Google gözlüğüyle Sivastopol’da

Güncelleme Tarihi:

Google gözlüğüyle Sivastopol’da
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 09:26

Hürriyet muhabiri Muammer Elveren, Türk basınında bir ilke imza atarak Ukrayna’nın Kırım Özerk Bölgesi’nde yolları tutan Rus askerlerini Google gözlüğü ile görüntüledi.

Haberin Devamı

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/80031/2/1/25941825/hurriyet-rus-ablukasi-altindaki-sivastopole-girdi

UKRAYNA’nın Rus işgali altındaki Kırım Özerk Bölgesi’nin başkenti Simferopol’den dün 120 km uzaklıktaki Rus deniz üssünün bulunduğu Sivastopol’a gittik. Yaklaşık 2 saat süren yolculukta dört kez kimlik kontrolünden geçirildik. Kontrolleri Rus sivil milisler ve maskeli, üniformalı kişiler yaptı. Dikkat çekmemek için bazı kareleri güneş gözlüğüne benzeyen Google gözlüğü ile çektim.

HÜRRİYET MUHABİRİ MUAMMER ELVEREN SİVASTOPOL'DA/FOTO GALERİ

Hayati önemde

Başkent Simferopol’den çıkıp Bahçesaray üzerinden ulaştığımız Sivastopol kenti girişinde de maskeli Rus askerleri nöbet bekliyor. Kırım Yarımadası’ndaki Sivastopol Limanı, Rusya’nın güvenliği için çok büyük stratejik öneme sahip. Çünkü Rusya’nın güneybatısında kalan bu bölgedeki liman, Rusya’nın dünya denizlerine açılmasından kilit rol oynuyor. Rusya, sıcak sulara inmek için Ukrayna’dan kiraladığı Sivastopol’un yanı sıra Karadeniz sahilindeki Novorossisk limanını kullanıyor.

Haberin Devamı

Ukrayna; Sovyetler Birliği dağılıp bağımsızlığını kazanınca ABD ve Rusya ile imzalanan muhtıra ile, Sivastopol Limanı'nı Rusya'ya kiraya verme karşılığında toprak bütünlüğünün tanınmasını garanti altına aldı. Kira süresi 2017 dolması gereken Rus üssünün bulunduğu Sivastopol Limanı anlaşması bu tarih beklenmeden Rus yanlısı Viktor Yanukoviç hükümeti ile Rusya, Nisan 2010'da masaya oturarak anlaşmayı 25 yıl daha yani 2042'ye kadar uzattılar. Bu yeni anlaşma karşılığında Rusya, Ukrayna'ya sattığı doğal gazda yüzde 30 indirim yıllık 7 milyar dolar kira bedeli ödemeyi kabul etti.

Sivastopol’a giderken gazetecilik kariyerimde ilk kez Google gözlüğünü de deneme fırsatı buldum. Askeri bir bölgeden geçerken Google’ın halen deneme safhasındaki gözlüğüyle çekim yaptım. Bilindiği gibi gözlük her göz kırpışında fotoğraf ve video çekme kabiliyetine sahip ve koyu renk camları takıldığı zaman güneş gözlüğünü andırdığından pek dikkat çekmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!