Google'da aradığınız her şeyi bulun!

Google'da arama yaparken ufak birkaç tüyoyla aslında basit bir aramanın çok ötesinde şeyleri Google ile yapabileceğinizi göreceksiniz. İşte Google'da arama yaparken mutlaka aklınızın bir köşesinde bulunması gereken önemli ipuçları...

Haberin Devamı

Google'da arama yaparken arama sonuçlarında görmek istemediğiniz bir kelimeyi (-) sembolüyle aramadan çıkarabilirsiniz. Örneğin "çikolatalı kek" şeklinde arama yaparken "çikolatalı kek -fındık" diye arama yaparsak fındıksız çikolatalı kekler sonuç listesinde görünecek.

Aramayı sadece tek bir web sitesi içinde yapacaksanız "site:hurriyet.com.tr kedi" şeklinde yapabilirsiniz. Bu şekilde hurriyet.com.tr'de bulunan kedi kelimelerinin geçtiği içerikleri görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Google'ın pek bilinmeyen bir hesap makinesi var. Örneğin arama çubuğuna 45+54 yazarsanız bu toplama işleminin sonucunu hesap makinesi ekranında görebilirsiniz.

Arama yaparken yapacağınız aramanın başına "intitle" yazarsanız sadece aradığınız kelimenin geçtiği başlıklara sahip web sitelerini görebilirsiniz.

İki farklı aramayı tek seferde yapabilirsiniz. Bunun için "OR" bağlacını kullanmanız yeterli.

Aramalarınızı sadece kelime veya fotoğraf bazlı yapmak zorunda değilsiniz. Görseller'e girerek 'Tüm Türler' kısmından 'Animasyonlu' seçeneğine tıklarsanız hareketli görüntülere (GIF dosyalarına) ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

50 dolar kaç sterlin eder veya 10 euro kaç dolar eder sorusunu "50 dolar to sterlin" yazarak doğrudan Google'dan öğrenebiliriz.

Ağırlık ölçü birimlerini de birbirine çevirebilmek mümkün. Örneğin 100 kilogramın 220 pound'a eşdeğer olduğunu "100 kg to pound" yazarak öğrenebilirsiniz.

Örneğin bir şarkı sözünün kelimeleri tam olarak aklınıza gelmedi. Geldiği kadarını yazıp, eksik hatırladığınız bölümlere de (*) koyun. Örneğin Burak Kut'un "Benimle * söyledim sana" şeklinde arama yaparsak yıldız kısmı Google tarafından otomatik olarak tamamlanacak.

Arama yaparken sadece JPEG, DOC veya PPT gibi dosyalar üzerinden arama yapacaksanız bunun için önce arayacağınız kelimeyi girin ardından "filetype:" yazdıktan sonra dosya formatını buraya yazın.

Haberin Devamı

Eğer bir aramayı tırnak içinde yaparsanız sonuçlar da tırnak içinde aynı formatta görüntülenir ve araya başka bir kelime girmez.

İki nokta ".." ekleyerek iki tarih veya birim arasında arama yapabilirsiniz. Örneğin grev haberleri 2008..2010 yazarsanız 2008 ila 2010 yılları arasında çıkan grev haberlerini görürsünüz.

"Define:" yani "tanımla" kelimesini kullanarak arama yaparsanız aradığınız kelimenin anlamını öğrenebilirsiniz.

"Set timer for 5 minutes" şeklinde arama yaparsanız Google karşınıza sayaç çıkaracak ve 5 dakikadan itibaren geriye doğru saymaya başlayacak. "Set timer for 10 seconds" diyerek de 10 saniyeden geriye saydırabilmeniz de mümkün.

Haberin Devamı

Örneğin dünya saatlerinde olduğu gibi. Bu özellik yalnızca Google English ile çalışıyor. Yapmanız gereken ise time yazıp ardından dilediğiniz şehrin adını yazmak.

Yazarın Tüm Yazıları