Gökyüzüne sevdalı

Termodinamik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güran, iş dışı yaşamını Sıradışı’na açtı.

Haberin Devamı

2001’de üçüncü ortak olarak girdiği firmanın sekiz yıl sonra tek sahibi olan Güran, “Düne kadar Termodinamik, bölgesel bir firmaydı. Şimdi ulusal hale geldi. Hedefimiz, uluslararası olmak.
Devletten çıkıp imparatorluk olma dönemindeyiz” diyor. Manisa OSB’ye 25 milyon dolarlık yeni tesis kurduklarını söyleyen Güran, bu tesisle birlikte hem çalışan sayılarını artıracaklarını hem de ürün çeşitlemesine gideceklerini belirtiyor, “2012’de Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer almak istiyoruz” diye konuşuyor.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Uykum gelince yatarım
· Genelde 23.00, duruma göre 24.00’te yataktayım. Güne erken başlarım. Saat 06.00’da uyanırım. 08.00-08.30 gibi iş için evden çıkarım.
· Aradaki zamanda spora gider gelirim, duşumu alır, kişisel bakımımı yapar, kahvaltımı ederim. Spor yaparken TV’den gelişmeleri izler, basın özetlerini dinlerim.

Haberin Devamı


MEKAN
Hizmet, kalite, ambiyans
· İzmir’de; Antepli Ramazan Usta, Tavacı Recep Usta, Balıkçım.
· İstanbul’da; hizmet çok iyi. Her masaya bir garson, iki masaya bir komi bakıyor. Siz kafanızı çevirmeden ne istediğinizi anlıyor ve anında getiriyor. İzmir’de maalesef hizmet sektörü zayıf.
· ABD’de; Texas Roadhouse, Outback Steakhouse, Texas Steakhouse.
· Bir mekanda öncelikle hizmet, kalite ve ambiyans ararım.

OTOMOBİL
Yakında arka koltuktayım
· İlk arabam 1979 model ikinci el Pontiac Catalina’ydı. ABD’de öğrenciyken almıştım. Şu an 2011 model BMW X5’im var. Yerli otomobil yok, o yüzden Alman tercih ediyorum.
· Kendim kullanırım. Sanırım yakında artık ön değil, arka koltuğa oturmaya başlayacağım.
· Sakin, kontrollü, kendine hakim bir sürücüyüm. Emniyet kemerimi takmadan arabayı çalıştırmam.
· Bir otomobil alırken güvenlik, kalite ve ekonomiklik ararım.


TATİL
2 hafta o da blok değil
· İmkanlar doğrultusunda yılda 1-2 hafta yapıyorum. Tabii, blok olarak değil. Bölüyorum. Bazen hafta sonlarını, bazen de tatilleri değerlendirip 3-4 gün bir yerlere giderim.
· Bayramlarda aile ilişkilerine önem veririm. Burada kalmaya çalışırım.
· Yurtiçi tatillerinde kışın Antalya’yı, yazın Karadeniz’i tercih ederim.
· Çeşme’de yazlığım yok. Sanayicinin rotası Çeşme değil, dış pazarlar olmalı.

Haberin Devamı


BESLENME
Salata olmazsa olmazım
· Beslenmeme önem veririm. Her sabah mutlaka kahvaltı yaparım. Klasik olanı tercih ederim. Ama siyah zeytin illa olsun isterim.
· Öğlenleri genelde fabrikada yerim. Çalışana ne çıkarsa bana da o gelir.
· Akşamları konuklarım yoksa evdeyimdir. Akdeniz mutfağından lezzetleri tercih ederim. Salata olmazsa olmazımdır. Mutlaka protein de alırım. Eti ya biftek, bonfile, şiş vb şekilde ya da sebzeyle birlikte tüketirim.
· Balık, tavuk, kırmızı et, sebze dengesine dikkat ederim.
· Yemek seçmem. Sofraya ne konursa yiyen tiplerdenimdir.
· Türk Mutfağı’ndan hoşlanırım. 14 yılda ABD’de yaşadım, dünyanın başka ülkelerinde de bulundum. İnanın, bizim lezzetlerimiz gibisini görmedim.
· Yemek yapmasını bilirim ama mutfağa girmem. ABD’de restoran işletmeciliği de yaptım. Ustalarından spagetti ve sos yapmayı öğrendim. Ayrıca eşim Gaziantepli. Her türlü yemeği yapar. Mükellef sofralar kurar. Bana ihtiyaç yok. Ama bir gün gerekirse girerim, altından da kalkarım.

 

KARİYER

Haberin Devamı

Sıfırdan birikim yaptım
· DEÜ Makine’yi bitirdim. Bursla ABD’ye işletme okumaya gittim. Hem çalıştım hem okudum. İnşaat, alım-satım (gayrimenkul, araba, beyazeşya), galericilik, lokantacılık yaptım. Bende girişimcilik ruhu var. Risk aldım. Sıfırdan başlayıp birikim yaptım.
· ABD’ye giderken hedefim, bir Amerikalı kadar İngilizce’ye hakim olmak, okulumu iyi dereceyle bitirmek, iyi bir birikimle Türkiye’ye dönmekti.
· 2000’de askerlik için geldiğimde, abimin arkadaşı olan, eski ortağım Mustafa Altıok’la tanıştım. Türkiye’ye dönme planlarım olduğunu, ilerleyen dönemde bir iş ya da ortaklık olursa sıcak bakabileceğimi söyledim. Sonra askerliğimi bitirip tekrar ABD’ye döndüm.
· 2001 Haziran’ında Mustafa Bey aradı. Bir firmaya ortak olduğunu ancak kriz nedeniyle nakit sıkıntısı çektiklerini, üçüncü ortak aradıklarını söyledi. Kabul ettim. Amerika’daki işleri tasfiye ettim, kesin dönüş yaptım. · Şubat 2006’da kurucu ortak, Haziran 2009’da Mustafa Altıok ayrılma kararı aldı. Tüm hisseleri devraldım. Ciddi yapı değişikliğine gittim.

 

TOPLANTI

Haberin Devamı

Değer katanın önü açık
· Her salı genel toplantımız olur. Geniş katılımlıdır. Saat 10.00’da başlar, 1-1.5 saat sürer. Ne kadar uzarsa o kadar problem var demektir.
· Güçlü olmak için yetenekli, değerli insanlarla çalışmanın gereğine inanırım. Bu nedenle bizimle çalışacak insanların şirkete değer katacak yetenekte olmasını isterim. Bu anlamda hep bir arayış içindeyim.
· Bu şirkete değer katacağına inanan herkese kapım açık. Ama pazarit gibi yaşayanlarla yolumu ayırırım.
· Bu bir takım oyunu. Birimler arasında kopukluk olursa gol yersiniz. O nedenle kale, savunma, orta saha, forvet iyi olmalı. Bu ekibin koçu olarak diyorum ki, “Bu takımın parçası olacaksan gel, yerin hazır.”
· Bu şirketin en büyük özelliklerinden biri de herkesin önünün hep açık olması. Kimse kimsenin önünü ayak oyunlarıyla kapatamaz.

Haberin Devamı


MODA
Kravat cildimi tahriş ediyor
· Bir kurumu temsil ediyorum, ona göre giyinmem lazım. İşyerimde hep takım elbiseliyimdir. Ancak, çok özel bir toplantım ya da resmi ziyaretim yoksa kravat takmam. Cilt sorunum var, tahriş ediyor.
· Takımda siyah, lacivert; gömlekte ise beyaz ve maviyi tercih ederim.
· Hafta sonları sporumdur. Kot, üstüne (mevsimine göre) gömlek ya da kazak giyerim. Beyaz, gri, mavi sevdiğim renklerdir. Sarı, yeşil gibi bağıran cafcaflı renklerden hoşlanmam. Her zaman sadelikten yanayım.
· Kıyafetlerimi hazır alırım. Alışverişimi kendim yaparım. İhtiyacımı bilirim, zaman kaybetmem, hızlıyımdır.
· Biraz iriyim. Türkiye’de bana uygun kıyafet pek bulamıyorum. Onun için genelde ABD’den alırım. Uzun yıllar bu ülkede kaldığım için alışveriş sistemlerine de adapte oldum. Seri sonu indirimlerini beklerim. Kaliteyi yüzde 60-80 ucuza alırım.

 

TEKNOLOJİ
Sosyal medya zaman kaybı
· Bilgisayarımı hep ABD’den alırım. O günkü şartlarda en üst teknoloji neyse onu alırım. Uzun süre kullanırım. İhtiyacım olduğunda yenilerim.
· Iphone’um var. Görüşmenin yanı sıra yoğun seyahatlerim nedeniyle e-mailler için kullanıyorum. İnternete girmem.
· Sosyal medya bana göre zaman kaybı. Facebook ve Twitter’da yokum.


SPOR
Günde 1 saat ayırıyorum
· Lisede basketbol, voleybol oynadım, atletizm yaptım.
· Şimdi masa başında çalışıyorum. Yani işim aktif değil. Günde bir saat spor yapmaya çalışıyorum. Hilton’a devam ediyorum. Biraz koşu bandı, biraz ağırlık... Tabii, yoğun seyahatler nedeniyle zaman zaman aksıyor.
· Galatasaray’ı tutuyorum, ama fanatik değilim.


SEVİMLİ DOSTLAR
Kanarya sesi meditasyon gibi
· Çocukken kedim vardı. Şu an hiçbir hayvanım yok.
· Kanarya, akvaryum severim. Ancak bakmak, ilgilenmek, hakkını vermek gerek. Yoğun iş tempomda onlara ayıracak zamanım yok.
· Hayalim, ilerleyen zamanlarda içinde kanaryalar da olan bir botanik bahçesi kurmak. Kanarya sesi beni dinlendiriyor, meditasyon gibi bir şey.


HOBİ
Pilotluk eğitimi aldım
· En büyük hobim havacılık. ABD’ye gitmeden önce paraşüt kursuna katıldım, bröve aldım. ABD’de de pilotluk eğitimi aldım, oradan da brövem var. Küçük uçakları kullanabiliyorum.
· Hava Harp Okulu için sınava da girdim, kazanamadım. İçimde uktedir.
· Yüzmeyi, dalmayı severim. ABD’de bir ara uğraştım da...
· İmkan buldukça okurum. Ayırmam, ne bulursam okurum. Basını yakından takip ederim. Sürekli araştırırım. Kendimi geliştiririm, Ar-Ge yaparım.
· Televizyondan olabildiğince uzak dururum. Zamanımı çalmasına izin vermem. Bana değer katacak programlara göz atarım.
· Kulağıma hoş gelen, sözlerini anlayabildiğim her tür müziği dinlerim. Saz, gitar çalmayı çok isterdim ama imkanım olmadı.
· Türkiye’de sinemaya gitmiyorum. Aralar yüzünden konsantrasyonum dağılıyor, zevk alamıyorum, filmden kopuyorum. Sinemadan soğudum.
· Konser ve tiyatroda tarihler pek uyuşmuyor, fazla ilgim de yok.
· Koleksiyon, antika merakım hiç olmadı.
· Bir dönem yoga, meditasyon, ayurvedayla da ilgilendim.

HAYAT FELSEFESİ
Başarı için çalışmak.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları