23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Güncelleme Tarihi:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2017 07:46

Google, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı doodle ile büyük beğeni topladı. Bugüne özel olarak hazırlanan Doodle'a tıklayan kullanıcılar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na ilişkin haberlere ve bilgilere ulaşabiliyor. Çocuklara özel olan bu gün, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Peki, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Haberin Devamı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırlanan Doodle büyük beğeni topladı. Google ana sayfasında yer alan "doodle"da, biri elinde Türk bayrağı olan 5 çocuk, çeşitli müzik aletleri çalarak kutlama yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilen bu bayram her yıl 23 Nisan’da tüm yurtta büyük coşkuyla kutlanıyor. 

Google, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel logo hazırladı. Google ana sayfasında yer alan "doodle"da, biri elinde Türk bayrağı olan 5 çocuk, çeşitli müzik aletleri çalarak kutlama yapıyor. "Doodle" uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tarihler ile kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye ve konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor. Peki, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı? 

Haberin Devamı

COŞKUYLA KUTLANACAK

Atatürk’ün çocuklara armağanı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bugün Türkiye’de, KKTC’de ve dış temsilciliklerde coşkuyla kutlanacak. Kutlamalarda ilk tören Meclis’te yapılacak. Atatürk Anıtı’nda düzenlenecek törenin ardından Anıtkabir ziyaret edilecek. Daha sonra ise Birinci Meclis’te anma töreni düzenlenecek. TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Meclis’te kutlamaları kabul edecek. Meclis Genel Kurulu’nda da bugün saat 14.00’de 23 Nisan dolayısıyla özel oturum yapılacak. 

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tarihçesi

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Haberin Devamı

23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir.[11] 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.

Bayram olması

Haberin Devamı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

Çocuk Bayramı adı

23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır

Haberin Devamı

Önemli günler ve kişiler için doodle hazırlayan google 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı da unutmadı. Google, 23 Nisan için özel bir doodle hazırladı.

 Atatürk’ün “En beğendiğim eserim” dediği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 97. kuruluş yıldönümü bugün yurt çapında kutlanacak. Ulu Önder, ulusal egemenliği armağan ettiği çocuklara şöyle seslenmişti: “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.”

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı

BAKMADAN GEÇME!