdu. Danıştay göreve iade kararı verdi. Ancak o arada Sağlık Bakanlığı hastanenin adını değiştirdi ve Gayretli’ye, ‘fiili imkânsızlık’ nedeniyle yargı kararının uygulanamayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

TRABZON’da Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (yeni adıyla Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi) Müdürü Ali Gayretli, Ocak 2011’de görevden alındı. Görevine iade için Trabzon İdare Mahkemesi’ne açtığı davayı kaybeden Gayretli, bir üst mahkemeye itiraz etti. Danıştay 5’inci Dairesi 14 Aralık 2011 tarihinde göreve iade kararı aldı. Mahkeme kararı Sağlık Bakanlığı’na 10 Şubat 2012 tarihinde tebliğ edilmesine rağmen Gayretli görevine başlatılmadı. Bunun üzerine karara yeniden itiraz edildi. Bu kez Danıştay 2. Dairesi, 24 Ocak 2017 tarihli kararıyla Sağlık Bakanlığı’nın tüm itirazlarını reddederek mahkeme kararının uygulanmasına karar verdi. Ancak Bakanlık, Gayretli’yi yine görevine iade etmedi. Bakanlık, kararının gerekçesini şöyle açıkladı:

YAPILACAK İŞLEM BULUNAMADI
“Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin müstakil baştabiplik statüsü kaldırılarak Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birleştirilmiştir. Bu nedenle Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Hastane Müdürü olarak iadesinde fiili imkânsızlık bulunmaktadır. Mezkur yargı kararının uygulanma kabiliyeti yoktur. Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce mezkur yargı kararının Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Hastane Müdürü kadrosuna iadesi şeklinde uygulanamayacağından, bahisle yapılacak işlem bulunmadığı hususunda makam onayı alınmıştır.”
Mahkemeler devam ederken, Sağlık Bakanlığı’nın yapısı da değişti. Ali Gayretli Hürriyet’e, “Bir süre sonra başhekimlik kaldırıldı, hastane yöneticiliği getirildi. Hastane müdürleri idari mali işlerden sorumlu müdür oldu. Başhemşireler sağlık hizmetinden sorumlu müdür oldu” dedi.

İŞİNE GELMEYENİ YOK SAYIYOR
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci konuyla ilgili olarak Hürriyet’e verdiği bilgide, Ali Gayretli’nin yaşadıklarının Türkiye’de kamu sistemi içindeki trajedinin özeti olduğunu söyledi. Kahveci sözlerine şöyle devam etti: “Hastanelerde tüm idareciler keyfiyete göre atanırken, yüksek yargı ‘göreve iade edin’ demesine ve bununla ilgili iki kez karar vermesine rağmen Bakanlığın bahanelerle bunu yapmaması, kamu düzeninin geldiği hali anlatmaya yeterli. Hukuk göreve iade ederken idarenin ‘o kadroyu kaldırdık sana görev veremeyiz’ demesi kabul edilemez. Hastane müdürüne eş değer yönetici kadrosuna atama yapılması gerekirken ısrarla Danıştay kararlarının yok sayılması anlamsız. Türkiye’de idarenin işine gelmeyen yargı hükmünü yok sayması gibi bir garabet durum ortaya çıkmakta. Bu düzeltilmeli.”

BAKMADAN GEÇME!