Gökyüzünü saracak ışık yaÄŸmurunu izlemeye hazır mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Gökyüzünü saracak ışık yağmurunu izlemeye hazır mısınız
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2016 10:48

Atmosfere girince yanan soğuk uzayın minik sakinleri... Uzun parlak çizgilerle dolu karanlık bir gökyüzü... Bir göktaşı yağmuru dönemi daha geldi çattı!

Haberin Devamı

Halk arasında yıldız kayması olarak bilinen ama aslında uzaydan atmosfere giren göktaşlarının atmosferde yanması sonucu oluşan bir başka göktaşı yağmuru zamanı geldi çattı. 

11-12 Ağustos 2016 tarihlerinde (özellikle 12’yi 13’e bağlayan gece) saatte maksimum 200 göktaşının atmosferde ilerlerken bıraktığı ışık izlerine şahit olabilirsiniz. Elbette bir kaya parçası sizin dileğinizi yerine getiremez. O nedenle dilek tutmak yerine bence o muhteşem olayın her anını yaşamaya bakın.

Her ne kadar Perseid göktaşı yağmuru 11-12 Ağustos’ta maksimum sayıya ulaşacak olsa da yağmur çoktan başladı. Yarını beklemeyin. 

Perseid göktaşı yağmuru olarak bilinen bu olay her sene bu zamanlarda meydana gelir. Güneş etrafında uzun dönemli yörüngeye sahip bir kuyrukluyıldızın kalıntılarından Dünya geçerken irili ufaklı göktaşlarından oluşan bu kalıntıların bazıları Dünya atmosferine girer. Ve sonuç: ışık izlerinin gökyüzünü kapladığı bir gece! Neredeyse her ay böyle göktaşı yağmurları olur. Ancak Perseid en görkemlilerinden.

Haberin Devamı

Gökyüzünü saracak ışık yağmurunu izlemeye hazır mısınız


Perseid göktaşı yağmuru en güzel kuzey yarımküreden görülecek. Güney yarımküreden görülebilen göktaşı sayısı ise 3’te 1 oranında olacak. 

Göktaşı yağmurunun adının Perseid olmasının nedeni meteor yağmurunun yayılma noktasının gökyüzünde Perseus takımyıldızı doğrultusuna denk gelmesidir. Ancak göktaşı yağmurunu izleyebilmek için o yöne bakmak zorunda değilsiniz. Siz kafanızı kaldırıp derin, soğuk ve yıldızlı kara boşluğa bakın yeter. 

Gökyüzünü saracak ışık yağmurunu izlemeye hazır mısınız

 

Perseid göktaşı yağmurunu izlemek için birkaç tüyo

1) Gözünüzü direkt olarak bir ışık kaynağının taciz etmediği ve hatta mümkünse yakında aşırı ışıklandırmaya sahip yerleşim yerlerinin olmadığı karanlık bir yer bulun (biliyorum maalesef İstanbul gibi şehirlerde böyle yerler bulmak zor).

Haberin Devamı

2) Büyük şehirlerde insan gözü aşırı ışığa maruz kaldığından anında zifiri karanlık bir ortama girdiğinizde bir süre adeta kör olursunuz. Unutmayın gözümüzün karanlığa alışması için 20 dakikaya ihtiyacımız var. 

3) Gözlem esnasında çevrenizde beyaz ışık olmasın (telefon ekranı, el feneri vs.). Karanlıkta yönünüzü bulmak için kullanacağınız ışık kaynağını, örn. el fenerini, kırmızı jelatin ile kaplayın. Unutmayın beyaz ışık düşmanınız iken kırmızı ışık dostunuzdur.

4) Arkaya yaslanabileceğiniz ayarlanabilir bir sandalye olsa harika olur. Bir de sıcak içeceğinizi koyduğunuz termos.

5) En güzel meteor gözlem aracı gözlerinizdir. Unutmayın meteor yağmuru gözlemi sabır işidir. Kendinize en az 1 saatlik gözlem süresi verin. 

Haberin Devamı

6) Eğer yeterince karanlık bir yer bulabilirseniz kim bilir belki de Dünya’nın 3’te 1’inin ışık kirliliğinden dolayı göremediği kendi galaksimiz Samanyolu’nun diskini görebilirsiniz. Örn. aşağıdaki fotoğrafta arkamda gökyüzü boyunca uzanan galaksimiz Samanyolu'nun diskidir.

Â

Gökyüzünü saracak ışık yağmurunu izlemeye hazır mısınız

Bulutsuz tertemiz gözlem geceleri sizlerle olsun...

@astronomTurk 

Bir tavsiye…

Sayın belediye başkanları şehrinize mutlaka bir karanlık gökyüzü parkı yapın ki uzayı gözlemek isteyen astronomi sevdalıları gözlem için uygun bir yer bulmuş olsun. Bu iyi bir turizm. Bence bir düşünün.

Biraz da mitoloji…

Gökyüzü 88 takımyıldızına bölünmüştür. Bunlardan biri de Perseus (Kahraman) takımyıldızı. Perseus mitolojide Zeus’un oğludur ve Zincirli Prenses Andromeda’yı deniz canavarı Cetus’un elinden kurtarmıştır. Andromeda ve Perseus takımyıldızı gökyüzünde mutlu bir çift olarak yan yana durmaktadırlar. Perseus gökyüzünde hala Andromedayı korumaktadır. Bu güzel hikayeye bir tiyatro ile de can vermekten dolayı mutluyuz.

Haberin Devamı

Â

Gökyüzünü saracak ışık yağmurunu izlemeye hazır mısınız

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!