Google'ın yeni hedefi robotlar mı

Geçtiğimiz yıl sekiz ayrı robot teknolojisi firması satın alan Google'ın amacı dijital dünyayı aşıp hayatımıza girecek robotlar.

Haberin Devamı

İnternet devi Google; Apple, Facebook ve Microsoft’la yoğun bir teknoloji rekabetinin ortasında. Şirketin yeni hedefi robot teknolojilerine yatırım yapmak. Şimdilik pek kimse bilmiyor ama Google dünyanın en hızlı robotunu geliştiren Boston Dynamics’i Aralık 2013’te satın alınca dedikodular arttı. Cheetah adlı robot, adının hakkını vererek Usain Bolt'tan daha hızlı koşabiliyor. http://goo.gl/XmwWYt adresinde Cheetah’nın koşu bandında 46 km/saat hıza çıkışını gösteren bir video var. Firmanın amacı, bir sonraki koşabilir robot WildCat'in Cheetah’dan da hızlı olmasını sağlamak.

Firma başka türden hayvan görünümlü robotlar da geliştirdi. SandFlea’nın özelliği, engelleri aşmak için 10 metre yükseğe zıplayabilmesi. Boston Dynamics'in robotlarına ait videoları http://goo.gl/1Ybhuh adresli YouTube kanalında izleyebilirsiniz.

Bu robotlar satışta mı?

Hayır. Zaten evlerde kullanılabilen türden hizmetçiler değiller ama Boston Dynamics'in geliştirdiği Atlas adlı insansı robot, zorlu engellerde hareket edecek kapasitede. En karmaşık evlerde bile hareket edebiliyor. Firmanın robotları esasında ABD ordusu için geliştirilmekteydi ama Google’ın açıklamasına göre mevcut sözleşmeler sona erince bu amaca yönelik üretim durdurulacak.

O zaman Google bu robotlarla ne yapacak?

Asıl mesele bu zaten. Şu ana kadarki dedikoduların büyük kısmı iddialardan ibaret. Bazı uzmanlar, kimyasal korumalı giysi testlerinde kullanılan Petman gibi robotların Google tarafından tehlikeli bölgelere gönderileceğini ve Sokak Görünümü için kayıt yapacağını düşünüyor. Diğer tahminlerse o kadar heyecan verici değil: Bazı kaynaklara göre bu robotlar depolardaki eşyaları paketlemeye yardım edecek.

Google daha iyi fikirler de bulur herhalde?


Bence bulur. Firma sadece milyarlarca dolar kazanmak istemiyor, aynı zamanda yaşamımızı değiştirmeye odaklanıyor. Hedef büyük olacak ve umarım ki robotlar sayesinde teknolojiyi daha iyi biçimde değerlendirmek mümkün hale gelecek.
Google, bu tür çalışmalara özel adlar vererek öncü teknolojilere bilimkurgu havası katmayı seviyor ama gerekli yatırımla yaratıcılık bir araya gelirse hedefleri gerçekleştirmek mümkün olabilir. Diğer benzer projeler arasında sürücüsüz araç, yaşlanmama teknolojisi ve Google Glass yer alıyor. Bu projelerin büyük kısmı Mountain View'daki Google genel merkezine çok yakın olan Google X adlı son derece gizli merkez tarafından geliştirildi.

Bu robotlar Google'a tonla para kazandırır mı?

Bu uzun vadeli bir hedef. Yakında insansız helikopterlerle paket dağıtımı yapmayı planlayan Amazon örneğinde olduğu gibi Google'ın amacı da bir internet şirketi olmaktan çıkıp teknoloji şirketine dönüşmek. Elindeki milyarlarca dolar birikimle bolca deneme yapma lüksüne sahip. Günümüzde pratik olmayan bir uygulama, gelecekte son derece kârlı bir seçeneğe dönüşebilir.

Google'ın üzerinde çalıştığı projeleri ne zaman göreceğiz?

Pek yakında değil. Google'ın robot projelerinin başında olan Andy Rubin’in açıklamasına göre 10 yıllık bir vizyon söz konusu. Başarılı bir geçmişe sahip olan Andy Rubin, 2003’te, iki yıl sonra Google tarafından satın alınan Android Inc.’i kurmuştu. Rubin, bugün dünyadaki telefonların %80’inde kullanılan mobil işletim sisteminin arkasındaki itici güçtü. Google’ın kurucularından Larry Page ise kısa süre önce Android’in çılgın bir fikir olarak başladığını ama sonucunda yüz milyonlarca cebe süper bilgisayarlar yerleştirdiğini ifade etti. Bize göre Google’dan gelebilecek çılgın robotlar fikirleri de başarıyı yakalayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları