Goldaş iflas etti

Güncelleme Tarihi:

Goldaş iflas etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2013 15:49

Türkiye'nin önde gelen kuyumculuk şirketlerinden Goldaş iflas etti. Kararı Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi, Commerzbank ile anlaşmazlık sonucunda açılan davada verdi. Goldaş ise kararı temyize götürecek...

Haberin Devamı

Goldaş'tan Kamuoyu'nu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"29.03.2013 tarihinde kamuoyuna duyurduğumuz; The Bank Of Nova Scotia ile Şirketimiz arasında süregelen davada yargılama süreci devam etmekte olup, bir sonraki duruşma 07.05.2013 tarihinde yapılacaktır. Commerzbank International SA ile Şirketimiz arasında süregelen davada ise Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi bugün yapılan duruşmada, Şirketimizin İstanbul Anadolu 16. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde yargılama süreci devam eden  iflas erteleme davasına ilişkin mahkemenin nihai kararını bekletici mesele yapmaksızın şirketimizin iflasına karar vermiştir. Söz konusu karar süresi içerisinde temyiz edilecektir."

Temeli 1993'te Yalınkaya Grup tarafından atılan Goldaş 1990'lı yılların ortasında önemli atılım yapmış ve bir çok ülkeye ihracatın yanında farklı ülkelerde temsilcilikler de açmıştı.
 
2004 yılında Londra Kıymetli Madenler Birliği (LBMA)'ne üye olan ilk Türk şirketi ünvanı alan şirket son iki yıldan bu yana hakkında açılan çeşitli alacak davaları ile boğuşuyordu. Goldaş 10 Aralık 2012'de iflas erteleme için mahkemeye başvurmuştu.

Haberin Devamı

KAYIP ALTIN SORUNU

Goldaş'ın yaşadığı sıkıntıların temelinde Fransız Societe General'le yaşadığı 15 ton altına ilişkin dava yatıyor. Societe General 2008 yılında Goldaş’a satılması için verdiği 500 milyon dolar değerindeki 15 ton altından bir daha haber alamadıklarını iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmuştu. Arkasından aralarında The Bank of Nova Scotia ve Commerzbank International SA gibi kurumlarla da yaşanan sorunlar nedeniyle davaların sayısı artmıştı.

Bugün Commerzbank International'ın açtığı davanın duruşmasında Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesi Goldaş hakkında iflas kararı verdi.

Goldaş Kuyumculuk 2007 yılında Capital500 araştırmasına göre 16'ıncı sıraya kadar yükselmişti.

GOLDAŞ'IN DEVAM EDEN DAVALARI

Fransız Bankası Societe Generale ile yaşanan ticari ihtilafla ilgili olarak Societe Generale'in Goldaş aleyhine biri 104.7 milyon dolar, diğeri de 14.7 milyon dolar olmak üzere iki alacak davası bulunuyor. Goldaş'ın tedarikçilerinden The Bank of Nova Scotia'nın Goldaş aleyhine 10.9 milyon dolarlık davası bulunuyor.

Haberin Devamı

Yine tedarikçilerden Mitsui & Co Precious Metals Inc. tarafından şirket aleyhine 18 milyon dolar ve 85.5 milyon dolarlık davası var.

Commerzbank International SA tarafından şirket aleyhine 11.1 milyon dolarlık dava bulunuyor. Söz konusu davanın duruşması bugün yapıldı ve Goldaş için iflas kararı çıktı.

Jaques Lemans GMBH tarafından da Goldaş aleyhine 527 bin euro tutarında dava açıldı.

 

BAKMADAN GEÇME!